28 thoughts on “Solat walau di mana sahaja”

  1. malaysia byk masjid dan surau tp penuh bila sembahyang jumaat. ramai yang ke masjid seminggu 1x shj. jgnlah mengikut resmi org kristian berkumpul di gereja seminggu 1x (ahad) sahaja. seandainya solat Subuh seramai Jumaat pasti umat Islam akan lebih kuat dan disegani. sama2 muhasabah.
    Hafizi Tajuddin´s last blog post ..Kak Ros Saudagar Fesyen

  2. x-po-g mane2 bawak la kain sarong..bkn payah sangt pn,woha..aku ingtkan diri aku jgak..sbb aku slalu ragu ngn kbersihan pakaian aku.pas jalan2,pas masok tandas,.sape tau..tsangkut najis.xkan nak bawak g jmp kwkash hati an?yang ptg islam itu mudah..lagi ptg,sangat indah..oh islam

  3. Hamba Allah, saya sokong, laptop @ kemera berat2 boleh bawak, takkan kain pelekat sehelai tokleh stanby, buh jer lam kete. Kalau hendak seribu daya bukan… ( untuk saya jugak nasihat nie )
    shah´s last blog post ..Kesan dan Korban MERAPI

  4. aku sgt kagum bila pertama kali menjejakkan kaki di tanah haram, Mekah..time tu bulan puasa..aku selalu nampak penduduk arab akan solat dimana saja mereka berada bila sampai waktunya..klu kat pam minyak tue diorg park kete..pastu bentang sejadah n solat walaupon suhu pada bulan puasa cecah 52degree..moga kita di malaysia yg mempunyai kemudahan yang baik tidak mengabaikan kewajipan kita…tingkatkan iman..banyakkan amal…

  5. sebagai umat islam..kita perlu menyedarkan saudara2 kita tentang dunia sekarang…banyak kebenaran yang telah diselindung disebalik kemodenan zaman sekarang tanpa kita sedari..ini adalah sedikit klip berkaitan kebenaran itu..ambil masa utk menonton..sekurang2nya kita tahu ada sesuatu yang cuba menguasai kita sekarang…http://www.youtube.com/watch?v=vXFZOn5qL60

  6. betul tu kawan2 kawan semua… en3 yang sama kalau diulang berapa ribu kali pun xpa.. Insyaalah akan memberi kabaikan untuk seseorang… Sebenarnya hidup ini tak boleh ada banyak alasan. Nak lagiyang wajib macam nie. Solat itu tiang agama, solat itu juga dapat mencegah dari perbuatan keji dan mungkar…
    Shahazrin´s last blog post ..Cara aku berblog II

  7. kagum melihat vid tu.diorang sembahyang walau di mana jua mereka berada.kt M’sia ni alhamdulillah nak smbhyg pun takde masalah.telekung pun mmg salo letak dlm but kereta.

  8. salam sahabat…

    terimakah diatas video ini… semakin kuat terasa dihati untuk sentiasa menjaga solat saya…moga kita semua istiqamah..amin

  9. spe ckp kt malaysia xpernah ad…
    pernah tp jarang…
    aku pernah nampak kt malaysia cmni…
    masa tu ak baru nak naik bas…
    pakcik tu solat kt tepi padang dgn hampar sehelai kain pelikat dia…
    sbb agak2 aku masjid @ surau jauh dari bus stop tu…
    maybe pakcik tu pemandu bas kt situ kot n agk2 yer dia xsempat nk pergi surau yg jauh tu…
    kesimpulannya, walaupn dia sibuk dia ttp x abaikn solatnya n solat dimana aje asal tempat tu bersih dan sah….

  10. kat malaysia susah nk buat camni..
    sbb kite dah selesa dgn surau/masjid yg bersepah2..
    kalo tiba2 nak solat tepi jln, ade je mata2 memandang pelik..
    kita kena tukar mentaliti, tempat kita sujud bkn di masjid/surau semata2.. 1 bumi Allah ni boleh jadi hamparan sejadah kita, asalkan tempat tu xde najis..
    jgn sampai terlewat solat atau tertinggal solat atas alasan x jumpa surau, surau jauh so bila sampai dah abes waktu, dll alasan..
    peringatan utk diri sendiri..

  11. teringat pulak masa merantau bbrp tahun lepas (walau utk seketika cuma..). bila ke mana2, dlm backpack mesti bwk sejadah nipis & kompas kiblat, hatta ke tempat training skalipun. kat tmpt training, kena pandai2 cari sudut yg bersih & terlindung sikit dari org lalu-lalang. kat sana, bila keluar ke mana2, saya akan ambil wudhu’ dari rumah & cuba pastikan wudhu’ tak terbatal (tapi kalau dah terbatal, akan cuba cari mana2 toilet yg ada sumber air). pengalaman bersolat di atas padang rumput, kat tempat parking shopping complex, di lorong celah kedai, dalam bas yg bergerak (sambil duduk atas seat) betul2 menginsafkan saya. tapi pengalaman yg paling tak dpt dilupakan adalah bila terpaksa solat di bawah pokok dalam keadaan tanah tu bersalji. Allah je yg tahu perasaan saya masa tu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge