58 thoughts on “Khinzir dan kegunaannya”

  1. ALLAH tidak mencipta sesuatu andai tiada kegunaannya
    Bahkan kuman sekalipon.
    Terpulang pada umat manusia untuk memanfaatkan
    dengan sebaik-baiknya.
    Post nih mengingatkan kita untuk berhati-hati
    tika membeli produk2 sekarang.
    kerana mencari yang halal itu wajib bg umat islam.
    Just remind myself and all muslim.

  2. kdg2 rase cam kurang senang dgn gambar2 mcm ni. contoh mcm pasta tu la kan, atau barang2 kosmetik. alhamdulillah pada mereka yg kuat imannya.. tapi bagi mereka yg tak berapa nak kuat iman diorg tu, akan menimbulkan rasa was-was bila nak beli barang2 yg di atas tu.. nanti kalo nak makan burger, rasa was-was pulak. dah jadi haram. kalo nampak kawan makan pasta, tak bagi tau diorg, tambah plak dosa kita tak bagitau. bagi aku la, ada lebih baiknye kalo gambar2 mcm ni, diterangkan dgn lebih detail lagi. contoh mcm kulit khinzir tu, ape produk yg menggunakan kulit khinzir. kalo mcm burger tu, die tunjuk yg daging.. bab burger tu, dah semestinya akan ditulis burger khinzir. yg tu tak perlu risau sgt la dan tak semestinya tak ambil peduli..

    cari makanan yg halal dah mmg sinonim dgn masyarakat melayu/umat Islam, tapi mcm yg aku ckp tadi, bagi mereka yg tak berapa nak teguh imannya, tak mustahil akan kerap rasa syak wasangka bila nak beli salah 1 dari barangan yg telah dilabelkan di atas tu..

  3. NAbi ajar kite berus gigi pakai katu sugi…yang nk pg pakai arang tu watpe..

  4. NAbi ajar kite berus gigi pakai kayu sugi…yang nk pg pakai arang tu watpe*

  5. bukn sume bnda kt ats dr babi ,,alahai lmah nye pmikran yg x mau berfikir mgunakn akal.yg kt ats adlah slh satu tp bukn produk yg kite gune.juz mnyuruh supaya b’ati2 b tgk label produk,kndungn nye. kalo ubt gigi pn dr binatg 2,cmne tabung aji malaysia ley bg kt jemaah aji bru2 nie??fikir2kn la bg yg punyai akal

  6. setuju dgn imam 123 bukan semua produk yg boleh dihasilkan mengunakan babi guna babi.. bukan semua berus gigi guna bulu babi sbb lebih baik guna berus plastik lebih jimat.. setelah saya selidik dengan akal skeptikal.. adalah lebih baik dinyatakan “jenama apa yg mengunakan babi didalam produknya..

  7. terima kasih coz berkongsi maklumat ini…banyak kegunaan rupanya makhluk ni…

  8. trima ksh krn prihatin & mmberi mklumat..
    tapi I rasa klu artikel ni d buat flyrs kat stiap muslim kan lg bgs…
    coz tak nmpak sgt la snarai kgunaannya..

  9. waa, ubat gigi.
    waa, ias krim.
    waa, sosej, cheese, jelly.
    Kalau pengeluar x prihatin, mesti ada yg termasuk ni. Kementerian cop halal pun, sikit je. Pengeluaran berjuta2.
    Gunalah barang HPA.

  10. babi adalah binatang yg diharamkan bg umat islam,serta keturunannya.di suatu hari nanti sebelum kiamat manusia akan mencari dan mambunuhnya kerana pembawa penyakit….

  11. saya mencadangkan supaya di adakan seberapa byk senarai brg2 yang dikhuatiri haram untuk digunakan bagi memudahkan kita sesama umat islam…..

  12. bukan barangan yang tak halal saja ..malah barang yang halal pun kalau tukang masak cina yang tak tahu tentang pinggan mangkuk,pisau dan lain yang bercampur dengan daging babi. Tak di samak….

  13. barang halal bercampur pinggan mangkuk tercemar dengan daging babi pun tak bolae..

  14. ubat gigi colgate dari thailand sah ada bahan2 khinzir ni.. n satu lg company yahudi.. setiap barang yahudi buat,mesti ada unsur2 merosakkan umat islam.
    bhn2 yg ada huruf ‘E’ kat depan tu pun sama terutama utk perisa mknn drpn bhn2 khinzir ni gak.. ni kodnya.. copy, paste n korang cetak ler..
    1) E 100 16) E 280 31) E 434 46) E 482
    2) E 110 17) E 300 32) E 435 47) E 483
    3) E 120 18) E 301 33) E 436 48) E 491
    4) E 140 19) E 325 34) E 440 49) E 492
    5) E 141 20) E 326 35) E 441 50) E 493
    6)E 153 21) E 327 36) E 470 51) E 494
    7) E 160 22) E 334 37) E 471 52) E 495
    8) E 161 23) E 335 38) E 472 53) E 542
    9) E 210 24) E 336 39) E 473 54) E 570
    10) E 213 25) E 337 40) E 474 55) E 572
    11) E 214 26) E 422 41) E 475 56) E 631
    12) E 216 27) E 430 42) E 476 57) E 635
    13) E 234 28) E 431 43) E 477 58) E 904
    14) E 252 29) E 432 44) E 478 59) E 920
    15) E 270 30) E 433 45) E 481
    kod rahsia konon..
    pringles xbley mkn yek.. E 471
    saya sokong pndpt shahrul..
    dah lama sy x guna colgate.. rasa mcm nak muntah je tgk lps tau ada tulang khinzir

    skrg guna produk HPA.. selamat , tanpa was-was n buatan org islam

  15. Code E tu memag digunakan di Kesatuan Eropah, dan bukan semua E itu babi. cth code :
    100–199 – Pewarna
    200–299 -Bahan Pengawet
    300–399-Anti Oksida & Asid Regulator
    400–499-Pemekat, Penstabil & Emulsi
    500–599-pH regulators & anti-caking agents
    600–699-Penambah Perisa
    700–799-Antibiotik
    900–999-Miscellaneous

    dan E471 – merupakan aditif makanan yang boleh dihasilkan drpd gylcerol atau asid lemak. sumber ini boleh drpd tumbuhan atau haiwan. sekarang lebih kepada trend kepada lemak tumbuhan.

    Jangan kita mengharamkan yang HALAL….

    ** Pemakanan orang Yahudi ….. please read about KOSHER

  16. memang banyak kegunaannya..tapi sebenarnya lebih banyak keburukkannya..pernah dengar or terbaca tentang ulat yg berada dalam daging makhluk ini tak mati walau telah dimasak???
    ciktulip´s last blog post ..2011

  17. produk akhir yang boleh dihasilkan daripada khinzir.. juga boleh dihasilkan daripada haiwan2 lain.. bukan maksud paparan ni semua produk akhir tu dihasilkan daripada khinzir semata-mata.. orang-orang islam perlu pastikan produk2 harian yg diguna bukan daripada sumber khinzir.. bukannya sampai takleh guna berus gigi, takleh makan burger, takleh makan pasta dan lain2 lagi.. orang2 islam yang arif dalam bab pemakanan ni wajib tampil utk menjelaskan apa yg perlu diambil sebagai alternatif kerana kebnykn produk yg dipaparkan adalah keperluan harian..

  18. lagi satu, lecturer biokimia aku cakap, untuk putihkan gula tebu tu, dia akan guna tulang..dan tulang yg paling mudah untuk putihkan gula adalah tulang babi…heee…

  19. hampir smua yg org bese pakai sumber dr ‘makhluk’ Allah ni.. Masya Allah.. sgt mengharukan..mntk la syarikat2 pngeluaran Islam buat smua barang2 yg berkenaan utk org Islam..
    faez´s last blog post .. Tabarruj 1 dosa senyap

  20. produk yang dihasilkan depends ngan brand, bila dpt maklumat kena kaji betul2x, jgn maen serap je, then, tetibe konpius sorang2. sy rasa, admin kena berhati2 dalam menyampaikan maklumat, make sure ade bukti yg sahih dan kukuh memandangkan majority org melayu, bila dapat maklumat tak kiralah betul or tak, terus sebarkan tanpa berfikir dengan betul or malas nak cari sumber lain untuk stand up kan maklumat tersebut. ini kenyataan. berhati2 dlm memilih produk untuk kegunaan harian.

    tq

  21. sebagai umat islam..kita perlu menyedarkan saudara2 kita tentang dunia sekarang…banyak kebenaran yang telah diselindung disebalik kemodenan zaman sekarang tanpa kita sedari..ini adalah sedikit klip berkaitan kebenaran itu..ambil masa utk menonton..sekurang2nya kita tahu ada sesuatu yang cuba menguasai kita sekarang…http://www.youtube.com/watch?v=vXFZOn5qL60

  22. astagfirullahal’azim… btl ke ni? knp xdisenaraikan skali brand2 yg dperbuat drpd makhluk ni? bimbang akn mjadi keraguan pd umat islam jika xdijelaskan scara terperinci..wallahualam

  23. Dan orang2 @ ahli2 kitab yahudi tidak pula memakan makanan haram seperti orang islam juga….

    hamba 19/10/2010 at 3:28 PM
    Code E tu memag digunakan di Kesatuan Eropah, dan bukan semua E itu babi. cth code :
    100–199 – Pewarna
    200–299 -Bahan Pengawet
    300–399-Anti Oksida & Asid Regulator
    400–499-Pemekat, Penstabil & Emulsi
    500–599-pH regulators & anti-caking agents
    600–699-Penambah Perisa
    700–799-Antibiotik
    900–999-Miscellaneous

    dan E471 – merupakan aditif makanan yang boleh dihasilkan drpd gylcerol atau asid lemak. sumber ini boleh drpd tumbuhan atau haiwan. sekarang lebih kepada trend kepada lemak tumbuhan.

    Jangan kita mengharamkan yang HALAL….

    ** Pemakanan orang Yahudi ….. please read about KOSHER

  24. Ya Allah , saya pun sudah takot nii … Dengar dengar Oral-B buat daripada bristle jugak ke? Ya Allah , kebanyakan barangan harian orang rupa rupanya drpd makhluk ni . Kene jage jage la bila makan nanti . Pergi restoran tgk tanda halal besar besar! tapi tak semestinya halal.. . Ubat gigi , saya tak pasti la .. orang kata colgate tak halal . Dug dap dug dapp ..

  25. sekadar berkongsi satu ilmu yang agak memeranjatkan sahabat muslim dan membuktikan Allah mencipta setiap makhluk ada faedah yang tersirat..
    Allah melarang utk mengharamkan yang halal..dan yang halal itu pasti ada faedahnya utk umat manusia..fikirkan..
    anggaplah ini sbg ilmu yang perlu dikupas semula..Islam itu tidak pernah membuat manusia rasa takut malah sentiasa bersyukur dengan ciptaanNya..

    marilah kita mengkaji Quran scr lebih terperinci sebelum was2 dengan sesuatu tanpa pasti….let’s Allah talk to our heart directly..salam.

    mungkin ini menjadi isu sensitif bg banyak golongan muslim.wallahualam.

    http://www.e-bacaan.com/soalan_lazim10.htm#lemak%20babi

  26. huhu…oral b???so berus gg jenama pe y boleh guna???takot lak…hhuhu..makanan…da la lau makanan,,6t dserap darah n daging kita lak..huuhuhu…bgosnye lau taw brand2 y mmg kompem haram….huhu

  27. kawan2..boleh tgok picture logo halal dari negara luar yang diiktiraf oleh jakim kat Facebook saya..Cucu AliTukang..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge