38 thoughts on “Khutbah Jumaat mengenai Facebook”

  1. aku sangat pantang kalau dalam facebook ada letak gambar tidak tutup aurat…

    memang sengal!!!

    bayangkanlah kalau korang mati….
    lepas tu gambar yang seksi korang masih ditayang…
    orang tengok…berdosa… korang plak terasa siksa…

    ish… fikir dan risaulah…
    Peluncur Islam´s last blog post ..Rahsia gagal temuduga

  2. Memang benar sgt2 khutbah ini..umat islam banyak jadi bodoh senang2 saja dengan agenda yahudi nak sesatkan akidah umat islam. Bersepah je gamba kekasih yg bukan suami isteri sah atau sah berpelukan.. berciuman..kalau perempuan tu bertudung,tetibe je ade gamba dia tak bertudung,sebab gamba tangkap dalam rumah or mandi manda time berkelah..saya benar2 kecewa melihat umat islam dimalaysia serta serata dunia terpengaruh kuat dengan agenda yahudi ni.sekali lagi yahudi berjaya memesongkan akidah umat islam yang rapuh imannya.Facebook ini dicipta oleh seorang pelajar harvard bernama Zuckerberg.salah seorang daripada ahli pertubuhan persaudaraan mahasiswa yahudi.pendapatan zuckerberg telah mencecah hingga AS$15bilion setahun ekoran semakin ramai menggunakan facebook.

  3. Facebook?kenapa FB?kenapa tak hentam Myspace,Frenster,Tagged,YM yg paling ‘awal’ menyerang minda2 remaja di Malaysia?sebab FB dh terkenal.Bukan remaja je,org dh tua 5 anak pun ada FB tau…

    yg remaja2 tu,lepaskan geram kat wall post…
    yg dah kawen tu,tunjukkan keaiban rumah tangga kat wall post…

    Dunia2…

    Selingan: FB tak merosakkan kita.Tapi kita yg telah merosakkannya…jadi,gunakan FB dgn baik2…ini zaman FB,bukan zaman Myspace…
    Mursyidul Fathi´s last blog post ..Jadual STPM 2010

  4. saya baru je delete fb.

    yang saya perhatikan, fb ni mengikat hati-hati manusia untuk terus terpaut dengannya. Bila nak deactivate je, kwn2 di fb masih ada (xmcm social web yg lain, kalau delete, tutup terus tanpa ada kesan). Dan bila nak activate, kwn2 still ada. Ia membuatkan kita syg rasa nak tinggalkan fb.

    Rasa aman sikit, sbb masa ada fb asyik terbaca status orang yang geram, marah dan entah apa2..
    history pun xmudah untuk dipadamkan. Jadi saya padam satu-satu kwn2 di list fb, kemudian history..
    ikin´s last blog post ..cinta tanpa syarat

  5. salam 1 malaysia..bg syer FB ni ade kebaikan dan keburukannye..keburukannye kite ley wat sesuke hati dlm FB nih..tu r psal kite ley tgok org duk wat komen yg xelok or ckp merapu xtntu hala smpai jd racism lak..kebaikannye lak kite lbih sng berinteraksi dgn org laen..cntohnyer nk discuss sal pelajaran pon bley..xker elok klu dpt kiter manfaatkn bnda nih ke arah kebaikan..smpaikn dkwah ker

  6. asalamualaikum..minta izin ilmu ini di post ke dalam facebook saya.terima kasih

  7. salam..
    jangan menolak kebenaran semata-mata nak membela perbuatan diri yang terang-terangan salah.
    bila sya tegur kawan2 saya..ramai yg takleh trima..
    katenye fb ni byk kbaikan..\btul atau tak ..ALLAHUALAM..
    sbb saya takde fb..
    tp kalau fb ni pnyebab klalaian kwan2 sy yang sy da tgur..
    skurg2nya sy da tnaikan tgujwb tuk mnegur..
    yahudi licik menyusun jalan melalaikan umat islam..
    sampai ade umat islam yg mnyokong perbuatan mereka tanpa kite sdar..
    nauzubillah

  8. Saya permudahkan..FB hanya medium infomasi..mereka yang menggunakan FB dengan cara yang salah itu patut di persalahkan.
    Apa kata kita sebarkan Islam dengan FB..bukankah elok sebegitu?..

    ..”Whisper Songs of good deed my dear Brother and sister, as those word’s take you closer to Allah S.W.T and Heaven that He promised”..

  9. share skli…tul2,depend pda kta sendri gak,cm mna kekuatan iman.klu baiknya…dh fb kta ble interaksi dgn femly kt oversea lg jimat tau cri member yg dh lost kontek time skol..tp bla org dh bjam2 duk men fb smpai keje terbengkalai,sholat tk jga,tunjuk aurat kt profil,caci merapu kt wall….itu memg dh wasting your time.

  10. boleh berface book asalkan tidak melampau atau memaparkan gambar2 yg tak elok…gunakan secara ilmiah atau dgn cara yg betul. bukan untuk disalahgunakan atau membangga-banggakan diri.

  11. fb jd halal/haram bgantung kpd cara penggunaan..dlm fb pn ade group2 yg mnjurus kearah kbaikan..gunekn sbaik mungkin..n bdoalah moga2 duit keuntungan pngasas fb bbgsa yahudi tu x dgunakn untuk mnjahnamkn org islam…skian,,

  12. kalau umat islam bodoh nk buat mcm mane. nyalak la korang kuat2. xde dtgkn hasil. ckp byk lebih. buat xde pon. DO THAT OR SHOULD I SAY DO THE PUNK AS HELL THAT. jgn ckp byk. mcm pekak telinga aku

  13. nauzubillah…skarang sy memang agak leka dgn FB.leka melihat gambar2 org,dlm hati rase seronokkk je tengok diorg pegi situ pegi sini, buat itu buat ini.. tapi x sangka itu kdg2 ade baik buruknye..

    mtk izin share..terima kasih

  14. Assalamualaikum, saya perlukn pertolongan. Kerana saya pekak, saya tidak boleh memahami apa yang beliau cakap dlm khutbah. TOlonglah terjemahkan lisan kepada tulisan, jadi saya boleh faham. PLEASE!

  15. asSalamualaikum….sye pun dh hayati apew yg ustad cite…tntng Dosa2 di fecebook….masyaAllah….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge