Hukum mewarnakan rambut dalam Islam

Islam adalah agama yang mementingkan kebersihan dari kecantikan. ini selaras dengan sabda nabi SAW yang bermaksud : “Sesungguhnya Allah itu cantik dan sukakan kecantikan dan ia bersih dan sukakan kebersihan“.

Oleh yang demikian, perbuatan mewarnakan rambut selain daripada warna hitam adalah harus dengan syarat pewarna tersebut tidak mengandungi bahan-bahan najis dan telap air serta tidak bertujuan untuk menunjukkan kecantikan kepada orang lain.

Ulama telah bersepakat mengharuskan mencelup warna rambut dari warna hitam ke warna lain seperti merah dan lain-lain, samada dengan inai dan apa jua pewarna yang dibenarkan syarak. Mereka semua berdalilkan dengan hadith-hadith riwayat An-Nasaie, At-Tirmidzi, Ahmad, dan Muslim. Hampir kesemuanya mempunyai sanad hasan dan shohih dengan perawi yang thiqah. Bagaimanapun ia diikat dengan syarat berikut :-
1- Pewarna tersebut bukannya jenis yang kekal, jika tidak ia dikira mengubah ciptaan Allah SWT yang diharamkan.
2- Menggunakan pewarna yang suci dan halal.
3- Tidak mengakibatkan mudarat terhadap kesihatan individu. Seperti Kanser, kekeringan rambut dan merapuhkannya, atau alergik ataupun mudarat terhadap janin  akibat bahan kimia pewarna tadi.
4- Memutihkan rambut iaitu dengan mengikis warna hitamnya dengan tujuan utk menghasilkan warna baru rambut yang lebih cantik, adalah makruh. kerana ia menukar ciptaan asal Allah.

HUKUM MENCELUP UBAN PUTIH KE HITAM
Ulama telah berbeza pandangan dalam hal ini seperti berikut :-

1. Makruh
Ia adalah pandangan Mazhab Maliki, Abu Hanifah, sebahagian ulama Syafie seperti Imam Ghazali, Al-Baghawi.

Tetapi kiranya ia dibuat untuk tujuan menakutkan musuh di dalam peperangan ia adalah HARUS.

Dalil mereka :
a) Sabda Nabi SAW : “Tukarlah ia (warna rambut, janggut & misai ) dan jauhilah dari warna hitam” (Shohih Muslim)
b) Berkata Ibn Umar ra : “Kekuningan pewarna para mukmin, kemerahan pewarna para Muslimin, Hitam pewarna puak Kuffar” (Riwayat At-Tobrani, Al-Haithami)

c) Nabi SAW bersabda : “Barangsiapa yang mewarnakan rambutnya dengan warna hitam, nescaya Allah akan menghitamkan wajahnya di akhirat kelak” (Al-Haithami, bagaimanapun Ibn Hajar berkata seorg perawinya agak lemah, bagaimanapun rawi tersebut diterima oleh Imam Yahya Mai’en dan Imam Ahmad)

d) Dalil aqal, ia dikira suatu penipuan.

2. Haram
Ia adalah pandangan Mahzab Syafie. Dikecualikan kiranya utk jihad. Mereka berdalil dengan dalil kumpulan pertama tadi.

3. Harus tanpa Makruh
Ia adalah pandangan Imam Abu Yusof dan Ibn Sirin.

Dalil mereka :
a) Sabda Nabi SAW : “Sebaik-baik pewarna yang kamu gunakan adalah warna hitam ini, ia lebih digemari oleh isteri-isteri kamu, dan lebih dpt menakutkan musuh” (Riwayat Ibn Majah, bagaimanapun ia adalah hadith Dhoif)
b) Diriwayatakan bahawa sahabat dan tabi’ein ramai juga yang mewarnakan rambut mereka dengan warna hitam. Antara Sa’ad, ‘Uqbah bin ‘Amir, Az-Zuhri dan diakui oleh Hasan Al-Basri. (Lihat Fath al-Bari, Majma’ az-Zawaid dan Tahzib al-Athar oleh At-Tabari)

Suka disebutkan di sini setiap mazhab mempunyai dalil masing-masing yang tidak dpt disebutkan kesemuanya di sini, demi meringkaskan tulisan ini.

Kesimpulan Hukum
Akibat terdapat zahir hadith dan athar yang bertembung antara satu sama lain, maka fuqaha mengambil jalan membuat takwilan bagi menggabungkan hadith-hadith ini. Ia seperti berikut :

a) Hadith larangan adalah menujukan kepada larangan penipuan umur yang tua akibat tua dan uban maka dihitamkan bagi kelihatan lebih muda. Tidak kira dari kalangn lelaki mahupun perempuan. Ia dilarang oleh Islam.

b) Adapun hadith yang mengharuskan adalah dalam keadaan dan sebab2 yang diiktiraf oleh syarak, seperti perang bagi menakutkan musuh, ataupun ia tidak mengandungi unsur penipuan, seperti merawat penyakit dan lain-lain.

Rujukan – Jabatan Agama Islam Selangor

309 thoughts on “Hukum mewarnakan rambut dalam Islam”

 1. meaning that if anyone want to dye their hair..they must have reasons n the reasons is based on syarak la ea…? now i understood… haha! i never dye my hair but i saw lots of teenagers did so just because to look trendy…hacks!

 2. satu je sebab mengapa orang dye rambut. Kerana nak tunjuk pada yang lain. Bila dah niat nak menunjuk, maka hukumnya haram.

 3. tapi diorag tak prasan kan….org mlayu kalo dye rambut..it looks horrible!! totally horrible.
  saya nak mintak oh! islam terbitkan article pasal rumah urut boleh tak…maksud saya bukan rumah urut yang illegal tapi rumat urut macam spa n sebagainya..
  .-= cj’alhafiz´s last blog ..Pagi Yang Gelap, Kini Dah Terang =-.

 4. Tp masyarakat kita dah sinonim dengan mewarnakan rambut tentu amat kesian jika amal ibadat mereka tidak diterima oleh Allah nanti..bersyukurlah dengan yang mana ada tidak perlu menambah atau mengurangkan.
  .-= ariey´s last blog ..My Wallpaper collection|Download =-.

 5. Apa yang saya belajar dari Pendidikan Syariah Islam, mewarnakan rambut dilarang sebab ia menghalang air wudhu’ dan mandi hadas. Nama pun warna, kan? So, ia sudah tentu menghalang air wudhu’. Seperti juga pewarna kuku, eyeliner dan foundation. Solekan perlu dibersihkan sebetul2nya sebelum mengambil wudhu’ kerana ia menghalang air wudhu’.

  Malahan, kalau mayat yang meninggal dengan rambut diwarnakan pun, rambut mayat tersebut akan dicukur kerana ia menghalang air daripada mengalir dengan rata ke seluruh rambut. Sebaliknya, yang saya tahu, menginaikan rambut tak mengapa sebab inai tidak menghalang air wudhu’.

  Ada juga jenis yang bleach rambut supaya rambut nampak keperangan. Yang ni adalah haram kerana mengubah kejadian Allah.

 6. ada beza ke MEWARNA dengan MENGINAI rambut???yang pasti kedua2nya mengubah warna dan tekstur rambut tu sendiri…

  Sekarang orang mewarnakan rambut semata-mata utk menunjuk2…kan dah RIAK perlakuannya…so HARAM la…(segelintir sahaja)

  Wallahualam…
  .-= Mr Fathi´s last blog ..Rindunya diriku pada… =-.

 7. Huhu. Saya tak dapat la pulak nak cakap haram atau tak haram. Maklum la. Ilmu sikit. Just memberitahu apa yang saya tahu dari ustazah saya. Kalau saya sebut haram, tapi perkara tidak haram, cuma tidak digalakkan, terbatal pulak syahadah saya sebab mengharamkan perkara yang tidak haram dan menghalalkan perkara yang haram.

 8. rsenye sesiapa yberagama Islam tahu mengenai hukum halal haram mengenai pewarnaan rambut ni…sikit or byk jek pengetahuan tu..Islam membenarkn mengubah sesuatu ciptaan dgn syarat..slh 1 jika utk mnutup aib..tp kalu pmpn tu rsenyer kalu rmbut die ade sbarang keaiban xkn klihatan jika die bertudung…Islam kan mudah dan indah~

 9. ~Baru-baru ini saya telah membaca majalah SOLUSI volume 2 yang mengritik hebat kayu siwak dan minyak zaitun yang ditulis oleh saudara kita se-Islam. Dalam penulisannya saudara tersebut menjelaskan bahwa kalau hendak mengamalkan sunnah perlu mengikuti zaman. Tergerak hati saya untuk membahas isu ini. Walau bagaimanapun, disini saya bukan untuk membuat fatwa atau hukum, tetapi lebih didasarkan kepada opini dan kajian-kajian yang telah ada. Segala kritik dan saran yang baik mengenai posting ini sangat penting bagi saya.
  Sebelum itu, saya sajikan kelebihan bersiwak sebagaimana yang terdapat dalam banyak hadits.
  Fadhilah Miswak (Kayu Siwak):
  “Menggunakan miswak menjadikan satu asbab kemudahan dalam sakaratul maut. Selalu menggunakannya akan memudahkan roh keluar dari jasad apabila waktu yang ditetapkan itu tiba.” (Syarhus-Sudur)
  ‘Aisyah r.ha. berkata bahwa: “Miswak (penggunaan secara tetap) dapat menyembuhkan penyakit kecuali mati.” (Dilaporkan oleh Dailami di dalam Firdaus)
  “Empat perkara yang menambahkan kecerdasan yaitu meninggalkan percakapan sia-sia, menggunakan miswak, duduk di dalam majlis orang-orang soleh, dan duduk di dalam majlis para ulama”. (Thibbi Nabawi)
  Allamah Ibn Dariq rah.a berkata, “Kebaikan yang terkandung di dalam penggunaan miswak selepas bangun dari tidur ialah ketika tidur uap busuk naik dari perut ke arah mulut. Hal ini mengakibatkan bau busuk di dalam mulut dan juga berubahnya indera perasa atau kecapan. Penggunaan miswak akan menghilangkan bau busuk tersebut dan memperbaiki perubahan yang terjadi pada indera perasa tersebut.”
  Ali r.a. berkata bahawa: “Miswak mempertajamkan ingatan.”
  Subhanallah, Maha suci Allah… sungguh indah dan sempurna agama yang diturunkan-Nya, sungguh mulia hukum-hukum yang disyariatkan-Nya, karena tak ada satupun dari apa-apa yang diturunkan-Nya dan apa-apa yang diciptakan-Nya kecuali pasti ada manfaat dan hikmahnya. Kesempurnaan Islam ini benar-benar tiada bandingannya dibandingkan agama-agama lainnya. Diantara kesempurnaan Islam adalah syariat bagi ummatnya untuk menjaga kebersihan dan kesehatan, seperti kewajiban istinja’ setelah buang air, mandi janabat setelah junub, bahkan banyak sekali hikmah-hikmah syariat yang tersingkap dalam ajaran Islam yang telah dibuktikan oleh sains modern, seperti khasiat madu, habbatus sauda’ (jinten hitam), minyak zaitun hingga ‘si kayu ajaib’ siwak yang bermanfaat bagi kesihatan gigi dan gusi.
  Setelah kedatangan Islam, Rasulullah SAW. menetapkan penggunaan siwak sebagai sunnah beliau yang sangat dianjurkan, bahkan beliau bersabda : “Seandainya tidak memberatkan ummatku, maka aku perintahkan mereka untuk bersiwak setiap akan wudhu” (Muttafaq ‘alaihi). Hal ini menunjukkan bahwa Rasulullah SAW. adalah orang pertama yang mendidik manusia dalam memelihara kesehatan gigi. …
  Secara logika, kayu siwak lebih mudah dibawa kemana-mana dibandingkan sikat gigi. Hanya diletakkan dalam saku dan tidak memerlukan pasta gigi. Malah beberapa zat vitamin yang Allah SWT. beri terdapat pada kayu siwak. Kita digalakkan untuk bersikat gigi setiap kali hendak sholat, tetapi apakah kita sanggup bawa sikat gigi dan pasta gigi dalam saku kita kemana sahja kita pergi? Memang tidak pernah saya lihat seseorang berbuat semacam itu, tetapi sangat mudah jika bawa kayu siwak yang memang banyak kelebihannya.
  Malah jika kita perhatikan zaman sekarang, pasta gigi kadang-kadang yang tidak jelas kehalalannya mempunyai banyak bahan kimia yang berbahaya. Memang cukup pelik bagi kita untuk meneliti sumber yang haram yang terkandung dalam pasta gigi. Tidak dinafikan juga terdapat pasta gigi yang halal seperti keluaran perusahaan tertentu atau yang bersertifikat halal dari MUI. Namun jika kita menggunakan kayu siwak dijamin halal 100% karena sumbernya murni dari tumbuhan yang diciptakan oleh Allah SWT. Berdasarkan pengalaman penulis yang selalu menggunakan kayu siwak, apabila kita hendak sholat, lidah kita akan menjadi ringan dan lembut untuk melafadzkan bacaan ayat al-Quran dan dzikir. Subhanallah. Sangat nikmat rasanya jika dibandingkan setelah menggunakan pasta gigi dan sikat gigi.
  Kepada yang hendak menggunakan kayu siwak tetapi malu atau tidak tahu menggunakannya maka disarankan kita keluar jalan Allah SWT. InsyaAllah akan diberikan kekuatan untuk mengatasi perasaan malu untuk melakukan kebaikan dan amal sunnah. InsyaAllah kita semua sedia! (Tasykil…)
  Tahukah anda bahwa bersiwak itu penting dalam Islam?

  Ibn Umar r.a. berkata: Rasulullah SAW. bersabda, “Jadikan bersiwak itu satu amalan, karena yang demikian (bersiwak) itu menyehatkan mulut dan merupakan sesuatu yang disukai Yang Maha Pencipta” ( Hadis Riwayat Al-Bukhari ).
  Daripada Abu Hurairah r.a. berkata, Rasulullah SAW. bersabda: “Kalau tidak menyusahkan umatku niscaya aku menyuruh mereka bersiwak setiap kali hendak menunaikan sholat” (Hadis Riwayat Al-Bukhari).
  Proses pencemaran proton pada gigi

  Gigi yang tercemar menjadikan ia mudah menarik logam berat dan bahan berasam untuk melekat kepadanya. Bahan ini akan melekat pada dinding gigi dan membentuk plak (plaque). Plak akan menebal dan menjadi keras. Plak ini tidak bisa dibersihkan secara fisik seperti mencongkel, menggosok gigi dengan sikat gigi dengan pasta gigi dan sebagainya.
  Proses Gigi Mendapat Elektron

  Gigi yang menerima elektron akan mempunyai getaran asal yang tidak menerima benda asing melekat kepadanya. Ia juga berusaha untuk mengawal aktivitas biotik dan terhindar dari terjangkit kuman. Oleh karena itu, gigi yang disosok dengan kayu siwak (kayu sugi /malaysia) mempunyai kemampuan untuk menanggalkan plak lebih baik daripada menyungkil atau menyikat. Walaupun anda hanya menggosok beberapa gigi saja, elektron akan tersebar ke gigi lain yang bersebelahan apabila gigi tersebut bersentuhan atau rapat.
  Plak dibagian belakang gigi juga akan tertanggal walaupun tidak dicapai oleh kayu siwak. Dengan hanya menggosok dibagian depan gigi, bagian belakangnya juga turut mendapat elektron yang membantu menanggalkan plak dengan sendiri, insyaAllah.
  Oleh karena itu, menggosok tidak perlu mencapai keseluruh permukaan gigi termasuk gigi belakang dan geraham belakang. Kecuali jika terdapat renggangan gigi, maka gigi yang renggang tersebut perlu digosok karena elektron tidak mengalir dengan sempurna dari gigi depan.
  Berus Gigi Linen atau Plastik

  Terdapat berbagai jenis sikat atau pembersih gigi di pasaran. Begitu juga dengan pasta gigi. Mereka membuat berbagai teknik dan rekayasa. Diantara teknik yang digunakan ialah seperti mesin getar, mesin yang memutar sikat, pengurut gusi dari getah, pembersih lidah dan sebagainya. Berdasarkan kajian saintifik, menyikat dengan berbagai cara menggunakan sikat linen atau plastik walaupun sikat tersebut dibuat dengan berbagai bentuk yang canggih, sebenarnya tidak akan membantu membersihkan menanggalkan plak dengan sempurna.
  Sikat yang dibuat dari linen atau plastik amat mudah memerangkap bakteri. Itulah sebabnya persatuan dokter gigi menyarankan agar sikat gigi diganti setiap DUA bulan sekali! Mungkin anda lihat sikat gigi tersebut masih baru dan belum rusak atau sikatnya masih keras, tetapi ia sudah membahayakan kesehatan gigi.
  Kerisauan yang berdasar..
  Di pasaran dunia dan Malaysia khususnya (termasuk Indonesia) terjadi lonjakan barangan keperluan yang dibuat dari sumber yang haram dan beracun. Berdasarkan pada Panduan Halal Haram yang di keluarkan oleh Consumer Association of Penang (2006),
  “Lazimnya sikat yang dibuat dari bulu babi dilabelkan sebagai ‘Pure Bristle’. Selain sikat lukisan, sikat cat, sikat penggosok sajadah dan songkok, sikat gigi dan sikat cukur dikhawatirkan mengandung bahan haram ini.”

  Disaat umat Islam dilanda kebimbangan mengenai status barang halal, khususnya keperluan dalam menjaga kesehatan mulut, Nabi SAW. telah memberikan satu solusi yang terbaik sejak 600M yang lalu. Pada zaman nabi telah terdapat berbagai jenis alat pembersih mulut seperti powder, tetapi siwak tetap menjadi pilihan Baginda SAW.
  Tepuk dada, tanya iman. Fikir-fikirkan dan risau-risaukan. Selamat beramal.

 10. Apa yg saya faham pula dari matapelajaran Pendidikan Syariah Islamiah (PSI) yg saya ambil dahulu, mewarnakan rambut adalah dilarang seperti yg dikatakan saudari Fatin terutamanya bila rambut langsung tak beruban sbb itu dikira MENGUBAH KEJADIAN ALLAH; mengubah warna rambut kpd warna yg kita kehendaki kecuali utk tujuan perubatan (menggunakan inai) kerana hanya Allah lah pencipta sekalian alam [or are you trying to override his power & position as the sole creator of the universe?].

  ~Btw, tajuk mewarnakan rambut ini terangkum sekali dgn tajuk membuat tattoo, mengasah gigi & mengubah apa-apa bahagian badan yg mengharamkan apa-apa perbuatan mengubah ciptaan Allah. Siap ada dalil Al-Qur’an lg di awal bab subjek PSI ni. Ada sesiapa yg nak bantah ayat Al-Qur’an?~

  Bila rambut sudah beruban pula, kita boleh mewarnakan rambut tersebut menggunakan inai merah dan bukan menggunakan warna yg sama seperti rambut asal utk tidak mengelirukan/menyembunyikan umur kita. Ini boleh di”apply”kn pada kaum Adam & Hawa.

  Ada juga pendapat yg mengatakan bahawa org yg beruban, kelak di akhirat ubannya akan bercahaya tp saya belum pastikan kesahihannya.

  Bagi kaum Hawa pula, mereka dilarang jg utk mewarnakan rambut walaupun menginaikannya selain dari tujuan perubatan kecuali setelah mendapat keizinan suami. In short, kaum Hawa yg belum kahwin itu tidak boleh mewarnakan rambut mereka. Mereka (kaum Hawa yg telah mendapat keizinan dr suami) tidak boleh menayang rambut mereka kepada orang yg bukan muhrimnya atau ajnabi (orang-orang yg boleh dia kahwani).

  ~Menyentuh mengenai ajnabi ni, saya harap Oh!Islam dapat siarkan satu article khas mengenainya kerana orang Islam di Malaysia masih belum faham mengenainya atau tidak mengambil berat ttg penjagaan aurat.~

  Kaum Hawa dibolehkan untuk mewarnakan rambut walaupun rambutnya belum beruban SETELAH mendapat keizinan dr suaminya utk tujuan menghiaskan diri di hadapan suami dan BUKAN di hadapan lelaki ajnabi.

  Mengenai bahan yg digunakan dalam semua pewarna rambut berasakan bahan kimia, saya tak dapat nak pastikan akan ketelusan air utk sampai ke dalam rambut tetapi utk selamat adalah lebih baik kita ELAKkan yg syubhah (yg ragu-ragu).

  *Sila tegur & betulkan saya jika saya salah. Maafkan saya jika ada kelompongan sbb saya belajar topik tu 6 tahun yg lepas.

 11. hahaha…
  Allah sendiri ckp sukakan kecantikan…
  klu warna rambut tue cantik…
  ape yg jd masalah nye…
  Allah pn suka…

  soal amik wuduk,mandi hadas,amalan x diterima itu semua kerja DIA…
  Xde seorang manusia pn yg tahu…
  Kite juz Yakin ape yg kita buat…
  Insyaallah diterima semua amalan kita…

 12. Betul cakap LynnasHusna. Saya pun amik semua ni dari matapelajaran Pendidikan Syariah Islam (PSI).

  Rambut Perang, memang soal semua tu kerja dia. Tapi, kita ada akal dan akal ni tak buat kita buta untuk menilainya. Macam minum arak, terang2 menyatakan haram. Macam tu juga mewarnakan rambut. Dah terang2 ada dalill Al-Quran yang melarang kita berbuat demikian, kenapa kita nak yakin nde tu diterima kalau perkara tu terang2 mengatakan ia dilarang?
  .-= Fatin Pauzi´s last blog ..Tip Pengguna : Tips Penjimatan Bahan Bakar Kenderaan =-.

 13. haha, rambut perang ni terasa ke?? btol apa yg Fatin Pauzi ckp tu…. :)

  dah kalau warna tu menghalang air wudhu’, mesti la wudhu’ x sah, so sembahyang pun x sah…. x susah pun nak faham…

  kesimpulannya, jgn la warnakan rambut…..

 14. dah kalau bentukkan bulu kening pun haram (alis ntah ape yg lebih kurang tu la!) , apatah lagi warna rambut….

 15. bagaimana pula dengan kandungan bahan dye rambut yang “base on nature”? adakah ianya boleh disamakan dengan inai rambut yang sudah kita ketahui inai berasal daripada tumbuhan juga?

 16. MALAYSIA negara Islam rite? dah tau tak boleh dye rambut..apa sal jual??? bongok betul lah

 17. haha…
  Dalil…
  korang penah dgr ade dalil mgatekn warne rambut haram???

  Sabda NAbi S.A.W
  Tukarlah ia (warna rambut,janggut & misai) dan jauhilah dari warna hitam. (shohih muslim)

  Berkata Ibn Umara :
  Kekunigan pewarna para mukmin, Kemerahan pewarna para muslimin, hitam pewarna puak kuffar (Riwayat At-Tobrani, AL- Haithawi)

  Allah marah bg sesiape yang mengharamkan yg halal dan menghalalkan yg haram…
  mcm pki emas bg org lelaki…
  knape haram???
  Ketua Imam Negara boleh pakai…
  kate islam nie satu???
  knape ade yg lain…

  para ulamak,ustaz skg nie xblh nk percaye…
  Dorang nie menyembunyikan kebenaran…
  kenape???
  sbb tkt darjat mereka jatuh…
  cehh…
  atau takot DAJAL mereka jatuh…

 18. haha…
  Dalil…

  Allah marah bg sesiape yang mengharamkan yg halal dan menghalalkan yg haram…
  mcm pki emas bg org lelaki…
  knape haram???
  Ketua Imam Negara boleh pakai…
  kate islam nie satu???
  knape ade yg lain…
  kenape wujudnye mazhab???
  laen plak tue cara setiap mazhab…
  pesal???

  para ulamak,ustaz skg nie xblh nk percaye…
  Dorang nie menyembunyikan kebenaran…
  kenape???
  sbb tkt darjat mereka jatuh…
  cehh…
  atau takot DAJAL mereka jatuh…

  Tiada perbezaan antara datuk, sultan, mufti, ustaz, imam dan orang biasa. Tuhan tidak pernah menilai insan dengan gelaran-gelaran yang diberikan oleh sesama manusia. Dia melihat keluhuran jiwa dan kesahihan amalan. Entah berapa ramai orang biasa lebih mulia di sisi Tuhan dibandingkan mereka yang bersandar dengan berbagai-bagai gelaran dan pangkat. Jalan pulang ke pangkuan Tuhan tidak pernah mendiskriminasikan manusia.

  Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya menerima salat dari orang yang merendahkan diri karena keagungan-Ku dan tiada menyombongkan dirinya di atas makhluk-Ku, tiada terus menerus bermaksiat pada-Ku, menghabiskan masa harinya berdzikir kepada-Ku, berbalas kasih kepada orang miskin, orang musafir-ibnussabil- perempuan janda dan orang yang terkena mushibah. Ia bercahaya laksana matahari. Aku lindungi ia dengan kesabaran-Ku dan memerintahkan malaikat-Ku menjaganya. Aku berinya cahaya dalam kegelapan dan kesabaran dalam kesukaran. Ia di antara makhluk-makhluk-Ku laksana “firdaus” diantara barisan surga”. (Hadis Riwayat Al-Bazzar dari Ibnu Abbas)

  Allah menyembunyikan wali-wali-Nya di kalangan hamba-hamba-Nya. Maka janganlah kamu menghina seorang pun dari kalangan hamba-hamba Allah. Boleh jadi wali Allah terdapat di kalangan mereka.

 19. haha…
  Dalil…

  Allah marah bg sesiape yang mengharamkan yg halal dan menghalalkan yg haram…
  mcm pki emas bg org lelaki…
  knape haram???
  Ketua Imam Negara boleh pakai…
  kate islam nie satu???
  knape ade yg lain…
  kenape wujudnye mazhab???
  laen plak tue cara setiap mazhab…
  pesal???

  para ulamak,ustaz skg nie xblh nk percaye…
  Dorang nie menyembunyikan kebenaran…
  kenape???
  sbb tkt darjat mereka jatuh…
  cehh…
  atau takot DAJAL mereka jatuh…

  haha…
  bab minum arak pn ko xleh nk pecahkn…
  ko tau ke ape maksud haram???
  abis tue Masjidil Haram???
  x haram plak sembahyang kt c2???
  cbe ko cri lg haram yg mcm mne???
  cbe ko bygkn ko keje kt genting???
  ape rase???

  Tiada perbezaan antara datuk, sultan, mufti, ustaz, imam dan orang biasa. Tuhan tidak pernah menilai insan dengan gelaran-gelaran yang diberikan oleh sesama manusia. Dia melihat keluhuran jiwa dan kesahihan amalan. Entah berapa ramai orang biasa lebih mulia di sisi Tuhan dibandingkan mereka yang bersandar dengan berbagai-bagai gelaran dan pangkat. Jalan pulang ke pangkuan Tuhan tidak pernah mendiskriminasikan manusia.

  Ibnu Abbas ra. berkata: Nabi saw. bersabda: Allah ta’ala berfirman: “Sesungguhnya Aku hanya menerima salat dari orang yang merendahkan diri karena keagungan-Ku dan tiada menyombongkan dirinya di atas makhluk-Ku, tiada terus menerus bermaksiat pada-Ku, menghabiskan masa harinya berdzikir kepada-Ku, berbalas kasih kepada orang miskin, orang musafir-ibnussabil- perempuan janda dan orang yang terkena mushibah. Ia bercahaya laksana matahari. Aku lindungi ia dengan kesabaran-Ku dan memerintahkan malaikat-Ku menjaganya. Aku berinya cahaya dalam kegelapan dan kesabaran dalam kesukaran. Ia di antara makhluk-makhluk-Ku laksana “firdaus” diantara barisan surga”. (Hadis Riwayat Al-Bazzar dari Ibnu Abbas)

  Allah menyembunyikan wali-wali-Nya di kalangan hamba-hamba-Nya. Maka janganlah kamu menghina seorang pun dari kalangan hamba-hamba Allah. Boleh jadi wali Allah terdapat di kalangan mereka.

 20. haha…
  Dalil…

  Allah marah bg sesiape yang mengharamkan yg halal dan menghalalkan yg haram…
  mcm pki emas bg org lelaki…
  knape haram???
  Ketua Imam Negara boleh pakai…
  kate islam nie satu???
  knape ade yg lain…
  kenape wujudnye mazhab???
  laen plak tue cara setiap mazhab…
  pesal???

  para ulamak,ustaz skg nie xblh nk percaye…
  Dorang nie menyembunyikan kebenaran…
  kenape???
  sbb tkt darjat mereka jatuh…
  cehh…
  atau takot DAJAL mereka jatuh…

  haha…
  bab minum arak pn ko xleh nk pecahkn…
  ko tau ke ape maksud haram???
  abis tue Masjidil Haram???
  x haram plak sembahyang kt c2???
  cbe ko cri lg haram yg mcm mne???
  cbe ko bygkn ko keje kt genting???
  ape rase???

 21. Rambut Perang, pelaku yang buta hati akan berterusan menentang kebenaran sebab dia yang melakukan kesalahan.

  Rambut perang, janganlah nak bandingkan Imam Masjid Negara ke apa dalam hal ni. Itu antara dia dengan Allah. Kita yang dah nampak terang lagi bersuluh, jadi kenapa nak tarik orang lain untuk disalahkan?

  Hukum pengharaman arak ada peringkat2nya.
  Masjidil Haram – haram untuk orang kafir.
  Ape kaitan kerja genting dalam hal ni?

  “Tukarlah ia (warna rambut,janggut & misai) dan jauhilah dari warna hitam. (shohih muslim)”"
  Cuba cari dari mane asalnya hadis ni. Jangan amik hadis ni sekerat je then aplikasikan dalam kehidupan seharian. Amik tau, macam mane munculnya hadis ni then kenapa Rasulullah S.A.W bersabda demikian.
  .-= Fatin Pauzi´s last blog ..Tip Pengguna : Tip Membeli Kereta Terpakai =-.

 22. rambut perang AKA berkarat..pe yg ko merepeks ni…
  huhu…. jgn nak tegakkan benang yg basah..
  org lain wat salah.. fair enough la…manusia la katekan,
  jgn nak jwb soklan dgn soklan..

 23. RAMBUT PERANG A.K.A KARAT : ko xpi sekolah ke seh?
  maksud masjidil haram pun ko nak pertikai kan..ape la guna semua teknology kat depan mata ko?
  maksud masjidil haram tu adalah masjid dimana orang-orang kafir diharamkan untuk memasukinya..u got it or not????
  jgn nak tnye bulan haram lak pas ni… ok.. bulan haram adelah bulan-bulan yang diharamkan
  berperang di dalamnya.

 24. tak sangke ade orang cakap tapi tak paham apa yang dibaca dan dilontarkan oleh orang berilmu lain.

  rambut perang, kalau anda kata para ulama tidak boleh dipercayai, habis umat islam nak percaya dan rujuk kepada siapa? anda? gerenti kucar kacir hukum hakam Islam.

  fahami maksud Islam menghalalkan cara walau niat baik. Dan kalau anda kata Allah suka kan kecantikan, adakah anda hendak mempertikaikan kenapa mostly rambut orang Melayu adalah hitam dan sedikit perang gelap dan kenapa bukan berwarna merah, kuning, perang dan lain-lain? Adakah anda hendak mengatakan rambut asal manusia itu tidak cantik dan perlu diwarnakan dengan warna lain. Berhati-hati dengan kata-kata anda. Dari kata-kata anda menunjukkan anda jauh menyimpang makna sebenar yang patut difahami.

  masjidil haram kenapa ia tak haram??? come on lah, basic knowledge. aku rasa budak sekolah rendah pun tau tanah haram untk orang kafir, bukan utk orang islam, wallahualam

 25. cik rambut perang, sila baca entri saya di atas sampai habis.

  Mewarnakan rambut itu boleh untuk lelaki dan perempuan yg SUDAH beruban putih rambutnya dengan syarat dia pakai INAI dan BUKAN dye rambut di pasaran yang kita sendiri tidak dapat sahkan adakah air dapat menembusinya. Orang yang belum beruban penuh jangan nak berangan nak warnakan rambut ye..

  Dan ya, warna yang dibolehkan adalah warna selain warna rambut asal supaya orang lain tidak akan tertipu dengan warna rambut yg masih lg hitam seolah-olah nampak masih lagi muda. Itu tujuan dia Allah haramkan warna ikut warna asal.

  Contoh: orang melayu yg rata-rata berambut hitam tidak boleh warnakan rambut warna hitam kembali setelah beruban.
  orang putih yg berambut perang tidak boleh warnakan rambut mereka perang kembali setelah beruban.

  Please do not play with the verses in the Qur’an and Hadith. DO NOT pick certain parts of the article and half the verses leaving out the rest. Read up first what its all about before you jump to conclusions yourself and without consulting those who are expert in the field that you aren’t sure yourself.

  Saya cabar rambut perang pergi tanya Imam Masjid Negara tentang hukum warna kan rambut dan tanya dia sendiri yang rambut perang maksudkan untuk minta penjelasan dari dia. Saya pasti dia mampu jawab semuanya dari rambut perang tuduh dia melulu tanpa bertanya terlebih dahulu itu adalah fitnah dan memfitnah itu lebih teruk dari membunuh!

  Saya nasihatkan rambut perang pergilah menuntut ilmu agama dengan kadar SEGERA untuk menyelamatkan aqidah anda. Tuntutlah ilmu agama berkaitan dengan tauhid dan aqidah untuk mengenal Allah dgn lebih dekat supaya anda akan jatuh cinta dengan keindahan Islam kerana Islam itu mudah. Tanpa ilmu yg mencukupi, seseorang itu boleh jadi murtad kerana mempersoalkan pelbagai benda dan tanpa dia sedari boleh juga mempertikaikan sifat-sifat Allah dan keEsa-an Allah.

  Ambillah yg mudah dan jangan rumitkan keadaan.

  Jauhi syubhah (yang ragu-ragu) kalau kita tak pasti (pasal warna berasaskan natural base) untuk selamat di akhirat kelak. Itulah cara terbaik.

  Kesimpulan: TAK PAYAH WARNAKAN RAMBUT utk jauhi syubhah!!!
  Tak mati pun kalau tak warnakan rambut kan??

 26. byk persoalan yg timbulkn..
  tapi mcm mane pulak nk dikata kn ye sbb ramai remaja2 skg ni dh bruban…
  boleh ke mereka warnakn rambut mereka dgn warna hitam?…
  sbb mereka hnya nk menutup aib diri sndiri dn tiada niat pun hendak menipu sesiapa pun….
  mcm mane dgn budak sekolah yg tak boleh mewarnakn rambut?…
  mereka sering diejek dn perasaan malu akan timbul dn boleh kah mereka mewarnakn rambut mereka dgn warna hitam?….

 27. haha…
  sian korang nie sume…
  haram utk org kaffir yg mcm korang…
  kesian org kaffir tue xpasal2 kne haram…

  xpela…
  nk wtpe ak blaja agama nenek moyang korang nie…
  Seperti telefon burok…

  Ak xsrh pn korang ikut ak…
  juz ikut ape yg Allah bgtau…
  Barangsiape yg megikut AL-Quran & Sunnah nescaya mereka tidak akan sesat…
  Ade ke srh ikut Slain dari 2 bende 2…
  yg korang ikut wtpew???
  Nmpk sgt korang xtau ape itu al-quran & sunah nabi…
  HARAP BACE JE…
  TAPI XNAMPAK…
  SERUPA SEPERTI BINATANG YG DIPELIHARA…
  SRH MKN,MKN.
  SRH KEJE, KEJE,
  XDE PEGANGAN SENDIRI.
  MENGIKUTI SISTEM SEKULAR NIE…
  HAH…
  PEMBOHONG…

  NASIHATKN SUPAYA CARILAH ILMU SYARIAT YG SEBENAR2NYE…
  MASIH ADE MASE LAGI…
  SEBELUM 1HARI SAMA DENGAN 1HARI…

 28. sape kata pakai dai tak leh ambil air wudhu?..
  aku tak nk ckp lebih2 sbb aku punya ilmu tak la tinggi mane pun…
  tapi sblum ckp tu kaji dn tnya la pada yg lebih mngetahuinya…
  jgn pulak kita menokok tambah atau mengurangkn yg sedia ada didalam al-Quran dn Sunnah…
  klu kita tak tahu kita bertanya dn klu kita tahu kita brkongsi tapi jgn la nk brcerita benda yg kita sndiri pun tidak pasti…
  takut kita pulak yg sesat dn mnyesatkn org lain pulak…

 29. Rambut Perang, kalau awak ikut Al-Quran dan Sunnah, awak tak cakap kat orang macam ni tau, “haram utk org kaffir yg mcm korang…”

  And this, “kesian org kaffir tue xpasal2 kne haram”. ?????????

  “SERUPA SEPERTI BINATANG YG DIPELIHARA…
  SRH MKN,MKN.
  SRH KEJE, KEJE,
  XDE PEGANGAN SENDIRI.
  MENGIKUTI SISTEM SEKULAR NIE…
  HAH…
  PEMBOHONG…”

  ????????????????? Kalau pegangan sendiri, kalau betul takpe gak. Ni menyimpang dari Al-Quran dan As-Sunnah.

  Persoalan, dye memang boleh ambil wudhu’ tapi tak sah air wudhu’ sebab air tak rata ke seluruh anggota wudhu’. Lain la kamu dye rambut separuh2. Sebelah kuning, sebelah hitam. Yang belah hitam tak kene dye tu, boleh la gune untuk air wudhu’. Tapi, bab mandi wajib pulak yang tak sahnya.

  “jgn pulak kita menokok tambah atau mengurangkn yg sedia ada didalam al-Quran dn Sunnah…”. Da memang benda ni belajar dari subjek PENDIDIKAN AL-QURAN & AS-SUNNAH, diterangkan tanpa ada lebih dan ade kurang. Sebijik2 ikut buku tu. Buku tu silap ke?

  Tapi, ikut koranglah. Benda dah terang dan jelas. Bila dibuat, syubhah. Bila tak buat, aman (tiada keraguan). Pilih, nak pakai yang subhah ke nak pakai yang aman.

 30. haha…
  kenape xleh ckp???
  bg sebab???
  mmg sah la korang nie…
  mmg btl la ape yg diberitahu dlm Al-Quran…
  tidak boleh menerima golongan kenbanyakkn…
  xpelh…
  buat ape yg korang rase btl…

 31. LynnasHusna
  “Tanpa ilmu yg mencukupi, seseorang itu boleh jadi murtad kerana mempersoalkan pelbagai benda dan tanpa dia sedari boleh juga mempertikaikan sifat-sifat Allah dan keEsa-an Allah.”

  sapa ckp sifat allah xboleh dipertikaikan? kalau nk mengkaji kne pertikai, baru datang kefahaman. kalau setakat mengaji, budak tadika sebelah umah aku pandai. cikgu kata alif, dia kata alif. sama la mcm ko. xpernah tanya kenapa alif yg dulu? bukan ba dulu. padahal alif ada alif di atas ‘aa’, alif dibawah ‘ie’, alif didepan ‘uu’. pernah ko tanya ni? haha.

  sahabt pernah bertanya nabi, amalan apa yg paling baik, nabi pun bersabda, “mengenal allah…”. sahabat bertanya lagi kami, kami maksudkan amalan ya rasulullah. nabi menjawab, “yang terbaik ialah mengenal allah…”. Sahabat bertanya hingga yang ketiga kalinya, nabi tetap bersabda, “yang terbaik ialah mengenal allah”. kemudian nabi menambah, “banyak amalan tanpa mengenal allah, seumpana debu2 yang ditiup angin.. tetapi sedikit amalan dengan mengenal allah, banyak hikmahnya…”

  ada satu hadith sy pernah t’baca. “beramal la kamu walau sampai jarak kamu dengan syurga tinggal sehasta, tapi atas sebab satu perbuatan jahat kamu, allah memutuskan untuk melakhnat kamu, nescaya kamu masuk ke dalam neraka. tetapi, walau kamu membuat jahat sehingga jarak kamu dengan neraka itu tinggal sehasta, tetapi atas sebab satu kebaikkan kamu, allah memutuskan untuk memuliakan kamu, nescaya kamu akan masuk ke dalam syurga…”.

  nk tanya “hadith mana, hadith mana?”, cari la sendiri, korang kan alim ulama daripada aku.

  tak mengenal allah, kemudian menjatuhkan hukum haram, berdosa, dapat pahala, msuk syurga, msuk neraka. hak siapa yang menghukum tu? orang da mula ambil haq allah kat situ. pastu ckp kita fuqaha’. sbb tu nk ckp psl feqah, blaja usul feqah dulu. jgn pakai sebat je. warna rambut hukumnya haram. atas dasar apa haram? menghalang air wudhu’. kalau saya botak, tak sah plak wudhu. da xkne rambut? haha. itu hukum akal. sebab ilmu hukum ni ada tiga. hukum syarak, hukum akal, dan hukum adat. nk ckp haram, segi mana? hukum syarak? bagi la dalil naqli allah mengharamkan mewarna rambut? kalau ada dalil naqli, kenapa boleh termansukh dengan dalil aqli? bile berperang sahaja diharuskan mewarnakan rambut? boleh haram, boleh harus? kenapa boleh tuka2? haa. hakikat hidup hari ini, memang sedang berperang. sedar ke xsedar, haq korang la. kalau istilah perang pada korAng, pakai pedang, naik kuda, pakai panah, baling tombak, faham la aku kenapa korang masih mengutamakan feqah, dari perkara pokok. haha. korang baru blaja feqah, terus blasah jatuh hukum, padahal apa ijtihad belajar feqah? utk hukum org ke diri sendri?haha. bile da pandai hukum org, xsedar yang dia ambil haq allah. Allah s.w.t hukum org lepas kiamat nanti, tapi korang lagi power, kat dunia da hukum org. lagi mendahului allah. amacam???
  jawab la wahai ulama dunia…

 32. saghah 03/01/2010 at 2:10 AM

  rambut perang AKA berkarat..pe yg ko merepeks ni…
  huhu…. jgn nak tegakkan benang yg basah..
  org lain wat salah.. fair enough la…manusia la katekan,
  jgn nak jwb soklan dgn soklan..

  wahai saghah, kalau tuan hamba dipihak yang benar, saya bagi benang yang kering, tuan hamba tegakkan boleh? haha.

 33. Kenapa tak leh cakap? Orang yang sesuka hati kata orang lain kafir, sebenarnya dia yang kafir. Itu Allah yang berfirman. Bukan saya. Cuma saya tak pasti suroh mane. Tu khilaf saya.

  Rambut Perang, jelas dan terang kot awak mempertikaikan hukum Allah! Apa yang awak terang kat atas tu, bukan ‘mempertikaikan’. tapi, ma’rifatullah. Ma’rifatullah, bukan bermaksud mempertikaikan.
  .-= Fatin Pauzi´s last blog ..Bagi Dia RM 10 & Saya Bagi Anda RM 100! =-.

 34. makrifat itu mengenal.
  boleh mengenal tanpa bertanya? kalau boleh, sah2 awk hebat. leh la awk jadi guru sy. haha
  sapa nama awk?
  apa sifat awk?
  dari mana awk?
  apa kuasa awk?
  apa bukti awk kuasa?
  apa bukti awk wujud?
  kalau wujud, ada kat mane?
  kenapa itu, kenapa ini….
  mempertikai itu lah soalan yang perlu zahir dalam memahami.
  setakat nak mengetahui, makrifat sahaja la. xcukup kat situ. menerima tanpa mempertikai menyebabkan kita bertaqlik, bukan memahami. nak bertaqlik, panjang pulak ceritanya. haaa. so, boleh ke x, nk mempertikai ni? nabi musa a.s selambe je mempertikai kewujudan allah. siap minta nk tgk allah depan mata lg. padahal dia da boleh “berhubung” dengan allah. amacam???

 35. Tu kisah Nabi Musa la, sayang. Kisah di mana masih ramai meragui kewujudan Allah, kisah di mana Islam masih bukan suatu pegangan ramai.

  Semek rambut perang, buka la fikiran luas2. Maksud Ma’rifatullah lebih mendalam dari apa yang awak cakapkan tu. Saya sangat kenal dengan orang cam awak. Orang macam awak, memang awak pegang sorang la apa yang awak nak pegang tu. Tapi, jangan sebarkan dekat orang lain sebab mewarnakan rambut adalah tidak digalakkan. Wassalam…
  .-= Fatin Pauzi´s last blog ..Bagi Dia RM 10 & Saya Bagi Anda RM 100! =-.

 36. “rambut preang… 16/12/2009 at 10:55 AM
  hahaha…
  Allah sendiri ckp sukakan kecantikan…
  klu warna rambut tue cantik…
  ape yg jd masalah nye…
  Allah pn suka…

  soal amik wuduk,mandi hadas,amalan x diterima itu semua kerja DIA…
  Xde seorang manusia pn yg tahu…
  Kite juz Yakin ape yg kita buat…
  Insyaallah diterima semua amalan kita…”
  ;)
  .-= Fatin Pauzi´s last blog ..Bagi Dia RM 10 & Saya Bagi Anda RM 100! =-.

 37. makin konfuis sy bile awk tuka statement lg. mula2 haram, pastu makruh, pastu harus and last skali tidak digalakkan. mcmana nie? dalil mana pulak awk pakai?

  kat atas ni, sy cuma hurai makna makrifat. bukan makrifatullah. tang mana awk nk dalam lg. sy pun knal bjuta org mcm awk. hari2 sy jmpe.
  alquran da 1431 taun tertulis kisah psl org mcm awk.
  amacam???

 38. Fatin Pauzi…
  Tu kisah Nabi Musa la, sayang. Kisah di mana masih ramai meragui kewujudan Allah, kisah di mana Islam masih bukan suatu pegangan ramai.

  erm cbe tgk balik zaman nabi Musa a.s ngan zaman skg nie???
  sama x???
  sy rase ramai lg yg meragui islam nie…
  islam nie bkn satu pegangan…

 39. korang nak bergaduh pasal rambut perang…ni cakap tu cakap semua. betul…aku tanya satu…klu btol dalam islam tak bagi warna rambut ker…menampilkan kecantikan dari alteration….bagi aku nas/ayat yang melarang…klu tak aku nak semua diam!!!dalam kitab suci alquran dah menyatak benda yang boleh dan benda yang tak boleh…so korang ni semua nak buat hukum sendiri ker?macam tu korang nak lawan firman dia ker?nak lawan hukum dia ker….?dan aku tak nak lain..dan aku tak korang bertekak pasal hukum…..cari nas atau ayat Allah yang bleh membuktikan kata korang ni btol….tq

 40. Ahli Sunnah Waljamaah Salafi Sunni VS Konon2 Ahli Sunnah Ikut Mazhab Shafie

  errrr… tumpang tanya… anggota wudu’ kulit kepala ke rambut???

  wa sokong statement lu rambat perang sekarang ni ramai bawak “AGAMA NENEK MOYANG” !!!
  .-= Te Fir Rorist´s last blog ..Silence War =-.

 41. Agama Nenek Moyang, Rasulullah S.W.T bukan nenek moyang kita ke, dude? :) Herm, nenek saya pun tak kaler rambut. hehe

  Jadi, kalau itu yang anda pegang, kaler lah rambut anda. ;)
  Kena cukur masa mandi mayat nanti, revise your statement here.

  Psstt…Cara bercakap macam bukan tuan punye blog la. ;)

 42. kah kah kah… ni lah masalah bila blaja agama ikut syllabus kementerian pendidikan…

  soalan gua takde pulak org nak jawab…

  memang bukan blog gua sis, dah gua takde website gua hentam je la mana2 blog yang gua selalu follow…

  ramai sangat yg “MENGHALALKAN YG HARAM,MENGHARAMKAN YG HALAL”

 43. Yes…
  Akhirnya ade jgk yg sefahaman dgn ak…
  Yg aku tau kulit kepala…
  mcm mne la dorang blh dpt mnde nie???
  Tulah mmg gempak dorang nie kn, sampai sistem pembelajaran kita pn dorang dh control…
  Tgklh contoh2 yg ade kt atas nie sume…
  Mmg bijak…
  Te Fir Rorist…
  Ramai yg xnampk keadaan sebenar lagi…

 44. saye ad jumpe letter kat beberape salon tentang beberape warne from loreal yg di halal kn oleh jab agame islam.. halal ni bermaksud telus rambut ke… kalo xtelus kenape diberi halal.. takut boleh keliru kan org islam..
  kawan saye bertudung… die ty saye perkare ni sbb suami die teringin nk tgk die dye rambut.. bukan lah totally dye juz hilite…

 45. wudhuk mmg la rambut bkn kulit kepale..
  tp kalo mandi wajib dr hujung rambut sampai hujung kaki…
  so kalo ko nye mandi wajib pn xlepas.. meaning wudhuk pn xsah lah…
  jgn kate llk bujang x mandi wajib…
  kalo ko llk normal… msti kene mandi wajib unless ko ED

 46. bro Rambut Perang… biaq pi kat depa lah…
  yang penting kita yakin dgn apa yang kita buat…
  paling penting apa kita buat tidak tergelincir sedikit pun aqidah kita…
  gua sarankan kita semua tak terlalu Political Correctness dalam bab2 agama selagi kita ada nas2 dan hadis2 sahih….
  kita bincang secara muslim… bukan bincang secara sosialis…
  kita ni diakhir zaman, penuh dengan fitnah2 dajjal…
  sebab tu kadang2 yang HALAL jadi HARAM..yang HARAM jadi HALAL…
  benda yang terang salah buat2 tak nampak…bende remeh pasal kaler rambut yang nak ditegang uratkan…yang ada disebut diHARUSKAN…takde pulak di sebut MAKRUH/HARAM…jadi buat apa nak bising2…
  senang cakap canni la, GUA yakin apa GUA buat…LU org YAKIN la apa yang LU orang buat…
  yang penting AQIDAH woi… AQIDAH!!

 47. erm…konfius aku bc komen2 korg nie…okey2 kta tngalkan psl kaler rambut tu jap..erm aku nk tnya kalau cabut bulu kening haram or x?spe2 yg leh bg hujah agama psl nie..aku dh lme nk tau kot…
  n psl kaler rmbut tu aku pun buat..tp tu pun sbb pakcik aku a.k.a ustaz ckp xpe coz kta bkan kalerkan rmbut hitam blk…beside kaler tu pun ada cop halal..tp if korg kate haram ape kes leh ada cop HALAL lak ek???erkkk…

 48. Te Fir Rorist,
  tak belajar lebih mendalam la tu sebab tak pernah dengar. ;)
  BUkan benda remeh sebab ia melibatkan syarat sah solat. Air wudhu’ tak sempurna, mengalir seluruh anggota wudhu’, sah ke solat? Mandi wajib tak sempurna, sah ke solat. Wallahu’alam.

 49. saya ingin menjawab kemusykilan jawapan di atas..
  tapi jgn slh paham… saye bkn org yg nk mewarnakan rambut…
  sy dapat artikel ni from jakim mengatakan HALAL tanda yg kat pewarna rambut adalah halal bahan nya dan telus air.. meaning air wudhuk or mandi wajib telus…

  http://baheis.islam.gov.my/web/musykil.nsf

  Soalan : Adakah sah air sembahyang jika mewarnakan rambut dengan
  menggunakan pewarna yang tak boleh hilang?
  .
  Jawapan : Di antara syarat sah wuduk ialah menyapu sedikit air sehingga telap. Dalam situasi yang disebutkan ini, tidak sah wudhuk tersebut kerana pewarna yang digunakan boleh menghalang air sampai ke rambut. Tuan dinasihatkan menggunakan pewarna yang mendapat logo halal JAKIM kerana ia dijamin halal penggunaannya dan telap air..

  tetapi mewarnakan rambut boleh membawa kepada dosa jika tujuan utk menunjuk cantik kepada umum…

  nak tunjuk cantik kat suami blh la kot sbb bukak tudung kat umah…
  llk mude yg berpenyakit rambut putih dan llk beruban di harus kan selagi warne x warne itam..

  tapi INGAT… saya mmg dah bace hanya beberape warne loreal yg halal… letter from JAKIM….

 50. Kesian…
  Mempunyai mata yang tak dapat melihat, telinga yang tak dapat mendengar, dan hati yang tidak dapat memahami…
  xpo lah…
  ekau peganglah pegangan ekau tuh…
  eden malas dh nk melayan…
  xpo lah…kita tggu jolah…
  wait n see the truth will come…
  di dalam dunia penuh penipuan,Kebenaran adalah senjata terhebat

 51. Terima Kasih…
  Maaf jika silap bahasa…
  kasar bahasa…
  Manusia mmg sudah sempurna cuma kdg2 nafsu yg mgawalnye…

 52. kata puan fatin,

  “Te Fir Rorist,
  tak belajar lebih mendalam la tu sebab tak pernah dengar.
  BUkan benda remeh sebab ia melibatkan syarat sah solat. Air wudhu’ tak sempurna, mengalir seluruh anggota wudhu’, sah ke solat? Mandi wajib tak sempurna, sah ke solat. Wallahu’alam.”

  saya menjawab:

  buat apa beajar lebih mendalam kalau pokok akidah pun terkapai2?
  solat mmg fardhu, tapi kene igat, ada “fardhu sebelum fardhu”, ada “fardhu semasa fardhu”, ada “fardhu antara dua sunat”, ada “fardhu selepas fardhu”. Solat tu fardhu yang mana? Nk kecoh bergaduh sebab solat tak sempurna la, mandi tak sempurna la. Akidah sempurna ke? taw ke solat sebab ape? mandi sebab ape?

  jangan sampai:
  hatamallhu a’la qulubihim wa a’la sam i’him wa a’la absorihim ghisyawah walahum azabun azhiim. sadaqallahulazhiim.

 53. Adoyai, kaler rambut, air tak lalu. Syarat sah mandi wajib, air mengalir ke seluruh anggota badan.

  So, jadi, awak nak gitau yang awak iman sempurna? Akidah sempurna? Agama sempurna?

  Nde basic je dowh…. Adoyai. Kelakor la… haha

 54. hmm… balik2 hujah yang sama yer cik fatin… abg bayang_merah pun tak sebut aqidah dia sempurna… the fact is, bayang_merah cuba memberitahu bahawa bende remeh blh diulas tapi jgn la sampai HALAL jadi HARAM, HARAM jadi HALAL… dah gua pun dah boleh nampak sapa yang cuba meng HARAM kan yang HALAL dan meng HALAL kan yang HARAM kat sini…

  kalau macam tuh brader2 tabligh yang selalu lepak ngan gua yang rambut sampai ke janggut kaler merah tu tak sah la mandi wajib nyer yer… haisshh…kitab Ulum Fiqh banyak kak… jgn refer yang bawah kementerian pelajaran malaysia sahaja…

  abg bayang_merah dan rambut_perang ada baiknye follow blog cik fatin ni, kat situ boleh tau kot nanti background cik fatin ni… :) buat brader2 tarikat,tasauf,salafi… buat2 cool je la bang… budak baru nak up memang camni…

 55. haahaha….
  bro Te Fir Rorist,Bayang Merah…
  mmg ssh dalam keadaan dunia yg mcm nie, nk srh org ikut bende yg betul…
  sebab dh kene brainwash…
  lgpun dh diceritakn dalam al-quran mmg ada terdapat golongan2 yg mcm nie…
  mmg betul la…
  dh ada pn bukti nye… :)

 56. Admin,
  sally03tomato,
  Rambut Perang,

  Terima kasih atas maklumat yang anda berikan. Ia amat berguna pada diri saya. Syabas!!!!!!

 57. Admin,
  sally03tomato,
  Rambut Perang,
  Te Fir Rorist,

  Terima kasih atas maklumat yang anda berikan. Ia amat berguna pada diri saya. Syabas!!!!!!

 58. Assalamualaikum bro and sis!!!!
  Kepada Admin, sallyo, Rambut Perang, Rambut Perang, Te Fir Rorist,

  Terima kasih atas maklumat yang anda berikan. Ia amat berguna pada diri saya. Syabas!!!!!!

  Kesimpulan Hukum:

  Akibat terdapat zahir hadith dan athar yang bertembung antara satu sama lain, maka fuqaha mengambil jalan membuat takwilan bagi menggabungkan hadith-hadith ini. Ia seperti berikut :

  a) Hadith larangan adalah menujukan kepada larangan penipuan umur yang tua akibat tua dan uban maka dihitamkan bagi kelihatan lebih muda. Tidak kira dari kalangn lelaki mahupun perempuan. Ia dilarang oleh Islam.
  b) Adapun hadith yang mengharuskan adalah dalam keadaan dan sebab2 yang diiktiraf oleh syarak, seperti perang bagi menakutkan musuh, ataupun ia tidak mengandungi unsur penipuan, seperti merawat penyakit dan lain-lain.

 59. Assalamualaikum bro and sis!!!!
  Kepada Admin, sallyo, Rambut Perang, Rambut Perang, Te Fir Rorist,

  Terima kasih atas maklumat yang anda berikan. Ia amat berguna pada diri saya. Syabas!!!!!!

 60. Ikut ler Rambut Perang. Sekiranya orang lain menggunakan hukum hujahan anda sebagai hukum muktamad, jika ia adalah suatu dosa, anda tanggunglah dosa itu ye. ;)

  Saya pun lebih dan sangat mengenali golongan seperti anda.

  *Perempuan kaler rambut? What for? Perlu ke?

 61. haaihh… kadang2 kan gua perasan lu ni kan macam Exco Wanita Umno yang debate ngan Dr Agus kat Hujah haritu… org bagi fakta dia balas auta… org bagi “Nas” lu balas apa?? lu bikin org panas ada lagi… soalan dibalas dengan soalan… pliz la kak, nak bincang buat cara bincang… tapi betul la, itu pasal org cam lu boleh pegi tasik tgh2 malam buta pergi carik hantu… carik hantu??? gua memang tak bekenan langsung komen lu tuh… gua nak try cara ayat lu “Pendek akal dowh pergi carik hantu!!! pastu lu nak ajak org behujah pasal bab2 aqidah… gua punya aqidah ngan i’tiqad pun takde la kemana sangat… ke laut jugak… gua harapkan perbincangan kat sini boleh blaja2 & tambah2 ilmu sikit… dapat kat lu… tak tau la nak cakap apa lagi…

  “MANUSIA MENJADI MUSUH KEPADA APA YANG BELUM DIFAHAMINYA”

 62. Hal kecik pun nak gaduh.
  Ni la yang dikatakan perkara usul belum disempurnakan, dah mengungkit hal furu’.

  Fiqh ada macam-macam fahaman. Hukum yang dibincang adalah berdasarkan beberapa pendapat mazhab. Ulama’ mazhab beri pendapat berdasarkan Usul Fiqh.

  Jangan kerana dengan ilmu yang sedikit, kita bermati-matian pertahankan pendapat kita tanpa mendapatkan ilmu-ilmu yang lain.

  Peace No War.

 63. erm.. xtaw ar nk cakap pe sbnrnya.. coz bab ni sy mmg x arif sgt.. just nak kongsi pe yg sy baca dan dengar.
  Sebenarnya ada ustazah cakap mewarnakan rambut dengan inai atau pewarna yg tidak menghalang air sampai ke rambut kita boleh. Bukannya bila kita mewarnakan rambut tu hukumnya terus jatuh HARAM. Jatuh HARAM bila kita warna rambut dan menunjukkan kepada masyarakat dan ajnabi melainkan dengan tujuan menghiaskan diri untuk suami. So, sama2 kita fikirkan.

 64. cik fatin ni ye2 je. kome tau ke usul fiqh? taqlik fiqh? fiqh?. dan2 je haram. pe usulnye?taqliknya?fiqhnye…haha

 65. xmustahil kalimah syahadah yang mudah tu pun bole kene bahas psl nk menyesatkan org len..akhir zaman..

 66. salam..

  si rambut perang ..
  jika kamu mewarnakan rambutmu…
  apakah niat mu..
  mewarnakannya….

 67. Fatin,
  i tak der lah nak sokong sgt si rambut perang …tapi satu jer lah
  tu hak peribadi kita nak warnakan rambut…..klo u nak bahaskan pon tak guna…org yang pakai tudung pon rambut berwarna…pokok pangkal hati budi sendiri…btol tak !!!…pandai jer ckp sembahyang tak cukup tak guna jugak…pendek kata kubur masing2..

 68. Fatin,
  awak tu bkn nyer sesape pon ..tak payah la nak menegur org sampai mengata org KAFIR”…ko tu bagus sgt ker dok mengata org dlm nih…

 69. Moy, mane statement yang i cakap seseorang tu kafir? OK la, fine.
  HAK PERIBADI. Kubur pun masing2 kan. :P

 70. cik fatin yang perasan bagus ….tak payah pakai aku….ko tak payah nak sibuk kubur org ..ko igt ko bagus pakai tudung….pakai tudung menutuk org yang tak pakai tudung ….ko igt dpt pakhala ker?ehhhh nabi pon tegur umat ngan cara yang lembut bukan mcm ko nak bg nasihat mcm bgus….umur setahun jagung …ko buat cam nih ko bgus lah buat org menyampah ngan org yang pakai tudung ader lah….

 71. Tepuk dada tanyer iman..;)
  Walaupaper pun, fatin pauzi saya tau niat fatin tu baik.Jgnla kita bergaduh sesama kita dan byk2kanlah berguru insyaallah dgn niat yg baik Allah akan memberi jln utk hambanya yg beriman amin..

 72. Masih mempunyai waktu untuk belajar syariat (ASAS) yg sebenar…
  Janganlah berfikir didalam kotak…
  Luaskan pemikiran… Cari kebenaran yang hakiki…
  Memang susah untuk menerima kebenaran kerana kita sekarang di kawal oleh pihak yang bijak pandai dalam menyesatkan.

 73. rambut perang..lu mcm author jemari sakti la…

  Macm nie punya kes pun nak btegang urat ke?..byak lagi benda penting la..dari pergi kedai susah payah beli dye…pastu nak dye lagi…

  Sanggup pulak berkorban buat benda itu untuk suka2..saja2…ngaha..

  Allah memang suka apa yang cantik…

  Dia ciptakan kita sihat rambut kita kaler hitam…sempurna..xda penyakit yang sampai nak kena dye rmbut…xda darurat perang…

  Well then ada pula sesetengah hambanya saja saja nak tukar…

  Dah tentu allah ciptakan kita yang sempurna dengan rambut hitam ni tak sia2….

  Dia tahu apa yang kita perlukan…

  Jadi wajar ke sebarang pengubahsuaian?..
  Kalau makin cantik tak pe la jugak…

  Bkn di larang keras..tapi fikirlah…kalau kita bagi something kat orang..lepastu orang tu rosakkan…mesti kita sedih kan?..

  At least kita tunjuk lah penghargaan dekat anugerah allah nie..dengan kekalkan apa yang masih boleh berfungsi…peace!

 74. Lok…
  kalau lu nk cerita pasal pengubahsuian ni mmg pnjg nk diceritakan….
  lu kne blaja lagi sambil berfikir dgn dalam2 kalau nk dikutkan betul2 lah… kalau perang bg lu adalah baling bom,tembak-menembak, kereta kebal… ak paham tak apa. semua macam tue kalu bukak bab perang… kalau nk tunjjukan penghargaan dekat anugerah Allah nie bkn dari kulit tp dari isinya… Renung2kanlah.

 75. itu lah pasal gua setuju dengan lu satu hal….
  kalau nak tunjuk penghargaan dekat anugerah Allah nie bukan dari kulit….tapi dari isinya…..

  kalau ikut faham gua “isinya” menurut lu adalah hati…..

  gua berani jamin hati yang baik akan menghasilkan peribadi yang murni….

  sama juga dengan isi yang baik akan menghasilkan kulit yang murni….

  gua percaya benda nie…..
  kalau yang berlaku sebaliknya pun itu atas kuasa Iradah tuhan…
  itu luar dari bidang penangkapan akal logik gua….

  tapi kalau kulitnya dah tak baik….isi lu rasa baik ke?….

 76. Isi nie mmg susah nk dijangka. sebab ada juga orang yang berpewatakkan sangat jahat tetapi dia nie sangat2 memperjuangkan agama Allah ke jalan yang benar. Dia atas diri sendiri jugak. Hati sememangnye baik. Tetapi disebabkan nafsu, manusia menjadi hilang arah apabila tiada pegangan yang betul. Tapi ini semua kehendak Allah.

 77. korang..

  asmkum..

  ehehe..
  nk tnya..
  pening la nk bca..
  juz nk kesimpulan..
  dan bukti…
  adakah kaler rmbt tu hrm, harus, makruh atau halal disisi islam..
  serta dalil bukti atau mana2 surah yg dpt meyakinkan
  saya hamba yg lmh ini ^^

  saya dye rmbt dan skrg xtau camne nk hlgkn.
  sy khilaf cuz sbg teenagers smua nk try ;p
  tp sy sdar rite nw, cuz of dat sy nk tau hal2 mcm ni :)
  hrp korang jgn la btngkr dan jwb la dgn tng, padat dan blh dtrma akal ^^

  n kpd yg pnh dye rmbt, mcm mana korang hlgkn, slain dr mgunting rmbt?

  kalau de pape juz add my fb dan bgtau la sy jwpn nya k^^
  stia mnanti jwpn.. (jgn bls kat sni) mgkn sy xkn bca lg blog yg mmeningkn ni.. juz nk blsn dr individu yg dpt myakinkn sy
  ttg hkm2 ni :)
  thx a lot
  diz is my fb email – scarletlovers@gmail.com

 78. tm ksh ktna mberi input yg berguna kpd kt semua sbg umat islam…sy ingin mintk izin utk share mklumt ini dlm fb sy…tm ksh bnyk2…hrp diizinkn..

 79. sebut pasal isi dan hati….memang susah kita nak conclude apa nawaitu seseorang….jadi better kita ambil langkah yang bijak dengan tidak menimbulkan sebarang provokasi….dan melabel membuta tuli

  lagipun perempuan islam kan wajib bertudung….kalau perang kan pun bukan ada sesiapa nampak….tak ke begitu wahai gadis gadis muslimat yang kaya dengan ilmu dan dalil di dada??…..

  tuhan kata “udkhulu bissilmi kaffah”…..masuklah ke dalam islam secara keseluruhannya…..

  jangan ambil part yang korang suka jer….yang tak suka tak diendahkan….

 80. isi dan kulit – amy search

  Yang mana kau pilih
  Isi atau kulit
  Kertas bungkusan yang indah
  Coraknya membungkus benda
  Tak kira nilainya

  Yang mana berharga
  Isi atau kulit
  Hiasan cantik permainan mata
  Budi yang baik santapan jiwa

  Ada orang lihat kulit
  Ada orang lihat isinya
  Kulit dan isi
  Memberi erti
  Jikalau tahu menilainya

  YANG MANA KAU PILIH?!

 81. salam.. saya nak mencelah skit.. saya sbnrnya nak tau hukum menghitamkan rambut utk diri sendiri dan suami.. saya yakin saya tiada niat lain sbb saya bertudung, bermakna org yg bukan muhrim tak boleh lihat rambut yg saya hitamkan.. saya bercdg nak guna produk bsy yg berasaskan buah mengkudu, tiada pewarna. dlm umur 41, adakah saya masih boleh menggunakan produk tersebut utk tujuan di atas sbb rambut saya hanya dilihat oleh ahli keluarga saya saja. komen2 di sini buat saya konfius…

 82. ok,i dah bace sume cmment..and honestly,bnde amat remeh temeh..i mean seriously..allah has gave us the al-quran as guidance..kite sbagai islam perlu membacanya dan menghayatinya rite? We are all humanz..we have our own conclusion and assumption..kite xbleh ckp ape halal atau haram..itu khendah Allah the Almighty..i heard dis stry,yg ade pelacur nie was wndering in the dessert..while walking c nmpak la dis anjing..ia dalam kehaussan..c gave the dog he last bttle of water to save it..nt long after the lady died bcuz of thirst..bt d ting is die dapat masuk syurga..another stry..
  Ade dis guy ,die mmg alim bt parentz are not..parentz die maki2 die beribadat kepada allah..allah gt reli angry one day..

 83. allah gt very angry and turned dem into pigs..everyday d son prayed shingga menitis mata kpd allah utk memaafkan tindakan mereka..nabi pula hairan mlihat org ini menjaga,memberi makan dan mecium khinzir! Shingga nabi btanya..knape die membela khinzir padahal die amat beribadat kpd allah..pemuda itu pula mengisahkan citenye kpd nabi..nabi hanya meminta pemuda tersebut bsabar..dan akhiroya seluruh kluarga trsebut masuk syvuga..so dou you ppl tingk dat allah amat mememtinglan hati seseorng..im nt tryng to say nt to fllow the quran..we shud fllow the quran..were humans we cnt fllow it perfectly, bt we can try..juz do the ting u ting is rite..bcuz all our pahala and dosa are in the hands of allah..and insyallah we allah accept our doings..sorri bahasa kasar ya?…i dont mean to offend anyone.,. Wssalam..

 84. sorri 4 wrong spelling..u guys fhm2 je la..
  X smpat nk check..and 1 more ting ..i x support rmbut perang or fatin..i juz stand on my own rights..

 85. guys, do u guys realize something…? alangkah indah kalau junjungan kita masih ada….pasti baginda membantu kita dan dapat meyakinkan kita tentang segala persoalan….tak perlu dibahas, tepuk dada tnya selera, apa yg dikurniakan Allah SWT, segalanya indah…dan sempurna..kerana Dia lebih mngetahui..tak perlu mengubah ciptaanNya, tak perlu mengeluh, namun mengubati sesuatu penyakit itu adalah pahala.

  Al-Fatihah buatmu Muhammad dan seluruh ummat Islam sedunia. :’(

 86. tak malu ke nk gadoh kat sini pasal hukum hakam? buat semua org keliru termasuk saya..sedihnya…kalau ade non-muslim yg baca blog ni….ape agaknya diorg boleh kata n conclude? “they are all unsure of their own rules of the religion” pls la guys….sudah2 la..masing2 just tnya pada siapa2 yg korg percaya, ustaz/ustazah mane2..then know the answer, thats it..jgn gadoh kat sini… :(

  dah dah ditegur tu, sudahla..bersyukur la ade org nak tegur. nk dengar atau tak nak, up to you…tjwb msing2 dah dijalankan…i pon bukan siapa2..tapi i takot tgk u all mcm gadoh kat sini n risau kalau ade non-muslim baca blog ni…or any muallaf baca….plss k, stop all this..we still can figure out in other ways..good luck my brothers n sisters. :)

 87. tennis gurl…
  Kita diaajar dari kecil utk hanya membaca dan menghayati al-quran…
  pernahkah kita disuruh melakukan apa yang perlu didalm al-quran..??? adakah kamu betul2 faham apa yang diberitahu di dalam kitab suci al-quran..??? apakah kamu benar2 SADAK ALLAHU LAZIM…??? renung2kanlah…(FIKIRLAH)

  dydy
  malulah pada non-muslim tue…
  sbb kamu memang tak akan faham maksud islam sebenar…
  apa yang kamu pentingkan hanyalah nama baik….
  ya… NAMA BAIK… sbb nama baik inilah yang akan menolong kamu di akhirat kelak… Ya ALLAH sesungguhnya semua ini hanyalah pinjaman dan dunia semata2….

 88. assalamualaikum…

  saya di sini bukannya seorang yg betul2 mempunyai ilmu yg mendalam dlm hal2 agama..apatah lagi seseorang yg mampu menyebarkan ilmu mengenai larangan, halal dan haram di dalam Islam..tetapi saya di sini ingin berkongi sedikit pendapat saya,tetapi bukan mengenai isu mewarnakan rambut ini…tetapi,jikalau seandainya ada sebarang kemuskilan di benak kita, dan kita menyedari sendiri yg diri kita masih banyak benda yg kita ragui, haruslah kita merujuk kepada orang2 yg lebih berilmu…xsemsetinya orang itu berpangkat atau tinggi darjatnya..tetapi orang yg ilmuny tinggi…ini semua berdasarkan pengalaman silam saya…seandainya kita meragui sesuatu perkara, rujuklah dgn org yg tinggi ilmunya…tetapi kita merujuk lagi dengan beberapa orang yg alim dan bijak…setelah kita merujuk dengan pelbagai pendapat dari org yg alim ulama…barulah kita membuat satu pertimbangan…kemudian berdoa kepada Allah semoga taubat kita diterimanya..insyaallah

  rambut perang: saya cuma nk sampaikan pendapat saya sendiri…harap anda dapat menghormati pendapat saya seperti mana sy menghormati pendapat awak…jika niat kita untuk menyampai sesuatu perkara, tak elok kita menggunakan ayat2 yg kasar…walaupun nabi pernah dibaling tahi,tapi dia memaafkn org tersebut dan takde simpan dendam sikit pun..xperlu kita mengkritik seseorang hamba Allah sehinggakan menyamakan mereka seperti binatang…harap awak dapat menerima pendapat saya dgn penuh sabar dan tenang dgn niat saya utk berpesan2 kepada saudara Islam saya sendiri (surah Al-Asr)
  Assalamualaikum

 89. rambut perang…

  gua rasa lu sengaja je kan merumitkan sesuatu….padahal islam tu mudah…..

  apa motif lu cakap kat dydy dia takkan faham islam yang sebenar?

  its not so rocket science…..cuma gua rasa orang macam lu nie….yang cuba bermati mati menegakkan tajdid yang tak relevan dalam islam…..

  bila orang lain cakap tajdid dan opini lu tak relevan……lu mula menggelabah cakap islam ni kompleks la tak fleksibel… takkan dapat difahami maksud sebenar dia…..

  back to the topic
  kalau lu betul betul yakin dengan opinion lu…..lu bagitau gua…..apa kepentingan mewarnakan rambut dalam menegakkan agama islam?…lagi lagi bagi kaum perempuan?….

  mula mula tajdid macam ini diperkenalkan….ya….warna rambut tak apa….akan datang mereka akan keluarkan…..tajdid….tak pakai tudung tak apa…..gampang kan?….itu semua hamba liberalisasi…..atas nama permodenan…..tapi berisi perkara yang syubhah…..perkara syubhah pulak menjurus kepada haram…….

  dari sudut apa rambut yang berwarna mampu memastikan umat islam takkan ditindas dan akan sentiasa maju?…..

  lu dah memang lahir rambut itam…..apasal terhegeh hegeh nak tukar kaler?…..

  gua pasti berdasarkan nama lu….rambut lu sure perang kan sekarang?…..

  jadi lu rasa lu dah cukup ready nak berjihad la kalau rambut perang?….

  lu jangan nak main main sangat dengan Quran…..Quran diturunkan untuk dijadikan panduan…..

  selalunya orang orang macam lu akan mula mempertikaikan itu ini yang tertulis dalam Quran…..sedangkan lu sendiri tahu dalam Quran ada ayat mutashabihat dan muhkamat…..

  tak ramai yang boleh memahami maksud tersirat (mutasyabihat) dia…..jangan gunakan kesempatan ini untuk makin kelirukan yang tak ramai tu…..kesian diorang……kalau lu sorang dah terkeliru….jangan tarik orang lain pulak…….siapa ustaz yang lu jumpa untuk mendalami Quran?…..dah berapa orang?…..

  lu dah betul betul terer hal ehawal Quran ke sampai lu berani tulis opinion lu kat sini??

  sebagai contoh lu tengok kahar…….dia guna Quran untuk memesongkan orang…..dan dalam masa yang sama dia guna Quran untuk buat orang percaya dia tu rasul……perbuatan macam ni memang jahanam……

  jadi tepuk dada tanya layak ke aku sebarkan pendapat aku dan perlekeh pendapat orang lain?…..

  ps: gua nampak lu macam terrer sangat….tolong betulkan kalau gua ada salah
  rhazes mohamad´s last blog post ..BULAN RAMADHAN DULU DAN KINI

 90. hehe. aku ni sekutu kuat rambut-perang ni. biar aku jawabkan persoalan rhazes ni eh? kepada mereka yang nk berdebat disini sila lah guna bahasa yang mudah difahami, bahasa menunjukkan bangsa. mamat rhazes ni semangat sangat nak andai jauh2. tgk isu la. sape2 pun xboleh ckp yg tajdid tak diperlukan dalam islam. selagi perkara tersebut tidak melanggar syarak. sebagai islam, pegangan kita yang pertama quran, kedua hadith, ketiga ijmak, keeempat kias. dan sesungguhnya bagi aku feqah itu adalah ilmu yang tak pernah mutlak. hukum yang mutlak hanya hukum kisas dan hudud. yang lain2 hukum bukan hukum mutlak. masih lagi mubah. sedangkan feqah sendiri menghalalkan yang haram. harap ko faham la(andai ko hebat sgt mcm kat atas tuh) . tu pun kalau ko da belajar usul feqah, feqah dan taklik feqah. haha. ilmu ni xde yang hebat pun, hakikat guru tu pun byk orang salah tafsir. haha. yang ko nk kias kan rambut_perang dengan kahar ni nape? xde sape layak menyesatkan sesiapa melainkan dia mengaku murtad. perjuangan rambut_perang kat sini bukan nak tegakkan warna rambut tu halal. tp perkara yang terdahulu daripada feqah itu sendiri. perkara tersebut adalah adakah kita sudah islam sebelum kita sibuk nak mengamalkan ajaran islam? tidak mengenal tuhan, mengaku mengikut syariat tuhan. kan ajaran sesat namanya tuh. yang mangkuk2 xfaham ni pakai sebat je marah dia. nk tulis komen kat sini, baca dari atas tu dulu. jangan baca satu komen terus nak melatah. haha.

 91. …jangan la angkuh sangat beri pendapat.perasan pulak korang je betul..sampai akhir komen aku rasa kecewa saja membacanya..

 92. bayang_merah…
  sangat tepat dan padat… jadi rhazes mohamad hahaha…
  da terjawab soalan kau tu… ke kau tidak puas hati lagi dengan jawapan tu… apa pulak pegangan kau kali ini???

  street walker.
  Surah Al-A’raf(7) ayat 179…

 93. haha. yang ko nk kias kan rambut_perang dengan kahar ni nape? xde sape layak menyesatkan sesiapa melainkan dia mengaku murtad.

  oh ic?….did i?….aku kiaskan rambut perang dengan kahar ke?….aku tuduh dia sesat erk?….kalau ada aku mintak maaf secara terbuka kepada rambut perang…aku cuma bagi contoh kahar jer der….jangan nak latah lebih lebih plak

  aku cuma cakap beliau pandang sesuatu pada sudut yang kompleks….

  aku tak cakap tajdid tak boleh diterima…..aku soalkan relevan atau tak sesuatu tajdid untuk diterima…..

  perjuangan rambut_perang kat sini bukan nak tegakkan warna rambut tu halal. tp perkara yang terdahulu daripada feqah itu sendiri._bayang merah_

  itu lah….kalau dia berjuang bawah tajuk hukum mewarnakan rambut….memang nampak sangat la beliau tak nak kata rambut perang tu halal…..hahaha….memang kelakar….

  by the way aku memang baca komen dari atas….rambut perang pernah tulis dia kaler rambut sebab saja suka suka…..haha….

  rambut perang….aku mintak maaf kalau ko terasa aku tuduh ko macam kahar hahahaha
  rhazes mohamad´s last blog post ..BULAN RAMADHAN DULU DAN KINI

 94. Islam agama ketingalan zaman dan kehilangan akal jika menurut larangan agama ciptaan manusia yang berpenyakit jiwa, kita bisa bertemu Muhammad dikuburan Medinah.

  Kata Ali Sina yang terkenal dengan websidenya dia telah murtad dari nabinya Muhammad dia katakan; Muhammad berpenyakit Jiwa ngaku jadi nabi terakhir, akhirnya banyak pengikutnya berpenyakit jiwa kehilangan akal sehatnya, karena Al Quraan ciptaan manusia berpenyakit, akhirnya Muhammad tersimpan dalam siksaan kuburan.

  Kata Ali Sina aku cepat murtad dari islam, karena aku tidak mau mengikuti Muhammad dalam siksaan kuburan, sekarang aku ada hidup aman dan damai dan memberitakan jalan yang lurus melalui websaidku untuk menyelamat islam agar segera murtad dari islam agar tidak nanti terkubur bersama Muhammad dalam siksaan kuburan. Aku bersyukur telah banyak yang murtad dari islam dan telah menyelamatkan dari berpenyakit jiwa karena berada dalam islam yang tidak tentu arah keselamatannya.

  Dalam islam berarti tetap patuh dan tunduk penyerahan diri kepada bangsa Arab, baru aku sadar seribu kali sadar atas anjuran Al Sina
  segera murtad dan yang belum murtad segera lakukan, karena waktu perjalanan hidup kita sangat singkat karena imam Mahdi hukum yang adil segera datang Isa Almasih putra Maryam memanggilmu agar kembali pada jalan yang lurus.

  Tinggalkan segera agama yang biadab islam, karena didalam islam tidak ada kebaikan dan kasih sesama manusia, yang ada dalam islam ialah kebencian dan pebantaian untuk menyenangkan Awlloh swt Muhammad yang sudah terkubur ke alam bakah siksaan kuburan.

 95. contonhnyer kalau seseorang yg muslim yg b’rambut asal perang.. tp nak hitam kan.. sebab dia disangkakan mewarnakan rmbut(perang asal).. pendapat??

 96. Allah s.w.t akan melaknat hidup kamu dunia akhirat Mr.Nunusaku…

  Sally : tak usahlah takut kerana disangkakan mewarnakan rambut perang jikalau itu adalah warna rambut asalnya kerana Allah s.w.t Maha Mengetahui.Gunakan akal yg dianugerahkan pada kita.

 97. mr.nunusaku

  semoga Allah membuka HidayahNya untuk kamu….padahal kamu yang keliru…..kamu yang tak tahu….tapi berlagak macam kamu tahu apa yang berlaku setelah mati…..macam kamu pernah mati dan alami alam kubur….jadi adalah baik kamu sedar….dah jauh mana kamu sesat….dan menyesatkan…..

  kami ada Al-Quran…..paling tidak…Al-Quran tidak pernah menipu….tidak ada padanya percanggahan……dan kami yakin….rasul kami Muhammad S.A.W….merupakan insan yang tidak pernah menipu…..

  kamu ada apa untuk berkata sedemikian??……padahal kamu lah orang yang paling kasihan nasibnya…..
  rhazes mohamad´s last blog post ..SUNSHINE AND RAIN

 98. Aku tengok akhir zaman ini, ummat islam ramai yang tahu Fatwa tapi tak ramai yang tahu Takwa..

  Tanda orang yang tahu Fatwa tapi tak tahu Takwa.., adalah orang yang perasan bagus, Ajub dan rasa dirinya selamat dari Azab Allah..

  Puak puak ni jika sibuk dengan urusan dunia sikit, terus lengahkan solat, lepas tu bila kita nasihat mereka, terus dengan yakinnya akan berhujah dari segi Fatwa, contoh:, solat zohor masih sah jika dibuat jam 3 petangpun, atau kalau lapar makan dulu, tak payah pergi solat jemaah sebab ada hadith itu ini begitu begini..

 99. saya pernah jadi jahat, sampai sakitkan hati 2org kawan yg baik dgn saya..saya dah mnta maaf, tp xtau diorng maafkan atau tidak…saya pernah block sorng kawan coz ada org komen pasal saya, pastu kawan 2 marah dan cakap saya mcm2, tp sya ucap terima kasih…
  adakah saya salah?? skrg sya takut nak berkawan coz takut sakitkan hati kawan secara x sengaja..
  sya xnak org pandang sya mcm2, sya suka berkawan, tp sya lebih suka diam sebab takut apa yg saya cakap mengundang masalah, tp bila saya x bercakap, org akan bosan dan xnk kawan dgn saya… biasanya saya bercakap bebas hnya dgn kluarga saya saja…

 100. SALAM..nak ckp,prlu ke nk tntukn suatu hukum dlm islam smpai brtgang urat n menyakitkn ati saudara sndiri?? klu yahudi tau ni sah2 dorg tpok tgn..

 101. ‎”Siapa yang banyak cakap,banyaklah salahnya,bila banyak salahnya,banyaklah dosanya, bila banyak dosanya,maka neraka adalah yang utama baginya” – Saidina Umar Ibni Al-Khattab.

 102. rse2 ko rambut perang,btol ke cre ko ni??mse ulama’ zman dlu ijtihad n berhujah nk tentukn hukum mcm ko ke eh?ke ko lg bgus kut..

 103. semua ni btl2 memberi keinsafan pd diri ak..
  tp ak tk mampu untuk berubah sendiri..

 104. saya mencadangkan kepada tuan empunya blog ini memadam artikel tajuk “Hukum mewarnakan rambut” ini kerana banyak pihak telah berbalah,umpat mengumpat,maki maki…sedangkan 1 agama. masing2 nak menunjukkan kehebatan masing2 berbalah,mengeluarkan fatwa sendiri,dan nak jadi hero,puji memiji,angkat mengangkat.Nescaya tuan empunya blog akan mendapat dosa jika membiarkan ini semua. As’salam…

 105. yahudi dah lama tepuk tangan la…tak payah nak risau sgt…

  bagi gua….apa yang sedara encho cakap pasal perlaksanaan ibadah tu memang banyak berlaku la sekarang….

  orang sibuk cari excuse dan kreatif cipta rukhsah(keringanan) untuk sesuatu amalan….

  tapi tak sibuk dalam mengejar kesempurnaan amalan….

  Allah memang suka benda yang cantik….benda yang cantik dah tentu2 sempurna….jadi semurnakanlah amalan anda….

 106. Fatin,you in the right way,don’t worry.jgn layan dah diorg2 tu.

  “Tanda orang yang tahu Fatwa tapi tak tahu Takwa.., adalah orang yang perasan bagus, Ajub dan rasa dirinya selamat dari Azab Allah..”

 107. wah..sye ni bukan org yg tau byk pasal agama ni…seperti komen sblm ni, ade org yg caler rmbt die mmg bukan caler itam, mcm sye..caler rmbt sye dark brown, kalo under sunlight, jd perang..tp sye xcaler rmbt pun..penah satu ketika sye caler itam, coz sye lg suke rmbt caler itam, tp lain pulak jadinya..lepas cuci, rmbt sye mkn menjadi2 warnanya..tp, xpe la..sye bersyukur dgn ape yg tuhan bg..

  back to the topic:
  Allah sukakan kecantikan..sye pun suke cantik..hehe..
  ayah sye kate, don’t judge people..because people also will be judge by Allah..yg sye tau, mmg xde dlm Quran yg menyatakn bahawa haram mewarnakan rambut..tp rasenya ade kot yg menyatakan bahawa menunjuk 2 berdose…
  jd kesimpulannya…
  kalo niat kite untuk memperbaiki, boleh rasenye..kalo utk menunjuk, 2 yg xboleh, dose…tp mmg xde haram, coz ayah sye kate, yg mmg tersurat dlm Quran pasal haram adalah anjing dan babi..n kalo ikut mazhab, itu bergantung pada mazhab..

  tp sye pun kurang pasti ler, coz sye pun agama ni kureng sikit..2 cume pendapat jer..
  maaf kalo tersalah..n tolong betulkan kalo salah…
  :::thanx::: PEACE NO WAR!

 108. slumberz…
  lu pernah dengar dalam kitab suci alquran dah menyatakn benda yang boleh dan benda yang tak boleh… xpernah kut@buka pn x kn.

  Encho,
  Ckp bnyk 2 tuk diri sendiri ke…???
  mcm ckp xserupa bikin je… haha
  ok lah lu rasa warna rambut haram kn..???

  n plz jwb soalan bayang merah kt ats nie ye. ENCHOO….haha

 109. Lagi 1 yg mne xtaw lagi pasal yahudi gembira ke apa ke tepuk tgn ke bnyk di internet skg …boleh pergi blaja pasal yahudi nie. xpyh la rasa mcm baru skg dorang nk gelak-tawa sume… da dr tahun 1776M da abg2 kakak2 oiiii…..

 110. salam..selamat berbuka…

  sye baru dpt info..yg menyatakan mewarnakan rambut adalah haram melainkan atas sebab2 yg tertentu…

  info 2 kate, mmg xde dlm Quran tp org yg rapat dgn Nabi SAW, ade memberitahu yg mewarnakan rambut 2 haram..2 smue tertulis dlm kitab. kalo xsilap name kitab 2 solihin..info 2 bgtau la..dan sye meyakini!..

  korang smue mmg expert pasal agama ni, sye xnafikan..tp pada sye, ape yg sye yakini itulah yg sye ikuti..huhu..

  terima kasih smue atas info yg sgt berguna..teramat bergune..terutama kak rambut perang n kak fatin…tq

  PEACE NO WAR

 111. elok sangat lah tue….dah orang tue nak tegur untuk kebaikkan….dipermainkan lagi….memang ada ciri ciri mukminah terpuji….elok lah tue….teruskan….sampai mana sangat kamu boleh pergi rambut perang…..

 112. Kalau dibaca komen2 dia dengan kroni kroni dia dari atas sampai bawah….saya rasa semua orang boleh menilai dah Hati diorang ni macammana kan…Dengan gaya penulisan macamtu..gaya bahasa macamtu….bertuankan “Nafsu” semata-mata…

 113. we all brothers n sisters.. jgn sebab perkara kecil kita bertelagah.. sedangkan musuh utama yang nyata ialah iblis.. x terfikirkah kamu perkara sebegini antara agenda iblis untuk mempermainkan kamu sesama sendiri dan seterusnya membuat kamu lemah kerana x bersatu. selagi kita berpegang teguh kepada Al Quran dan hadith.. insyaAllah kita x akan tersesat.. dan jangan sesekali mengada adakan perkara yg x terdapat dlm Quran dan hadith.. buka minda seluas luasnya.. kenali Allah, kenali Islam sedalam dalamnya.. walau apa pun yang berlaku.. berjanjilah dalam diri yang kita akan tetap bersatu menentang musuh yang utama.. jangan dipermain-mainkan oleh musuh.. we r much better than tht.. please.. i’m begging u.. bro n sis

 114. eh..tujuan blog ni tuk gaduh ke brdakwah eh??jom tobat2 same2 sahabat2 skalian

 115. rmbut perang d mata ku
  1.smbong dlm brhujah
  2.tiada sifat mrndah dri
  3.susah trima pndapat org len
  mne ilangnye akhlak yg mulia??

 116. As’salam…ini adalah komen saya yang terakhir diruangan ini.
  Kepada bayang_merah…dan Rambut Perang…ini adalah jawapan saya untuk soalan anda berdua..mudah-mudahan anda dapat menerima seeloknya..

  Untuk mendapat Takwa,carilah “KEKURANGAN pada amalan yang telah kita buat.kekurangan dalam keikhlasan hati,kekurangan dalam amal ibadat kita kepada Allah S.W.T,kekurangan dalam kekhusyukkan solat,kekurangan dalam menjaga adab PERCAKAPAN,tingkah laku dan Sunnah Nabi S.A.W…Sesungguhnya jika kita mencari semua “KEKURANGAN2″ ini…Itulah yang dimaksudkan dengan “TAKWA”

 117. cerita berdentum2, ni je mksud TAKWA yg ko leh bg? mencari kekurangan? Cukup dengan mencari kekurangan allah bg syurga? TAKWA itu balasannya syurga. Byk ckp bukan ilmu, membazir. Orang bile tidak tahu, buat2 tahu, bgtahu pulak kepada mereka yang tidak tahu, jadi tauhu bakar dalam neraka je. Cari lagi. Sekian terima kasih dan selamat hari raya.

  p/s: Biar muda2 bergetah, jgn muda2 berumbut, biar tua2 berteras, jgn tua2 bersabut.

 118. pergh!!…cakap macam dah jumpa banyak….macam dah arif sangat….haha….selamat hari raya ya….jangan marah sangat sampai nak cakap orang macam itu masuk neraka orang macam ini masuk neraka….silap silap kena batang hidung sendiri kang sia sia plak….

 119. ‎”Serulah manusia kepada jalan Tuhanmu dengan hikmah dan pelajaran yang baik dan bantahlah mereka dengan cara yang baik.Sesungguhnya Tuhanmu Dialah yang lebih mengetahui tentang siapa yang tersesat dari jalan-Nya dan Dialah yang lebih mengetahui orang-orang yang mendapat petunjuk” (Surah Al-Nahl Ayat 125)

 120. bayang merah..

  kau cakap macam kau tahu definisi takwa paling tepat kan?…haha..kalau dari perepsi kau takwa tue apa?…kau boleh jawab?…

  sure kau boleh jawab…sebab kau kan hebat… dan sure lagi ada orang yang boleh tiru style kau…tulis macam nie…

  cerita berdentum2, ni je mksud TAKWA yg ko leh bg? mencari kekurangan?

  kau nie kelakar weh… menulis dengan emosi ….aku mula ragu kau dengan rambut perang nie macam orang yang sama la….hahaha….guna nama lain ke?….hahaha

 121. salam..
  pening aku baca pendapat kat dalam ni..
  4 me senang..nak colour ke taknak colour ke its personal ok..
  n org lain x de hak no komen..neraka ke haram ke..go to hell la suka komen cam ni..ko masuk syurga ke..
  alahai kelakarnya…
  aku cukup anti ngan org yang poyo agama tpi nothing ..
  just poyo sebab rasa diri bagus..
  sebab solat kuat n tutup aurat…
  confirm ke x de dosa langsung….

  aku colour rambut so what..?

 122. Senang cite xpayah lar seb0k2 nk kaler ramb0t..ape kau dpt dgn kaler ramb0t 2?? Dlm al-quran ada ckp ke sape2 yg kaler rmb0t k0nf0m masuk syurga??? Sapa2 yg kaler ramb0t akn dpt syafaat??? sapa2 yg kaler ramb0t akn dpt 1000 pahala?? —ramb0t perang plz answer my questi0ns.. Agagagaga

 123. Aku nmpak comment ko bnyak yg sesat
  lebih baik ko kaji al-quran
  and aku skong Rambut Perang Sudah Kantoi
  ko confirm ke masuk syurga klau ko bnyak buat dosa
  dan mempertikaikan al-quran ?
  Peace No war
  Fikir lah menggunakan akal

 124. assalamualaikum.. guys.. i x nmpak sesiapa dlm ni sesat pun.. apa salahnya berdebat.. cuma klau ada kroni tu yg jd prob.. i rasa isu kat sini dh jd lain.. its not about kaler rambut lagi.. kaler rambut tu small matter lah.. klau dah xde dlm Quram sebut haram.. ada lah sebabnyer.. sebabnyer Dia tahu kelemahan kita.. yang penting kenali islam terlebih dahulu.. i rasa rambut perang nampak apa yg korang x nampak.. jangan asyik jd pengikut jer.. be an explorer.. BUT make sure based on Quran n Hadith.. kita semua kan diberi akal? akal untuk berfikir sendiri.. bukan mengiakan jer apa org kata.. as i said before.. BUKA MINDA LUAS2… N.. THINK… please lah…

 125. uninvited…you dah baca ke semua komen2 “rambut perang” ke?? yang ini ?

  “haha…
  sian korang nie sume…
  haram utk org kaffir yg mcm korang…
  kesian org kaffir tue xpasal2 kne haram…

  xpela…nk wtpe ak blaja agama nenek moyang korang nie…
  Seperti telefon burok…”

  aku akui isu kat sini dh jd lain,disebabkan wujudnya org mcm rambut perang ni.Hello…mmg xsalah nak berdebat,tapi jagalah adab penulisan tu..main kata suka hati sampai nak sakitkan hati org lain apa jadahnya ni??sampai berani kata org islam ni kafir,masuk neraka la,xbetul la,agama nenek moyang la,dan banyak lagi..cerminla diri tu dulu…apakah rambut perang ni dah sure masuk syurga?rambut perang,siapakah nenek moyang kau??

 126. Rambut perang sudah kantoi.
  Senang cite xpayah lar seb0k2 nk kaler ramb0t..ape kau dpt dgn kaler ramb0t 2?? Dlm al-quran ada ckp ke sape2 yg kaler rmb0t k0nf0m masuk syurga??? Sapa2 yg kaler ramb0t akn dpt syafaat??? sapa2 yg kaler ramb0t akn dpt 1000 pahala?? —ramb0t perang plz answer my questi0ns.. Agagagaga

  hahaha…. kelakarlah kau nie…
  pernah dengar tak Seorang hamba Allah ini selalu melakukan amal soleh setiap hari tetapi dengan 1 kesalahan yang dilakukannya Allah mencampakkannya ke Neraka… dan Seorang hamba Allah ini selalu melakukan kejahatan dan dengan 1 kebaikan yang dilakukannya Allah memasukan dia ke-dalam syurga… motif boleh fikir sendiri ye… dan masalahnye aku xsuruh pun kaler rambut. patutlah main selit je kan….hahaha

  Rambut Perang Hram 14/09/2010 at 12:12 PM
  Aku nmpak comment ko bnyak yg sesat
  lebih baik ko kaji al-quran
  and aku skong Rambut Perang Sudah Kantoi
  ko confirm ke masuk syurga klau ko bnyak buat dosa
  dan mempertikaikan al-quran ?
  Peace No war
  Fikir lah menggunakan akal…
  Manusia yang berlagak tuhan. :)

 127. Hamba Allah s.w.t

  Kalau aku bagitahu pun bukannye kau tau pun.

  Rambut Perang Hram 14/09/2010 at 12:12 PM
  Aku nmpak comment ko bnyak yg sesat
  lebih baik ko kaji al-quran
  and aku skong Rambut Perang Sudah Kantoi
  ko confirm ke masuk syurga klau ko bnyak buat dosa
  dan mempertikaikan al-quran ?
  Peace No war
  Fikir lah menggunakan akal…

  Manusia yang berlagak tuhan. :)
  baguslah macam tue.
  sampai ke mati pun aku igt ko akan sentiasa jadi ‘pak angguk’… hahaha…. be a real muslim, dont take for granted because just u are born from malay n islam descent.

 128. Tengok….Rambut perang kau malu nak sebut ke saper nenek moyang kau..?takot terkene batang hidung sendiri ker dengan ape yg dah kau komen?? siapakah nenek moyang kau?apakah agama nenek moyang kau?siapakah Tuhan nenek moyang kau??haha kau ni cepat sangatla menggelabah sampai komen2 kau macam bukan org islam jer…Kau tu yg berlagak macam tuhan..kata kawantu kafir la,masok neraka la,sesatlah…

 129. haha…. ko kenal maryani??? xkan…
  so buang masa kalau aku bg tau pun… kenape lah kau nie jadi macam nie… hahaha kelakar lah kau nie. aku pun xkesah kalo ko nk ckp aku bukan islam ke islam ke apa ke… sbb dalam i.c ko islam lah yg menyebabkan ko beragama islam…. kan…kan…

 130. rambut perang

  hahaha…. kelakarlah kau nie…
  pernah dengar tak Seorang hamba Allah ini selalu melakukan amal soleh setiap hari tetapi dengan 1 kesalahan yang dilakukannya Allah mencampakkannya ke Neraka… dan Seorang hamba Allah ini selalu melakukan kejahatan dan dengan 1 kebaikan yang dilakukannya Allah memasukan dia ke-dalam syurga… motif boleh fikir sendiri ye… dan masalahnye aku xsuruh pun kaler rambut. patutlah main selit je kan….hahaha

  aku nampak motif yang kau cuba tonjol nie soal keikhlasan kan?…

  jadi aku rasa ko nie jenis kalau nak beramal biar ikhlas…kalau tak ikhlas tak payah buat….macam tu kan?….jadi amal yang wajib tue?…kau pandang macam mana?….

  kisah nie berlaku bila?…masa sebelum zaman nabi Muhammad s.a.w atau selepas?…

  kalau sebelum aku rasa no wonder la…sebab time tu ilmu fiqh belum ada lagi…cara cara mandi wajib semua tue…cara sembahyang pun belum di invent dan tak de guide line lagi…hukum sah solat…perkara yang membatalkan solat…

  jadi kalau sekarang nie…dah ada guide line kan?…apa kata kita ikut guideline yang ada nie untuk hidup harmoni…

  jadikan ulama masyshur sebagai contoh….tak payah jauh2 flashback zaman nabi ibrahim a.s dulu ye..life diorang dengan kepercayaan diorang dan cara beribadat diorang tak up to date lagi waktu tu…

  kalau ko nak cakap siti sarah isteri nabi ibrahim tue free hair pun aku rasa tak meragukan sangat….sebab waktu tu surah annur 31 pun belum turun lagi….ye x?…

  jangan pulak ko membodohkan diri dengan compare diorang tak buat itu tak buat ini pun boleh masuk syurga…itu buat kau nampak lagi zero la….

 131. (komen Rambut Perang) -> soal amik wuduk,mandi hadas,amalan x diterima itu semua kerja DIA…Xde seorang manusia pn yg tahu…
  Kite juz Yakin ape yg kita buat…Insyaallah diterima semua amalan kita…

  (universal) Seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna rambut (Die) jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana?Inilah yang rumitnya,
  sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

  Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah kerana pewarna itu akan menyalut rambutnya yang menghalang air sampai ke rambut.Pewarna akan menyalut rambut seluruh rambut dan ini menyebabkan air terhalang ke rambut…

 132. hamba Allah,
  i rasa semua tahu apa yg nk di sampaikan oleh rambut perang.. cuma cara dia berdakwah x mengikut etika.. sigh..
  untuk pengetahuan semua.. i baru nk mengenali islam..walaupun dah berpuluh tahun hidup sebagai muslim.. start over from zero.. too many questions.. too many whys… dont get me wrong.. i bukan jahil sangat sebelum ni.. i buat semua rukun islam yg i mampu.. tp x consistent.. x ikhlas… x tau kenapa i buat tu..so, i start studying Rukun Iman.. i think its the best for a start.. sejak i kenal apa itu islam, tentang Allah yg Satu, tntang rasulullah, Aquran n Hadith..tentang pilihan yg dia bagi, tntang akal yg khas untuk kita berfikir kewujudan Dia, tntang hukum.. i baru tau yg islam brilliant.. patutlah.. dikatakan islam itu mudah.. bkn untuk kita memudah2mudahknnya tp ada saja penyelesaian dan yg paling pasti betapa Agungnya ilmu Allah.. i jd adore pada islam.. i jd sayang sangat pada Allah…semua yg i buat jd bermakna.. selama ni i rsa rugi sebab i buat amalan sebab itu perkara baik yg bila dibuat akan nmpak baik.. dan lagi satu sebab nk dpt pahala atau takut dosa.. memang bgus dpt pahala n takut dosa.. tp x ikhlas kerana Allah..
  terima kasih sebab baca.. kita kan saudara seislam.. jangan hina menghina.. Allah.. jdkn kita pelbagai supaya kita boleh knal antara sama satu lain dan bersatu.. cheerzz.. i love islam..

 133. aristotle…
  kalau sebelum aku rasa no wonder la…sebab time tu ilmu fiqh belum ada lagi…cara cara mandi wajib semua tue…cara sembahyang pun belum di invent dan tak de guide line lagi…hukum sah solat…perkara yang membatalkan solat…

  apa nie…??? no pointlah..

  lebih baik aku jadikan rasul2 & nabi2 allah sebagai contoh daripada ulama2 masyur tu… dan lebih baik aku x up to date daripada ditipu oleh islam yg sgt up to date bagi ko skg nie… lebih baik aku menyukai zaman pemerintahan rasullulah daripada zaman sekarang yg penuh dengan penipuan nie…

  kalo ko nk taw guideline aku adalah al-quran & hadith…
  xde selain itu… sbb aku bukan manusia yg mcm ko mempunyai sejuta guideline untuk memutarbelitkan islam yg sebenar….

  uninvited…
  baguslah….
  semoga allah memberi petunjuk & jalan yang benar buat kamu…
  sentiasalah menyebut nama allah kerana doa yang paling mujarab adalah zikir… sekali gus kita akan selalu mengigatiNYA.

 134. RAMBUT PERANG ko tak patut ckp mcm tu…
  aku bukn nk betul kn ko tu…
  tapi ayat ko tu tak kena sbnrnya…
  ulama2 masyur ….
  sbb ulama2 skg ni tak de la mcm ulama2 masyur dulu berani…
  skg ni mng ada ulama2 mcm ulama2 masyur dulu tapi tak ramai..
  sdngkn ulama2 masyur pun ko tak nk dgr ni kn ulama2 skg ni…
  ulama2 adalah pewaris nabi…
  skg ni ko belajar agama Islam sndiri ke RAMBUT PERANG?…
  ko tak de guru ke mngajar ko belajar agama ni?…

  ko nk ke tak nk ke, ko suka ke tak suka ke ko kena terima juga yg ko hidup di akhir zaman ni RAMBUT PERANG…
  perkara ni smua dh trtulis…
  kita skg ni perbaiki diri kita dn klu rasa diri tu hebat boleh la bersuara lantang dihadapan utk mempertahankn agama Islam…
  klu rasa diri tu tak bape nk hebat just ikut saje ape yg ko rasa betul dijalan-Nya…
  smuanya dh ada just ikut je la jgn la nak tambah2 lagi benda yg dh ada sbb kita skg ni tak patut menambah yg dh ada…
  sbb yg ada pun kita tak pnh nk ikut smuanya ni kn nk tambah lagi…
  skg ni kat sini ada yg warna kn rambut dn ada yg tak warnakn rambut…
  smua ada sbb trsndiri…
  bila kita buat sesuatu msti ada sbb dn sbb itu la yg membuatkn ia betul atau tidak…
  tepuk dada tanya iman…
  klu rasa iman tu tak bape nk cukup cari la lagi…
  iman adalah mutiara didalam hati manusia..

 135. rambut perang…

  haha….ko saja je kan tak nak cari pointnya….ko sendiri tau kan aku nak cakap soal perkara yang membuatkan wudhu tak sah…
  ko saja tutup mata…kelaka la ko nie…

  kalo ko nk taw guideline aku adalah al-quran & hadith…
  xde selain itu… sbb aku bukan manusia yg mcm ko mempunyai sejuta guideline untuk memutarbelitkan islam yg sebenar….

  ini lagi lah salah satu bentuk kurang ajar yang ko tunjuk…aku quote kat sini….apsal ko tuduh aku menggunakan guideline yg putarbelitkan islam?….

 136. tak payah borak banyak2 dgn rambut perang nih..

  tanye je die…die pakai tudung ke tidak?…kalau pakai apa motif dia kaler rambut?…kalau tak pakai..korang tau la ape nak buat kan?…
  orang mcm nie…kalu berzina pun diorg akan cari excuse untuk kata diorang x berdosa…terlebih ilmu mcm nie la…bajet dah advance sgt sampai ilmu simple pun pandang sebelah mata..

  rambut perang…kau tau tak mewarna rambut guna dye tu macam elektrolisis magnesium okside…dia sadur rambut ko…lepas tu mandi wajib ko sah ke kalau air tak sampai rambut…lainlah kalau pakai inai…

 137. Sila jawab soalan “org lidi” wahai si Rambut Perang…kau ni pakai tudung ke x..kalo pakai tudung kau takkanla kau nak warnakan rambut kan..xla kau bermati matian nak pertahankan warna rambut tu xper..yg dok hebat sgt buat kacau kat sisni..ke kau xtahu adab2 menutup aurat bagi seorang wanita?

  Rambut Perang…kau jawab 1 je soalan aku drpd 4 soalan.aper pulak agama maryani aka moyang kau tu??saper Tuhan agama yg maryani anuti tue…sebab nenek moyang kami bermula dari Nabi Adam A.s dan Hawa..Agama yg Nenek Moyang kami bawakan Adalah islam dan Tuhan Kami Adalah Allah S.W.T…

  LAHANATLAH kau ni rambut perang…kau kata agama nenek moyang kami ni “seperti telefon burok” kau ni agama apa ha?ke kau ni Mr Nunusaku kapir yg tersesat kat page ni..

  Kalau kau ader facebook,silalah paste profile link kau..tu pun kalau kau berani kan..aku nak tengok kau ni pakai tudung ke x..kau ni betul2 tutup aurat kau ke x…kau kene kaji balik kenapa banyak sangat menentang kau disini…walhal kaulah orang yg tersesat wahai rambut perang…lagi aku forwardkan komen kau yg ini pulak :

  “Allah menyembunyikan wali-wali-Nya di kalangan hamba-hamba-Nya. Maka janganlah kamu menghina seorang pun dari kalangan hamba-hamba Allah. Boleh jadi wali Allah terdapat di kalangan mereka.”

  Nas diatas ini kau yg tulis rambut perang oii…tapi kau dah kata org islam diatas kaffir,sesat,agama nenek moyang mcm telefon burok,kawan tu masuk neraka la,itu ini la…kau ni cakap xserba bikinla…macam katam.kau berani hina kaw kaw org diatas yer…kena ada sorg wali Allah kat atas ni xke lahanat kau ni..??

  Rambut perang…kau dah pangkah imam masjid negara, xpercayakan ulamak2 mahsyur,mazhab2…aku nak tanya kau ni mazhab aper ha? kau belajar agama sorang2 kan??mungkin kau xtahu… “Belajar Agama Tanpa Guru Akan Bergurukan Syaitan Laknatullah..”

  *Berambuslah kau si rambut perang dari ruangan ni.Hati kau hitam legam berdasarkan gaya bahasa komen2 kau.

 138. saya menyesal x sudah cz warnakan rambut..ni kali pertama warnakn rambu..terikot2 ngn kwn…pengetahuan pasal hukum2 dye rambut pon agak cetek….rase cam nk hitamkn balik je..tp same gak,,still ade kimia kt rambut..skang ni nga tunggu rambut pnjg lg, then nk potong bhgian yg ade dye..tobat lepas ni xmau nk kaler2 rmbut lg…
  fyi,sy guna dye yg nature based…ade tnda halal kt kotak..

 139. Tentang rambut yg diwarnakan pula sebenarnya jika rambut seseorang itu diwarnakan dengan pewarna,mandi wajib seseorang itu tidak sah.Oleh itu,seseorang yang mewarnakan rambutnya dengan pewarna jika dia hendak mandi wajib,dia mestilah membuang pewarna pada rambutnya terlebih dahulu.Tetapi untuk membuang pewarna itu pula bagaimana? Inilah yang rumitnya, sedangkan pewarna pada rambut itu sebenarnya tidak boleh dibuang begitu mudah.

  Yang menyebabkan mandi wajib orang yang menggunakan pewarna pada rambutnya tidak sah adalah kerana pewarna itu akan MENYALUT RAMBUTNYA yang menghalang air sampai ke rambut.Ini menyebabkan air terhalang ke rambut.

  p/s *jadi rambut perang,kau masih nak pertahankan lagi niat kau nak terus warnakan rambut??ke kau nak jawab komen kau macam kat atas yg ni:

  (Rambut Perang) “hahaha…
  Allah sendiri ckp sukakan kecantikan…
  klu warna rambut tue cantik…
  ape yg jd masalah nye…
  Allah pn suka…

  soal amik wuduk,mandi hadas,amalan x diterima itu semua kerja DIA…Xde seorang manusia pn yg tahu…
  Kite juz Yakin ape yg kita buat…
  Insyaallah diterima semua amalan kita…”

  Dari riak percakapan kau ni rambut perang,kau ni jenis buat aper yg kau rasa betul je…walaupun benda tu xbetul..dan bila ada org tegur,nak betulkan khilaf kau,kau melenting itu ini…

  “Jika Allah S.W.T memberikan seseorang itu Hidayah,tidak ada sesiapa yg dapat menyesatkan dia,jika Allah S.W.T tidak memberikan seseorang itu Hidayah,maka tidak ada sesiapapun yang dapat membetulkannya” Sabda Rasulullah S.A.W

 140. Ramai yang salah faham bila tengok kat kotak Dye tu ada tanda halal,trus beli then balik rumah warnakan rambut,walhal dye tersebut halal dari segi bahan kandungan jer,bebas dari najis mughalazoh.
  Tapi dye tersebut TETAP MENYALUT rambut pemakai.Jadi mandi wajib seseorang xkan sah sebab rambut xkena air…tapi ramai yg menganggap remeh perkara ini..mcm si rambut perang tue…~

 141. to hamba Allah s.w.t

  tu la,,da beli,da pakai,,baru nk pkr pasal rambut kene salut ni..excited sgt nk pakai, smpai terlupe yg menyalut rambut tu bahan kimia…hmm….

 142. To : menyesal x sudah

  Alhamdulilah anda sudah sedar… :} so sekarang awak dah tahu,kenala kongsi dengan kawan2 yg xtahu.kalau kita nampak,xtegur kta berdosa jgk.tp kita hanya mampu menasihat je,diorang nak ikut atau x itu terpulang kat diorg.Yg penting kt dah laksanakan tnaggungjawab kita kan.?Sama2lah kita mohon keampunan dan Hidayah kepada pencipta seluruh alam ini.. Allahhuakbar!!

 143. apelah yg ko merepek nie?

  aiii….
  kalo xboleh kenape lah nk halalkan… kalo mm 2 JAIM n MUFTI nie pun xbetol ke hamba allah s.w.t… hahaha…

  aku nk tnye ko nie…. xyah susah lah….
  bagi aku nas/ayat yang melarang…
  dalam kitab suci alquran dah menyatakan benda yang boleh dan benda yang tak boleh…korang ni semua nak buat hukum sendiri ker?macam tu korang nak lawan firman dia ker?nak lawan hukum dia ker? cari nas atau ayat Allah yang bleh membuktikan kata korang ni btol….

  (Turunkanlah bala besarMu..kalau ia dpt sedarkan penglihatan mereka ini.. aq mengharap..)

 144. aduiii binggung gue, klau ada saudara baru yg memeluk agama islam baca semua ini..pasti akan rasa binggung..mana yg satu sebenarnya..

 145. Belajar Tanpa Guru Umpama Belajar Dengan Syaitan?
  Petikan dari blog Al-Fadhil Ustaz Syed Abdul Kadir Al-Jufri (Pengerusi Fellow MANHAL PMRAM)
  Berikut adalah satu persoalan di iluvislam.com:
  Assalamualaikum, saya nak tanya. Pak cik saya ada kata ada hadis yang menyatakan belajar tanpa bimbingan guru umpama belajar bersama dengan syaitan. Apa pendapat anda? Saya tak pasti akan kesahihannya dan saya rasa sahih kerana pak cik saya seorang ustaz.

  Namun, mungkin ia ada maksud disebaliknya.Minta penjelasan. Terima kasih.

  Berikut adalah jawapan saya pula:

  Pertamanya menjawab persoalan yang ditimbulkan di awal thread ini. Adakah benar hadis belajar tanpa guru adalah berguru dengan syaitan? Ana katakan, ana tidak pernah menjumpai matan hadis sedemikian dalam kitab-kitab hadis yang muktabar. Ana katakan “tak pernah jumpa”, bukan ana katakan ia palsu tau.

  Namun begitu para ulamak biasa menyebut kalam ini di dalam kitab-kitab mereka. Ingat satu perkara yang mesti kita iktiqad, ulamak agung silam takkan dengan sengaja menulis sesuatu mengikut hawa nafsu dan meletakkan sesuatu yang mereka anggap salah. Mereka tentu beranggapan kalam tersebut adalah benar. Hormatilah ulamak dan jangan bersikap kurang ajar dengan mereka.

  Lebih-lebih lagi dengan kalam yang lebih sahih iaitu “sesungguhnya ilmu itu didapati dengan dipelajari.” Imam Syafie pula pernah menyatakan, “sesiapa yang tafaqquh dari perut kitab, maka dia telah kehilangan hukum-hakam”. Para ulamak juga menyebutkan, “antara kebodohan terbesar, adalah menjadikan helaian-helaian sebagai syaikh”.

  Walaupun kenyataan belajar dengan syaitan itu, tidak didapati sahih dari segi sanadnya (jalur riwayat), tapi ia sahih dari segi maknanya (bagi mereka yang melihat dengan hati yang cerah dan bersikap terbuka).

  Ia adalah suatu perumpamaan daripada para ulamak untuk memberi peringatan kepada mereka yang suka menjadikan bahan bacaannya sebagai ilmunya. Jangan difahami secara zahir plak ya. Perlu diingat, buku adalah alat sahaja untuk menimba ilmu. Untuk menggunakan alat, perlu kepada yang pakar untuk menunjuk caranya.

  Kita lihat hari ini, salah faham terhadap agama, kebanyakannya berasal daripada golongan yang suka membaca tanpa guru, lantas memahami dengan salah dan menyesatkan pula kefahaman orang lain. Lihat sahajalah ajaran-ajaran sesat yang timbul sekarang, kebanyakannya adalah intepratasi dari kitab-kitab yang sahih. Bukankah ini adalah bukti yang cukup jelas betapa syaitan menyesatkan manusia yang membaca dan belajar tanpa berguru?

  Buku yang kandungannya penuh dengan Ayat-ayat Alquran dan hadis-hadis yang kuat pun, boleh disalah fahami lantas menatijahkan kesesatan kepada pembacanya. Oleh kerana itu ulamak zaman berzaman sentiasa menasihati kita agar berjaga-jaga dalam pembacaan buku. Orang yang belajar dengan berguru pun boleh sesat, apatah lagi orang yang tidak belajar dengan guru kan?

  Akan tetapi, bukanlah kita menutup terus pintu bacaan kepada Ummat Islam. Malah Ummat Islam sepatutnya menjadi ummat yang paling rajin membaca. Hanyasanya, bacalah buku mengikut tahap kemampuan masing-masing. Kita akan merasa lucu, jika seorang pelajar fizik sekolah menengah, membaca dan membahaskan teori fizik yang ditulis oleh seorang profesor untuk dibahaskan oleh profesor-profesor lain.

  Di dalam ilmu agama juga begitu. Tiada masalah untuk kita semua membaca kitab-kitab motivasi agama, sirah para rasul dan sahabat, galakan beribadat dan ancaman terhadap kemaksiatan, dan sebagainya. Namun di sana, ada kitab-kitab yang memerlukan kepada guru yang membimbing. Ada juga yang memerlukan kita membaca, kemudian bertanya kepada guru. Ada juga buku yang boleh dibaca oleh mereka yang sudah mencapai ke tahap pembelajaran yang tertentu. Hukum tak boleh diambil sekadar membaca. Aqidah jauh sekali.

  Ini bermakna, memang membaca tanpa berguru itu banyak membawa kesesatan yang disemarakkan lagi oleh syaitan. Namun Islam tetap menggalakkan sikap suka membaca. Islam juga mengajarkan kepada kita adab-adab membaca, cara membaca, apa yang hendak dan boleh dibaca, bila hendak dibaca dan sebagainya, bagi mengelakkan kita menjadi bahan tawa syaitan yang direjam.

  Mungkin ada yang menyatakan, saya akan ambil yang benar, dan saya akan tinggalkan mana yang saya ragui. Saya akan ambil mana yang bersumberkan Al-quran dan hadis sahaja. Kita katakan, oleh kerana kita ini masih lagi di tahap “orang awam” dan “pelajar” maka kita sukar untuk membezakan mana yang benar mana yang salah. Takut-takut yang salah itu dikaburi dengan Alquran dan Hadis, lantas kita anggap benar. Maka jadilah kita orang yang sesat dan menyesatkan. Na’uzubillah.

 146. rambut perang
  annur : 31

  suruh orang perempuan pakai tudung..
  apa kes nak kaler kaler kalau nak selindung kan dengan tudung..
  takde point kan?…

  kalau nak keluarkan fatwa kena tengok semua aspek…

  aspek saintifik dalam kes kaler rambut nie macam yang kita sedia maklum kalau dilihat dari mikroskop pewarna pada dye menyadur struktur rambut…menghalang air sampai ke permukaan rambut…

  jadi kalau berhadas besar mandi wajib tak sah…bila mandi wajib tak sah…ibadah jadi tak sah…

  lepas aspek saintifik ni dipertimbangkan hukum boleh berubah….kau sendiri tahu apa jadi lepas tue….

  mewarna rambut bukan haram…cuma ia menyusahkan dan merumitkan prosuder penyucian diri untuk beribadah…

  rambut berwarna memang tak haram….tapi kalau kau dapat bersihkan balik sebelum mandi wajib kira tak kisah lah kau nak warna rambut….[inai lain kes]

  macam terconteng pen di kulit…kita boleh bersihkan sebelum ambil wudhu….tapi agak sukar bila kita warnakan rambut…sebab komposisi kimia bagi dye agak permanent di rambut

  macam dadah…hukumnya haram…tapi bila diambil untuk tujuan perubatan hukumnya jadi halal….sebenarnya kau memang tak ada skill untuk berfikir atau benar benar jahil?…

  dari atas sampai bawah aku tengok kau asyik suruh orang quote something from Quran…..ko nak cuba tonjolkan yang Quran nie ada kelemahan ke?….

  plus kau banyak tak jawab soalan yang orang tanya…

 147. nak tanya lgi ni.. huhu

  k now i dah tau.. but u all tau x camne nak hlg kan dye? help me plssss

 148. Macam itulah kehidupan kita di dunia ini.
  Ada orang hidupnya beriman tapi matinya pula dalam keadaan tak beriman.
  Ada pula orang yang hidupnya kafir tapi matinya Islam.
  Ada orang hidupnya Islam tapi matinya kafir.
  Ada pula orang masa tengah nazak dia bertaubat dan Allah ampunkan.
  Begitulah seterusnya.

  Semoga kita mati dalam husnul khaimah dan kubur kita kelak Allah jadikan sebagai taman syurga.

 149. cakap la elok2… org tu ty untuk bende baik… macam mana nak hilang kan dye??? kat sini sume nak marah2… soalan kat atas senang je… halal ke haram…

  bile ad org dah bg komen halal or haram berlandaskan majlis agama islam kat malaysia, ade org xpuas ati cakap org len kafir la kufur la… pelik gile… padahal org yg komen pon x kaji detail2 pasal produk rambut tu…

  aku pernah komen cakap halal sbb aku rujuk website jakim ke jais.. ak lupe dah… sebab produk yg ade halal tu memang telus air.. air boleh masuk… tak kan sume org agame tu nak pesong kan pemakai nye… pastu ade la yg komen cakap aku kafir…

  Aku komen je halal bg link lagi… kalo dia nak dye untk tunjuk2… tunjuk cantik.. free hair memang la slh n haram….

  ak bukan kate free hair o mengubah ciptaan tuhan itu halal… aku cume ckp bende ni halal… tp korg kaji la betol2… ak pun xde teringin nak kaler rambut… ak pakai tudung n solat sume… tutup aurat… aku cakap mcm ni jgn kate plak ak dah rs baik ke pakai tudung n solat…

  aku xnak bias je kat free hair o pakai tudung o org yg kaler rambut… ak nak share je ape yg ak bc… tp kalau rs xbtol jgn la buat… xpayah nak hine or kate org kafir… sebab kalo Allah nak tarik iman kite bile2 mase je… ada yg siap buat doa mintak Allah turun kan bala…. sebab ni sifat manusia, xada kesabaran… berhati2 apa yg kamu doakan… bala untuk semue… yg baik o yg jahat sume kene…

  walopon ak mengikut ajaran islam ak xkan bias ngan org yg ikut ajaran islam… sebab hati manusia ni bukan semua bersih… so aku sentiase berdoa agar semua org mengikut ajaran islam dengan sempurna termasuk ak… kalo die nak kaler rambut tp die memang sembahyang… meaning sembahyang xnak tinggal kan… ak syor la pakai yg halal.. at least dia ada niat untuk pakai halal n teruskan sembahyang… lame2 mungkin dia kan jadi baik dengan sedikit2 perubahan…

  so xyah nak konpius halal o haram k.. xyah kate sape2 kafir…

  contoh situasi.. hari ni bezday laki korg… yang baru kawen tu msti nak buat surprise hebat kan kat husband… nak kaler rambut ngan inai je bia nampak berubah… pakai yang halal n telus air… sebab yang ni memang akan berubah warna ke rambut asal dengan cepat… seminggu je dah berubah… ok la xde la haram mcm tu…

  makcik aku rambut byk uban… pakai kaler rambut yg halal… seminggu dah turun warne.. kene dye setiap minggu..

  tapi ape2 hal korg kaji dulu.. dapat kan kepastian kat majlis agama.. col terus… sebab ak kalo musykil terus col… dorang akan bg jawapan.. InsyAllah… berguru lebih baik kan

  tata

 150. sory la akak sally klu trasa yg saya kata kn tu marah atau perli sesiapa..
  tiada niat pun nk perli atau marah sesiapa pun..
  tapi betul juga la saya kata kn tu…
  dh brani dye rmbut nape tak brani botak kn rambut…
  lagi pun mane ada ubt nk hilng kn dye kat rmbut..
  kecuali potng rmbut yg kena dye tu je…
  tapi tak tahu la klu ada kn..
  skg ni teknologi canggih mcm2 ada…
  saya bagi cadagan yg jimat duit dn jimat masa nk fikir2 nk cari produk yg leh hilng kn dye kat rmbut tu je…
  sbb byk produk tak leh nk pakai sngt..
  ok ape2 pun sory la klu terasa…

  PEACE NO WAR…
  raya sebulan..
  selamat hari raya maaf zahir dan batin….

 151. thx kak sally dgn komen yg sgt2 membantu ^^
  silap saya gak kaler rmbt cuz terikut member. ==”
  now i really2 regret..
  xpe la.. saya buat saya tanggung sndiri ^^
  thx again ye.

 152. Saya xtahulah pulak ada dye yg halal…kita perlu ingat selalu bahawa “Musuh-musuh islam sentiasa akan mencipta sesuatu yg haram tapi nampak halal” boleh saja pengeluar dye tu copkan halal pd kotak dye tu walhal dye tu xhalal.takut jugak jadi mcmtu kan?kan buta2 saja kita terpedaya..takut amal ibadat kita xditerima,sb dye ni,wlupun kita tertipu dgn pengeluar dye ni..so untuk menyelamatkan diri kita dari tertipu perkara2 mcmni,lebih baik kita elakkan saja..kalau dah nak warnakan sangat rambut utk besday husband,inaikan saja.itu lebih terjamin kita tidak tertipu.

  saya terfikir dan risau gak kalau2 banyak yg baca kenyataan cik sally kata ada “dye halal” then diorg trus bergegas pergi beli dye yg ada logo halal,dan gunakan dye tu..boleh jadi pengilang tipu dye tu halal walhal dye tersebut adalah haram.xkanlah begitu mudah anda nak percayakan dye tu betul2 halal,then gunakan tanpa was was..?maklum2 sajalah dunia akhir zaman ni…banyak sangat penipuan.Tujuan,untuk melariskan jualan dan menyesatkan.. makanan tin dari negara china yg ada logo halal banyak sangat disahkan “HARAM” oleh majlis agama.kalau pasal benda makan pun diorg brani tipu yg haram adalah halal,apatah lagi pewarna rambut,tambah2 dye yg datang dari negara china.maaf bercakap.

  sama2lah kita renungkan…

  Rasulullah S.A.W bersabda: “Barang siapa membuat dalam agama kami ini satu hal yang baru,yang bukan bahagian darinya,maka ia tertolak.”

 153. Saya just sekali lagi nak berkongsi pendapat ye, bukan nak putuskan hukum. :P

  Pada pendapat saya, logo halal yang terdapat pada kotak sebarang jenama produk dye rambut melambangkan bahawa produk tersebut tidak mengandungi lemak haiwan seperti khinzir. Sefaham saya, mana2 produk yang diletakkan logo halal adalah sebagai tanda ia selamat dari lemak haiwan.

  So, mungkin logo halal yang terdapat pada kotak dye rambut tu bermaksud dye itu tak mengandungi lemak haiwan. Mungkin.
  Fatin Pauzi´s last blog post ..Bagi Dia RM 10 &amp Saya Bagi Anda RM 100!

 154. ada yang halal yang jakim sendiri bagi halal… so i guess e material used from inai la… boleh lut air… i bc hujah nye halal ni bermaksud telus air… air memang masuk rambut….

  ape2 hal rujuk jakim or telefon terus majlis halal malaysia k…

  jangan main gune sume dye.. ade yg xhalal tapi cakap halal.. byk tu yang macam tu…

  kalo jakim tu tipu kite, paham2 la sape yg tanggung dose…

  ni bukan kes n nak ubah ciptaan tuhan or free hair eh… juz nak share ape yg i bace dan cari yang dapat menjawap soalan ini..

  sekali lagi i x dye rambut.. xde niat nak dye n x free hair

 155. bace post i yg kat atas ni dulu… pastu baru bace post ni… i nak sambung… i dah bace pekeliling yang di keluar kan oleh jakim.. i xtau la jakim ke jais… tapi jabatan agama islam… dye yang halal ade 6 ke 7 jenis je dari loreal sahaja kalo x salah i… tak semua warna…. halal yang dorg definisi kan adalah halal dari segi bahan yang di guna kan dan telus air… air boleh masuk ke rambut…

  pastu i xpercaye… i cari lagi kat internet… dalam official website jakim memang ade pasal dye halal yang same macam i bace n kat surat pekeliling n definisi halal nya tetap sama…

  i guess bahan nya adalah inai… boleh bace ingredient dye halal mayb tak sama dengan yg x halal… pastu translate kan la bahasa saintifik ingredient tu… mayb inai ke…

  dulu i penah link kan website… dah lama dah…

  tapi xsilap i memang loreal je yang die betul2 halal…

  lepas tu inai dye ade yang xhalal sebab dorg campur bahan yg xtelus air sikit… so beware eh…

  jangan main pakai je… nak selamat jangan la pakai dye kalo was2 dan xcari kesahihan halal nye… kalo rambut memang uban pakai inai… inai boleh sihat kan rambut…

  entry ni bukan pasal free hair o kafir o xtau fiqh n hadith k…

  i rase yg dah dye tu kalo nak tebus dose.. boleh la potong rambut sikit2 sampai rambut asal ade balik semua…. x payah susah kan diri botak kan kepala.. botak rambut pn tak di galakkan sebab menimbul kan fitnah dan menyerupai lelaki… as long kamu taubat.. x buat lagi Allah mesti terima..

  macam org pakai tattoo tapi nak bertaubat… think easy coz islam is simple n easy…

 156. yup2…macam orang pakai tatu permanent and nak taubat…islam tu kan mudah…just teruskan amalan macam biasa ya….jgn give up plak….

  sambil tue carilah ikhtiar untuk hilangkan benda2 sedemikian

 157. Haa…kan ok kalau nak berkongsi ilmu mcmni..? :}
  jangan dia mai balik buat huru hara kat sini sudah la.
  Sharing is Caring.. :O

 158. salam

  post ni i nak share hukum produk dye halal kat malaysia… it was taken from official website of jais… ni official wesite nye link.. bukan link pasal hukum dye halal lagi

  http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf

  link ni .gov tau..

  pastu i tekan search n type pewarna rambut halal
  ni link utk search
  http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b?SearchView

  ni jawapan nya

  http://baheis.islam.gov.my/web/musykil_new.nsf/92be69fae3f225c0482567f1005a8e7b/1618cb24a051e7930025735c007e3ba2?OpenDocument

  happy reading… link ni insyAllah dapat menjawab kemusykilan ini…
  bukan menjawab pasal free hair o tujuan org dye rambut…

  cume menjawab soalan kesahihan produk dye halal…. so kalo sape yg pakai yg dye halal… kire wudhuk korg telus air…

  confirm dulu dengan jabatan halal malaysia… produk dye mane yang halal k

 159. sedihnya baca commnt kat atas tu…bagi saya rambut perang bukanlah org islam tp org kafir yg cuba mnyesat kan org islam dlm blog ni dgn mggunakan hujah2 islam….apapun sabar jak teman2 seperjuangan islam…atas penghinaan nya terhadap allah-SWT dan nenek moyang kita…. moga terlaknat dan allah-SWT akan mmbalas smua kata2nya.. amin ya rabbil ala min……

 160. mcm perli seseorng je?…
  tak pe la klu die ada skali pun..
  tak salah klu nk brdebat bnda yg rasa betul…
  klu ada yg salah betul kn dn kongsi la…
  tak baik brmusuhan/membenci sesama manusia…
  walaupun kita brlainan agama, bngsa dn negara kita ttp manusia yng tak dpt lari dari membuat kesalahan dn tak salah klu kita brmaafan sesama…
  PEACE NO WAR…

  betul juga kata kak sally tu…
  bukn semua prodk dye HARAM digunakn…
  ada juga yang HALAL digunakn…
  ada lagi 1 prodk selain loreal yang HALAL digunakn…
  SYURAH…
  cuba kamu tgk sndiri kat laman web SYURAH…
  klik kat pnjagaan rambut…
  kat situ ada prodk dye yang HALAL digunakan…
  klu rasa nk kepastian kamu boleh tanya sndiri pada jakim, jais atau jabatan agama islam yang ada diMalaysia ni…
  saya just nk brkongsi apa yg saya tahu…
  dan saya tak pi tnya pun kesahihan prodk SYURAH tu…
  klu tuan puan rasa nk guna prdk tu leh la tnya sndiri pada yg lbh arif ttng tu…
  ape2 pun selamat beramal….

 161. kalo kite rase rambut perang tu bukan orang islam.. biar lah dia nak kate ape k…. jgn lyn lagi k

 162. fikirkan..

  Maksudnya: “Sesungguhnya yang halal itu jelas dan yang haram itu juga jelas dan di antara keduanya terdapat perkara-perkara yang samar, yang tidak diketahui oleh kebanyakan manusia, maka sesiapa memelihara (dirinya dari) segala yang kesamaran, sesungguhnya dia telah memelihara agamanya dan kehormatannya. Dan sesiapa yang jatuh ke dalam perkara kesamaran, jatuhlah dia ke dalam yang haram. Seperti seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, hampir sangat (ternakannya) makan di dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada kawasan larangan. Ketahuilah bahawa larangan Allah ialah segala yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa di dalam badan itu ada seketul daging, apabila ia baik, baiklah seluruh badan dan apabila ia rosak, rosaklah seluruh badan, ketahuilah ia adalah hati.”

  (Hadis riwayat Muslim)

  Hadith RasuluLLah yang terdapat dalam Sahih Bukhari no 5752 yang bererti :

  “Barangsiapa mengatakan kepada saudaranya dengan Wahai Kafir, maka kekafiran itu kembali kepada salah satunya ”

  Begitulah juga sesiapa yang menuduh seorang Muslim dengan tuduhan syirik maka orang yang menuduh itu sendiri akan jatuh ke dalam kesyirikan tersebut sebagaimana yang telah diterangkan dalam hadith dari Huzaifah bin Yaman di mana RasuluLlah sallaLLahu ‘alaihi wasallam bersabda yang bererti :

  Sesungguhnya perkara yang aku khuatirkan ke atas kamu semua adalah seseorang yang telah membaca al Quran sehingga apabila telah nampak kepandaiannya dalam al Quran dan dia telah menjadi pendokong Islam, tiba-tiba sahaja dia merubahnya kepada sesuatu yang dikehendaki oleh ALlah, maka iapun terlepas dari al Quran dan melemparkannya ke belakang serta mengancam tetangganya dengan pedang sambil melemparinya dengan tuduhan syirik. Aku bertanya : Wahai Nabi ALlah mana di antara keduanya yang lebih patut di anggap melakukan kesyirikan? Orang yang dituduh ataukah yang melemparkan tuduhan? Nabi menjawab : Yang melemparkan tuduhan.

  jom sama2 cermin diri… peace..

 163. Saya Ada masaalah keturunan rambuT semua familY berubaN…Semua kwn2 tego Suro cabuT uban dah jelas sanGt nampk And banyK…umur saya br 27 tahuN..XkawiN lagi….hehehe…So nk biar Je la Uban Ni banyK and nampk tua..???Dan ditegor Rakan2…Samp Ada Yg Suro cabut ubaN 2..???emMM….TAh la Semua Samar jerw…BAnYk yg pandai2 SanGt ckp mcm Ni ckP mcm 2…..Kalau was2 nant haram la….So.????

 164. rmbut perang klakar dowh,stuju x kwn2?..hahaha,lucu la awk ni,mst rmai pminat kn..wakaka,msuk senario la wei gnti yasin ke..wee~

 165. ni korg ni..’bincang’2 pasal dye2..
  fatin,yg sorg tu nama je rambut perang ..ntah die dye ke tak..cer jgn cepat menyangka,,ntah2 tak pon..
  yg rambut perang, kite terima pendapat die n sumber die..
  fatin pun kene terima pendapat n sumber rambut perang jugak.
  ni kalau mcm ni, bukan dosa pasal rambut, dosa sebub benda lain nant kang.tenteram kan hati tu. :)

 166. syafiq:aK bKn koMen kT HanG La..HanG Bce La KoMen Dr AtAs SmPaI Bwh.
  Oktober:rmbut perang tu ad ngaku la dia kaler kn rmbut dgn sbb suka2..try trace komennye ye.

 167. sye xphm bab kalerkan rambut ny…tpi xknlah psl isu ny sume owg nk bergaduh…sorilah masuk campur coz sye ny bdk ag

 168. t3ngku_dam!a…
  kamu jgn keliru pasal bab kalerkn rambut ni…
  klu rasa tak pasti atau nk tahu ngn lebih lanjut lebih baik tnya pada yg pakar…
  jgn ambil sambil lewa je pasal isu ini…
  dan dorng tu bukn gaduh tapi brdebat utk memberi pndapat masing2….
  mng ada yg betul ada yg salah…
  klu rasa kurang yakin jgn la ikut…

 169. hye korg2… dh la gado2 uh en…xde gne nye laaa….
  tp yg sy taw kaler rmbt diharamkan melainkan utk tujuan tertntu sahaja…
  korg bce la hadis2 leklok..jgn nk sesuke aty jer wt kesimpulan sndri… berdosa taw!
  pepa pn maaf sy xperfect nk bahaskan bab nie…ilmu di dada pn lom cukup banyak ag… harap korg paham ape itu ISLAM… ISLAM ITU INDAH DAN MUDAH…..

 170. pmpuan tak pe sbb WAJIB pakai tudung…
  tak perlu la nk risau sngt pasal uban tu…
  klu lelaki tak pasti la pulak…
  sape2 yg tahu leh la kongsi pndapat…
  umur muda ada uban..
  boleh ke tak pakai dye utk ttp uban?…

 171. salam..tumpang mencelah nk bg pendapat.ada wanita yg muda2 blm kwin dh tumbuh uban(disbbkn kesihatan&genetik).wpun pkai tudg,tp sy rs xde mslh nk warnakn utk kepuasan diri sndr=gembirakn hati.sy tgk kwn2 pompuan yg muda2 dh tumbh uban,cam nmpk ssh hati&tua..kesian plk wpun xde org nmpk.tp,slh jgk ke nk bg kaler2 asalkan x timbul rs nk menunjuk2 esp pd bkn muhrim,sekadar rs nk gembirakn ht sendiri?psl nk hlgkn dye pd rambut tu,selain gunting,bley g saloon mintak lunturkn kaler rambut jd warna asal.tu kna kuar rm skit laa…n sy pnh ikut sedara g kaler rambut kt saloon.sy tnya mcm2 psl dye ni esp yg jns salut2 rambut ni.kali ni jwpn yg hair designer tu bg,bkn pndapat sy..dia kata salut2 tu teknologi lama sbb mudah luntur kalernya (bkn sbb tumbuh rambut bru ye?) disbbkn kekerapan mencuci rmbut.yg bru pnya mcm inai,serap sampai akar rambut n jenama yg dia pkai ni loreal.sy tgk sendr tangan hair designer ni sampai x rupa kaler kulit sbb menyerap dye yg dia setting kt customer.means,dye yg digunakan mmg serap sampai bwh kulit cm inai bkn mcm cat.tak tau ar bley follow ke x,sy citer apa yg sy nmpk.klo slh,sorry! klo rs was2,better leave it! peace no war.. :)

 172. terima kasih rambut perang & saudara2 muslimku..
  anda mengajak muslim melayu untuk berfikir
  sy masih kerdil dalam Islam, masih jauh dlm perjalanan ilmu
  melihatkan pendapat anda,
  sy teruja untuk mengenal ALLAH lebih lagi…
  tak perlu malu/gentar dgn bukan-muslim, mereka tak heran pun dgn blog kita, melainkan yahudi & sekutunya yg mengkaji Islam untuk menjatuhkan Islam

  kita diturunkan Al-quran & sunnah sebagai panduan.
  akal sebagai mechanism utk menzahirkan perbuatan
  benar atau salah, biarlah Allah yg menghukum
  dunia sebagai tempat utk ujian

  teguran sesama kita bagus utk kesatuan ummah
  kerana adanya sifat saling mengingati & sayang
  bukan mentaliti “kubur masing-masing”
  kerana sama-sama nak masuk syurga…

 173. salam..

  PASAL BAB2 HUKUM NI KITA KENA LAH REFER AL-QURAN DAN HADIS..DAN BERGURULAH SEBERAPA RAMAI YANG BOLEH..KERANA ILMU ITU ADA PADA ORANG YANG BERGURU…KALO BERGURU PADA BUKU @ BERGURU PADA AL-QURAN TANPA GURU APA YANG BAKAL ANDA JAWABKAN NANTI DI AKHIRAT KELAK?NABI MUHAMMAD PUN PERNAH BERKATA..CARILAH ILMU SEHINGGA KE NEGERI CHINA!
  RENUNG2KAN LAH….

 174. camne nk itamkan smle rmb0t yg di kaler kn wlp0n ckit???
  law kaler smle wne itam,ttp kaler…
  ape hkumnye???
  smyg n sumenye yg kte wt xsah ke???

 175. salam,,

  macam mane nk tau bahan2 pewarna yg digunakan tu telap air ke tak? saya mewarnakan rambut, bukan sebab menunjukkan kecantikan.. kerana uban yg memutih sebelum tiba masanya… sort of like, penyakit.. saya bertudung.. memakai pewarna utk mengelakkan saya mencabut uban tersebut.. jd, saya tidak tahu pewarna ape yg boleh digunakan selain inai..

  tq..

 176. klau pda dye loreal tuu ada tnda halal yg diiktiraf jabatan agama islam@fatwa….so thats mean klau kita solat or mndi wajib x dterima Allah subhanahuwatala……….fatwa tnggung dosa laa…..i think…..

 177. salam..

  x hairan la kat sini ada yang kata boleh, ada yang kata x bleh dye rambut, para ulama sendiri pon ada yang kata x boleh ada yang kata boleh, ada yang kata boleh tapi warna lain, ada juga yang kata boleh warna apa2 pon, hitam skali pon, jadi ikutlah ustaz mana yang kita yakin, cuma kalo dye tu x telap air x sah la mandi wajib..

 178. apa yg penting kita buat dulu……….bkan terus nak ckap yg amalan kita x dterima………terima atau x itu keja DIA….kita hnya mampu turuti apa yg dsuruh……yg slebihnya tuu…kkita serah kt DIA….

 179. kesian betul aku tgk fatin ni. fatin, biasa lah, benda betul, sapa suka. mmg betul apa u ckp, diorang ni mmg dh kena brainwash. benda senang buat belit2. akhir zaman. at least, tanggungjawab u utk tegur dh lepas. u dh explain i rasa quite elaborate. buat bodoh je, nnt dlm kubur, sendiri tau la salah ke betul waktu tu. memandai je nak alter hukum. see, si rambut karat tu sendiri ckp dia color rambut suka2. i rasa dalil dia amik tu semua main copy paste je. ha, apa? nak ckp aku fitnah? baca betul2, aku RASA.
  yang i paling tak tahan, diaorang kata agama nenek moyang, sorry la, tapi, oi bodoh, agama Islam ni, timeless, sesuai utk mana-mana zaman. kau ni biar betul?

 180. sya nak tya skit kpd yg menlis ni..
  ramai di klangan wanita yg mengatakan ” mreka hnya mwarnakan rmbut apabila haid datang tp jika haid sdah hbis mreka mewarnakan hitam semula” adkah cara sbgini sah amal ibadat nya seumur hidup???

 181. Hukum mewarnakan rambut (sabgh al-sha’r) adalah harus kecuali mewarnakan rambut dengan warna hitam berdasarkan satu hadis riwayat Muslim, no. 2102: Ubahlah warna uban ini akan tetapi elakkanlah daripada warna hitam (menghitamkannya).

  Warna hitam hanya diharuskan bagi mereka yang menghadapi penyakit beruban walaupun masih terlalu muda dan untuk muslihat perang. Namun mewarnakan rambut adalah MAKRUH bagi golongan muda yang tidak bermasalah.

  Pengecualian dikhaskan kepada para isteri yang berbuat demikian atas permintaan suami atau diizinkan oleh suami.

  Hukum ini bertukar menjadi HARAM jika tiada tujuan tertentu seperti untuk suka-suka atau dengan niat yang bersalahan dengan panduan syarak seperti wanita yang berbuat begitu untuk menunjuk-nunjuk atau berhias-hias (tabarruj) mempamerkan rambut kepada bukan mahram dengan mengabaikan syariat menutup aurat dalam Islam.

  tapikan klu NIAT hnyer utk CANTIKKAN DIRI SENDRI mmg TAKDER NIAT utk menunjuk-nunjuk kiranyer BOLEH lah sya warnakan RAMBUT kan?..tapi MAKRUH lah..huhuhuhuhu…

  Begitu juga jika bahan yang digunakan merosakkan rambut anugerah Allah kerana ia adalah amanah Allah yang ‘dipinjamkan’ kepada kita.

  Apa yang penting bagi orang yang ingin mewarnakan rambut ialah bahan pewarna itu halal dan telap air seperti inai (ini jelas harus dan disebut di dalam hadis) kerana jika tidak telap air, wuduk anda dianggap tidak sah.

  Mengikut Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), dari segi ramuan pewarna rambut yang berada di pasaran kita terbahagi kepada dua jenis. Kedua-duanya adalah halal dari segi bahan kandungan tetapi satu telap air dan satu lagi tidak, maka perlulah dipastikan terlebih dahulu.

  Pewarna rambut yang dipasarkan biasanya akan tertulis pada kotak permanent dye atau semi permanent dye.

  Mengikut kajian, jenis yang semi-pamenent dye adalah jenis yang tidak menyerap air dan ia tidak boleh dipakai oleh orang Islam. Begitu juga sebaliknya.

  Hakikatnya, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) tidak pernah mengeluarkan sijil halal untuk produk pewarna rambut kerana ia dikilangkan di luar negara. Secara teknikalnya, Jakim hanya mengeluarkan sijil halal untuk produk yang diproseskan di Malaysia sahaja.

  Tiada keharusan ditemui untuk mewarnakan rambut pelbagai warna pada satu kepala (tamyish al-sha’r). Ada ulama menghukumkan HARAM kerana menyerupai budaya orang kafir.

 182. Salam kwn2,

  sekadar utk menyatakan pendapat saya tentang isu ini.telah dihuraikan ulama sepakat mengharuskan mewarnakan rambut.
  pernahkah anda berfikir mengapa inai rambut dibolehkan?alasan anda kerana ia tidak menghalang air.tapi pastikah anda yg pewarna rambut di pasaran semuanya menghalang air?boleh nyatakan bukti?dan kenapa ada pewarna tersebut mendapat pengesahan logo halal?anda tidak boleh terus menyatakan haram berdasarkan sifatnya jika anda tidak tahu kandungan sebenar dan pembuatan pewarna rambut tersebut.justeru, pengetahuan sains adalah penting bkn sekadar berdasarkan logik akal semata.anda sepatutnya tahu akan ilmu dunia juga bkn sekadar ilmu akhirat sahaja.klu dh ulama menyatakan mewarnakan rambut tidak haram(berdasarkan keadaan), kenapa anda perlu pertikaikan?adakah anda ini lebih arif,lebih hebat dr ulama?
  -kate follow ulama….
  fikir2kn..

 183. try read this:
  Berbalik kepada soalan tentang bahan pewarna yang bertanda logo halal yang biasanya menunjukkan bahan itu bersih dan halal diguna. Saya kurang pasti sama ada pewarna itu untuk mewarna makanan dan minuman atau untuk mewarna rambut. Sepanjang pengetahuan saya, logo halal biasanya diletak pada makanan dan minuman sahaja. Barang-barang lain seperti pakaian dan alat-alat solek tidak diletakkan tanda itu.

  Kita di sini berbincang soal halal haram bukan pada makanan, kerana makanan bergantung kepada sama ada suci atau najis sesuatu bahan yang hendak dimakan, sedangkan hukum mewarna rambut tidak kena-mengena dengan sama ada suci atau najis bahan itu, tetapi pada dalil, tujuan dan motif pewarnaan itu dilakukan.

  Untuk pengetahuan puan yang bertanya juga, hukum mewarna rambut ini tiada kena-mengena dengan hukum mandi hadas dan wuduk kerana hukum mandi hadas dan wuduk ialah wajib meratakan air pada anggota badan yang wajib dibasuh. Jika bahan yang diguna bagi mewarnakan rambut itu menghalang sampainya air kepada anggota yang dibasuh maka hendaklah dibuang terlebih dahulu bahan itu, terutama sebelum wuduk dan mandi hadas.

  Ini bermakna bukan semua pewarna menghalang sampai air, puan dengan mudah sahaja dapat membezakan antara pewarna yang menghalang dan tidak menghalang sampai air. Bahan-bahan seperti kunyit tidak menghalang, tetapi bahan seperti cat dan cecair getah tentunya melekat dan menghalang. Seseorang yang ingin mandi hadas atau berwuduk, hendaklah mempastikan diri atau anggota wuduknya bersih daripada bahan-bahan seperti cat dan getah terlebih dahulu,,,
  http://skypin.tripod.com/agama/agama17.html

 184. Berbalik kepada soalan tentang bahan pewarna yang bertanda logo halal yang biasanya menunjukkan bahan itu bersih dan halal diguna. Saya kurang pasti sama ada pewarna itu untuk mewarna makanan dan minuman atau untuk mewarna rambut. Sepanjang pengetahuan saya, logo halal biasanya diletak pada makanan dan minuman sahaja. Barang-barang lain seperti pakaian dan alat-alat solek tidak diletakkan tanda itu.

  Kita di sini berbincang soal halal haram bukan pada makanan, kerana makanan bergantung kepada sama ada suci atau najis sesuatu bahan yang hendak dimakan, sedangkan hukum mewarna rambut tidak kena-mengena dengan sama ada suci atau najis bahan itu, tetapi pada dalil, tujuan dan motif pewarnaan itu dilakukan.

  Untuk pengetahuan puan yang bertanya juga, hukum mewarna rambut ini tiada kena-mengena dengan hukum mandi hadas dan wuduk kerana hukum mandi hadas dan wuduk ialah wajib meratakan air pada anggota badan yang wajib dibasuh. Jika bahan yang diguna bagi mewarnakan rambut itu menghalang sampainya air kepada anggota yang dibasuh maka hendaklah dibuang terlebih dahulu bahan itu, terutama sebelum wuduk dan mandi hadas.

  Ini bermakna bukan semua pewarna menghalang sampai air, puan dengan mudah sahaja dapat membezakan antara pewarna yang menghalang dan tidak menghalang sampai air. Bahan-bahan seperti kunyit tidak menghalang, tetapi bahan seperti cat dan cecair getah tentunya melekat dan menghalang. Seseorang yang ingin mandi hadas atau berwuduk, hendaklah mempastikan diri atau anggota wuduknya bersih daripada bahan-bahan seperti cat dan getah terlebih dahulu

 185. alaaa korang nak gaduh2,..jgn naik angin tibe2,..ade yg jadi ustazah trus nak menharamkan,..ade yg nak jadi ustaz juge tanpe tahu kebenaran,..islam ni dah terlalu byk ulama,..n pandgn dorang berbeza2,..so kurang cakap tuh betul,.,tapi ade beberaope yg kurang tepat,..be smart,..by google it,..kalau malas sgt nak cari buku or tanye ustaz lah,..saye pun tringin nak kaler rambut,..tapi follow pe yg di syaratkan dlm islm lah,..islam tak haramkan terus,..ade sebab yang mane haram,harus,makruh,..nak citer panjang sgt,..soo google kawan2,…gunekan teknilogi,..sebarkan kebenaran n bukti,..cakap kosong je watpe,..ilmu di dada kite tak banyk sgt pun,..so jgn terlalu confident dgn jawpn yg diberi ok,..bile dah conferm baru lahhhhhh buleh,.

 186. tumpang tnya, if dah warnakan rambut, then puasa sah ke tdk? solat mmg xsah sbb mandi wajib xsah. ada sape2 leh guide x? then apa perlu aku wat? Botakkan rambut ke? Celup tinner blh?

 187. aku confius n sama2 la kita berfikir
  1. kalo kata dye rambut haram sbb mengubah ciptaan Allah, mcm mana plak kita gunting rambut? dah Allah pnjangkan ia, kita plak suka2 potong. atau, rambut kita buruk mcm tali jerami tp nak gak ke salon buat mcm justin bieber.

  camne plak hukum pakai gigi besi? kalo kata ubah ciptaan Allah tu haram..pakai braces pun haram gak ler. satu, sbb nak nmpk cantik, 2..sbb gigi pun dah berubah kedudukan (ubah ciptaan)

  2. dikatakan haram sbb dye menyaluti rambut. tp teknologi skrg mcm bleach, dia xsalut..tp buang kaler (melanin) rambut

  3. kalo kata bleach pun haram sbb ubah ciptaan (ubah warna) kenape kata pakai inai boleh? inai pun ubah warna gak ape

  4. dan dikatakan haram jugak sbb nak menunjuk2. ppuan wajib pakai tudung, free hair yg xkaler rambut pun haram..ni kan plak dye rambut. ye x? tapi mcm mana ppuan yg nak kaler rambut skadar suka2 untuk diri sndri@utk suami..tp bila keluar pakai tudung? – mesti org kata buat ape? mesti la utk suka2, dia nak try kaler lain. mcm kita makan nasi, hari2 lauk sama pun bosan jugak. harganya pun bukan la mahal mana skrg..~

  -kesimpulan yg aku phm dr komen2 kat atas..org kata, kalo nak kaler, boleh pakai inai sbb telus air..maknanya boleh la nak kaler rambut dgn cara bleach. actully bleach bukan warna rmbut tp lunturkan warna rambut itu sendri
  Aby´s last blog post ..Only In India Part 2

 188. for me la..sebb ri2 ustazah ade bincang..perempuan yg bertudung yg mginaikan rambut hukumnye harus..pertame sebb die menutup aurat..mmg untuk kecntikn..tpi pade dri sndri..bukn untuk org lain..sebb ALLAH tu suke kite jge kecntikan..kan??

 189. answers for aby..
  1)potong rambut tu untuk mgkemaskan rambut..mnjage kurniaan ALLAH..merapikan..make tak haram atau dose..kalau dye..air tak masok..make haram..

  2)braces haram..tetapi ade sesetgh golonggan yg boleh memakai..mcm kedudukan gigi mgakibatkn kesukaran seseorg itu untuk brckp,mkn,atau memudaratkan..make die harus pkai..(mmg strok bebeno la org nih)

  3)bleach untuk melunturkn wrne rmbut..kalau die dah trwrne rmbut mggunekan wrne rmbut yg mghalang air dri smpai ke rmbut..make bleach boleh menolong die untuk brtaubat..pkai bleach supaye wrne rmbut yg haram tadi tu hilang..

  4)wrne rambut untuk suami kalau inai boleh..untuk dri sndri pon boleh..asalkan wanita itu menutup aurat,,

  in addition; nak cabut kening hukumnye haram..tetapi..jika kening tu bercantum..make boleh dicabut..kerana sifat manusia ialah brkening due..sifat jin yg brkening satu..wallahualam..=)

 190. ok..baru aku tau sbnrnya ramai xphm. kesimpulannya, INAI rambut (tetap warna berubah) hukumnya HARUS. maknanya bleach and kaler rambut pun xsalah la kan. sebab?

  utk pngetahuan korg, seseorg yg nak warnakan rambut (org asia smua rambut hitam), dia kene buat proses bleaching dlu iaitu menyah warnakan rambut kita sendiri. baru warna. kalo korg perasan, DYE rambut tak kekal. sesape yg warnakan rambut merah, hijau, purple..bbrape bulan je dah luntur ke warna perang or kuning or blonde ikut stage mana dia bleach tadi.

  lagi pun skrg ni dah tahun 2011, bukan zaman tok kadok lagi. teknologi pun dah moden. sesetgh produk yg korg tgk nak warnakan rambut tu bukan lg salutkan rambut dgn warna, tp same je proses mcm inai warnakan rambut

  bleach xsemestinya untuk lunturkan warna rambut yg kita dah dye. nak ‘warna’kan rambut pun boleh. prosesnya..dr rambut hitam, stage 1- jadi coklat, tunggu lama lg stage 2- rambut berubah ke oren, sterusnya kuning..last skali warna grey/putih.

  amoi salun ckp aa..nak warnakan terus rambut org melayu ni xboleh. rambut hitam, warna xmasuk. kene bleach dlu. yg korg tgh ramai rmbut blonde tu xsemestinya warna (dye) mungkin diorg bleach. mmg kene bleach pun.

  kesimpulannya simple, kalo inai boleh..bleach pun boleh sbb dia xsalutkan rambut dgn pewarna tp lunturkan melanin (sel2 warna) rambut kita sendiri.

  oh ya..aku ada baca artikel 1 ustaz ni kat dlm paper (xigt ustaz ni nama ape) katanya kalo warna rambut tu bertindak blas dgn sel2 rambut dan mhasilkan warna rambut yg lain, tu dibolehkan. sbb ia dah jadi sbahagian dr diri kita –> baru aku phm, maksud ustaz ni ialah proses bleach rambut
  Aby´s last blog post ..Fakta Mengenai Teh

 191. kalau org rambut hitam inai,rambut jadi wrne hitam kemerahan..kalau inai mghitam kan,meperangkan rambut mknenye dah cmpur bahan lain..ri2 ade dgr ceramah tu sebb bnyk pndgan ulama2..so,selagi bnde tu tak kekal..dan tak mgubat proten2 dlm rmbut..die boleh gune..so,kne fham dulu la kandungan bahan tu..macam inai asli kan sejenis tumbuhn yg mmpu menyihatkan rmbut..so,walaupon bewrne,die tak ubat proten2 rambut..macm nk krintgkan rmbut boleh..(without heat)..tpi nk luruskan rmbut tak boleh..mcm bleaching sy tak sure la mgubat serat2 n proten rambut tak..sebb tak prnah tau..huhu

 192. maksud rambut perang agama nenek moyang tu adalah adat dan budaya…pantang larang nenek moyang…bukannya agama..
  dr apa yang aku baca komen rambut perang…die kata kite ni byk pegang sgt dgn adat smpai tcampur aduk dgn agama…
  cthnye mcm bsanding dan hantaran…itu adat nenek moyang tp sume benda 2 mcm wajib je bile nk kawen..

 193. adat tak salah..jgn same ngn agame lain dah la..mcm brsanding tu agame hindu punye care..islam just akad nikah tu jer..

 194. assalamualaikum…terlebih dahulu saya nak minta maaf sebab mencelah,saya ni x brape faham tentang hukum hakam ni tapi bleach rambut seperti yg fatin pauzi kata tu hukumnya bukan haram..saya bukan hendak menyokong2 pro kpd rambut perang@ sesiapa sebab saya pun x warnakan rambut saya.. saya dah merujuk pada ustaz,jabatan agama tentang isu ni dan saya tgk internet tp x da plak kata haram malah harus tetapi bergantung pada niat anda..jika anda berniat untuk menyerupai sesuatu seperti artis barat maka itu barulah haram hukumnya..d apa yg penting bahan yg digunakan dlm pewarna rambut adakah ia menghalang air@ tidak telap air untuk kita berhadas… dan apa yang saya baca para sahabat nabi pun mewarnakan rambut mereka tp saya x pula saya baca rambut mereka dicukur apabila mereka meninggal dunia@wafat..tp itu dizaman rasullullah s.a.w.. saya minta maaf dunia akhirat jika sesiapa terasa @ mrh dgn apa yg saya katakan td…tp kita diakhir zaman ini hendaklah merujuk kepada al-quran dan hadis yg rasulullah saw tinggalkan pada kita jika kita terkeliru dan tanya pada mereka yg lbh arif..apa yg penting x kira blm apa2 yg kita lakukan pasang niat apa tujuan kita buat semua itu,adakah hukuumnya wajib,haram,makruh @ harus, begitu juga dengan isu mewarnakan rambut ni…saya minta maaf sekali lg dunia akhirat andai sesiapa terasa…wualahualam…

 195. salam…..awas!setiap perdebatan anda semua haruslah berdasarkan hadith yg jelas,yg di tafsirkan oleh ulamak2 hadith yg muktabar……..pandangan di atas semuanya kurang tepat.

 196. berdasarkan kajian ulamak terhadap beberapa hadith,sunnah mewarnakan /dye rambut dgn apa warna sekalipun yg sesuai dgn warna rambut2 manusia d dunia….kecuali warna biru,hijau d seumpamanya.kerana warna ini tidak ada seorang pun manusia yg rambutnya warna seperti itu…..hadith larangan dgn warna hitam itu (khusus)berlaku kpd Abu Qahafah,bapa Abu Bakar….kalau haram warna hitam,kenapa S.Abu Bakar mencampurkan hinai dgn Katam bg menghasilkan warna kehitaman,bg mewarnakan rambutnya….kalau haram sudah pasti rasulullah melarangnya….sahabat ada yg warnakan dgn warna hitam…..ini dalil hadith Qahafah hanya khusus kpd beliau sahaja….pergunaan dye yg ada di pasaran pula boleh d gunakan asalkan suci,tidak bahaya dan tidak bergetah….hadith sebut,warnalah dgn hinai…ini krana masa itu hanya hinai dan katam sahaja yg popular…masa kita ni sdh ada mcm warna yg sesuai,maka apa salahnya kita guna….di sebut oleh Hafiz dlm Fatul bari drIbn Syihab al Zuhri,sesungg.nya katanya:”Kami mewarnakan dgn warna hitam apabila wajah masih penuh(muda) dan kami tinggalkan setelah hilang seri muka dan longgar gigi2 kami”

 197. salam,..saya bertudung,nak warna rambut untuk diri sediri sahaja,ada cop halal dr jakim,..(cakap cop jakim hahal n telus air)..bukan untuk menunjuk,..pendapat korg ape hukumnyer? saye dah beli tapi belum pkai lg,..

 198. maknenye yg mude boleh lah kaler hitam,..dah tua tak boleh,..mcm yg di bincklan tadi lah,..ok…roger

 199. apabila org yg xmendalami agama ni la jadinya… bende yang halal nak dikatakannye haram, bnde yang terang2 haram nak pulak dihalal nye… tolongla cakap berpandukan al-Quran & as-Sunnah… jgn main taram ikut pendapat korg tu. ni ikut pendapat masing2 memang sesuka hati korg la… baik xyah tye soalan. faham jela, kalo benda tu memudaratkan kita digalakkan kita memperbaikinye, macam isu braces kt atas tu, kalo pompuan tu jonggang sgt smpai menyakitkan tuan pye badan, dia dgalakkan la, ni gigi elok2 dijarangkan utk kecantikan sah2 la xboleh. lepas tu sesuka hati je “sorg” tu letak halal haram ikut pendapat. dah salah dah tu. bacela hadis2 nabi sebelum ckp ape2, ni blh naik kan kemarahan. kalo Rasulullah s.a.w ad buat perkara2 tu, jgn memain je taram haram. penggunaan dia selagi air blh smpai ke lapisan rambut maka blh la lepas tu ad tanda halal/ haram pada produk tu. geram betul bila sesuka hati nak bg pendapat. isu agama mana blh masuk pendapat korg. kalo nak jugak, kaji dulu apa ahli2 fuqaha pye pendapat, hadis lg.. byk tempat korg blh check. yg pasal rambut tu korg dah beruban sgt ke nak pkai dye2 ni? nak sgt ikut trend. buang masa jea.. amal ibadah kita pun xseberapa, baik pentingkan yang itu dulu. kita ni diakhir zaman, xpayah la pkir sgt bende2 ni. xbawak kemati pun.

  saya mohon maaf kalo ad yang terasa, tapi tu yg saya rasa. ambil yang elok, tinggalkan yg xelok… sekali lagi saya mohon maaf kalo ad yg terasa.

 200. Ass …
  Saya perempuan berusia 18 thn. Mau minta pendapat dan petunjuk dari kakak-kakak ini. Boleh yah .. :)
  Rambut saya merah, karena obat pelurus rambut. Saya belum berkerudung. Dari semenjak SMA sampai sekarang kuliah, rambut saya selalu dipermasalahkan. Karena peraturan tata tertib tempat saya meununtut ilmu, melarang murid ajarnya mewarnai rambut nya dan harus hitam. Yang saya tahu, menghitamkan rambut dalam islam kan tidak diperbolehkan. Saya bingung Kak, jika dihitamkan rambut saya, saya pasti merasa sangat berdosa, sedangkan jika tidak saya akan mendapat hukuman karena rambut saya merah. Ada solusi yang baik Kak ? Mohon bantuan nya. Di tunggu jawaban nya yah kakak-kakak :D. Terimakasih banyak …
  Wss …

 201. saya telah byk melakukan dosa….saya rasa macam Allah S.W.T x kn menerima saya lagi..tetapi saya tahu Allah maha pengampun lagi maha penyayang..saya ingin bertaubat tetapi saya tidak mahir untuk melakukan nya…..

 202. salam brothers and sisters, semoga Allah terus menerus dalam membantu kita pergi ke jalan yang disukainya, asalkan kita terus berdoa.

  okay camni, sian aku tengok korang suma ni gaduh-gaduh, tak unite, kalau boleh janganlah kita ni taksub dengan pandangan kita semata, sebabnya nabi Muhammad pernah bersabda yang bermaksud:

  “Apabila seseorang hakim itu berhukum. Dia berijtihad, lalu benar ijtihadnya, maka baginya dua pahala. Apabila dia berhukum. Dia berijtihad, lalu salah ijtihadnya, maka baginya satu pahala sahaja.”

  Sebab itu munculnya pelbagai mazhab dan pemikiran dalam Islam, kita bilang, kalau tak menggugatkan akidah agama dan mengikut rukun iman dan Islam kita bilang okay, tapi kena ikut Quran dan Sunnah la.

  so ada ulama mengatakan hukum mewarnakan rambut boleh, ada kata harus, ada kata makruh, ada kata haram. tapi janganlah disebabkan benda ni, kita bergaduh-gaduh, hadith sahih tu dah cakap kalau ulama tu salah tetap dapat satu pahala, dia nak menfatwakan benda tu bukan mudah, dia dah tahu dah pasal risiko ini, cuma disebabkan sokongan hadith ini ramai ilmuan yang bersusah payah mencari ilmu untuk memudahkan umat, cuma kita ini yang tak hargai usaha mereka tu, so jangan lah gaduh-gaduh, ulama2 ni tak pernah pun mengkafirkan antara mereka, inikan pula kita yang cetek ilmu?

  harap-harap terima nasihat ini dengan minda terbuka sebab aku risau pasal kesatuan umat ni, kalau Perang Dunia Ketiga start esok, apa jadi ngan kita? mampu bertahankah? maka unitekanlah diri kalian. moga umat bertambah maju dan kembali semula ke Era Keemasan Islam pada zaman Abbasiyah dahulu.
  mari bersatu´s last blog post ..What Malaysians need now: a Rebirth (Cultural)

 203. so aku pun da banyak tanya ustaz and baca hasil kerja ulama-ulama macam Dr Yusuf al Qaradawi, Dr Asri, dll lagi. akhirnya aku juga mewarnakan rambut, tujuanku adalah untuk menyebarkan ilmu, sebab bila orang malaysia tengok aku diorang akan pangkah2 aku, lepas tu aku pun akan cite la pasal hadith2 ni untuk menyebarkan ilmu. sebab aku tak suka taksub mazhab, dia memecahkan umat dan negara kuffar yang untung gak.

  argument aku (tetapi bukan ayat aku, tetapi ayat2 ulama2 yg aku baca):

  Hadith 1:
  “Sesungguhnya orang-orang Yahudi tidak mahu mewarnakan rambut, oleh itu berbezalah kamu dengan mereka.” (HR Bukhari).

  Dalam hadith ni, nabi menyarankan kita untuk mewarnakan rambut untuk berbeza dengan orang Yahudi, kerana bagi orang Yahudi, mewarnakan rambut itu seolah-olah akan menjejaskan keimanan mereka terhadap Tuhan, tetapi turunnya nabi untuk menjelaskan kesilapan mereka untuk berfikiran begitu.

  Hadith 2:
  “Ubahlah ini tetapi jauhilah warna hitam.” (HR Muslim).

  Dalam hadith ini, semasa pembukaan Kota Mekah, Saidina Abu Bakar membawa bapanya, Abu Quhafah untuk berjumpa dengan nabi Muhammad, rambut Abu Quhafah putih seakan-akan pokok Thughamah, kita boleh cakap uban lah, so uban memang nabi pernah suruh untuk diwarnakan dengan warna lain, kecuali hitam, kenapa hitam? sebab warna asal rambut Abu Quhafah ialah rambut hitam, maka mengubah warna rambut kepada yang asal akan menimbulkan fitnah usia, orang akan menyangka orang yang berumur 70 tahun seperti 40 tahun kalau rambut dia masih hitam bukan? maka tidak boleh diwarnakan warna hitam kepada golongan berusia kerana ianya seakan menipu.

  adapun begitu, bagi mereka yang tidak sebaya dengan Abu Quhafah, maka tidaklah berdosa untuk menghitamkan rambut, kerana tidak pernah dinyatakan begitu.segolongan ulamak salaf membenarkan mewarna dengan warna hitam, mereka ialah Saad bin Abi Waqqas, Uqbah bin Amir, Hasan, Husain, Jarir dan selainya.

  sebahagian ulamak berpendapat tidak boleh dengan warna hitam kecuali dalam keadaan perang agar dapat menakutkan musuh. kerana mereka akan melihat semua tentera-tentera Islam masih kelihatan muda.

  Hadith 3:
  “Sebaik-baik bahan yang digunakan untuk mewarna uban ialah pokok inai dan katam.” (HR Tarmizi)

  Hadith ini menunjukkan bukan dua bahan ini sahaja yang boleh digunakan, tetapi mengatakan 2 bahan ini adalah yang terbaik antara semua. antara sahabat nabi yang menggunakan bahan ini ialah Saidina Abu Bakar dan Saidina Umar, berdasarkan keterangan Anas bin Malik.

  Wallahualam, ini sahaja yang saya tahu dan mampu kongsikan bersama. adapun pandangan ini, janganlah terima ataupun tentang tetapi kajilah dahulu. diharapkan ketaksuban terhadap2 mana pandangan dlm agama Islam dapat dikurangkan. :)
  mari bersatu´s last blog post ..What Malaysians need now: a Rebirth (Cultural)

 204. based on most komen, ak xfham knpe still ade y ckp warnakn rmbut haram.. terang2 ustaz cter kat ats tu haram ke harus @ makruh.

  mostly ckp haram sbb wuduk xsah.

  actually, klu y menyadur rambut mcm cat tu haram sbb x lut air@ xbsh. klu y jenis meresap mcm inai @ ada 1 tumbuhan ni y digunakn zman nabi dlu (xingt pokok pe), boleh la. so, klu kne air, rmbut kte basah…

  sbb tu pewarna kuku xsah wuduk, sbb die x lut air… inai kuku, meresap.. (cntoh bg korg nmpak)

  lg 1, warna rmbut tu mesti la y xkekal.. klu kekal, die dikira ubh ciptaan Tuhan (cntohny tatu@tatoo)

 205. Fiorenta Wulandari,

  I got u wrong by type ‘Ass’.. can u type Salam instead of that ass?

  warnakn hitam bg org muda boleh (xsure harus@apa).. org y tua haram sbb nti org ramai akn merasa tertipu oleh usia.. Bleach@ lunturkn rambut haram.
  Xtutup aurat haram….hehe

 206. Ak da tau knpe bleach rmbut tu hram…. HARAM yer…..!!

  Permanent Hair Color
  The outer layer of the hair shaft, its cuticle, must be opened before permanent color can be deposited into the hair. Once the cuticle is open, the dye reacts with the inner portion of the hair, the cortex, to deposit or remove the color. Most permanent hair colors use a two-step process (usually occurring simultaneously) which first removes the original color of the hair and then deposits a new color. It’s essentially the same process as lightening, except a colorant is then bonded within the hair shaft. Ammonia is the alkaline chemical that opens the cuticle and allows the hair color to penetrate the cortex of the hair. It also acts as a catalyst when the permanent hair color comes together with the peroxide. Peroxide is used as the developer or oxidizing agent. The developer removes pre-existing color. Peroxide breaks chemical bonds in hair, releasing sulfur, which accounts for the characteristic odor of haircolor. As the melanin is decolorized, a new permanent color is bonded to the hair cortex. Various types of alcohols and conditioners may also be present in hair color. The conditioners close the cuticle after coloring to seal in and protect the new color.

  sbb ianya bersifat kekal… so, BLEACH rambut adalh HARAM dibuktikan oleh sains. TQ!!

 207. assalamualaikum..(harap kat dlm ni seme islamlah yek)

  adoi..penat betui aku baca komen2 nih. anyway, ni pendapat akula kan..komen2 korang tu memang kyknnye betul. satu group menceritakan hanya kulit saja, satu group citer isi dan satu group memang jahil memang nampak langsung tak leh pikir then satu group dah keluar tajuk. walaubagaimanapun pada aku(based on ilmu yg ada)..apa2 pun yg kita buat (bkn saja kaler rambut )kalau niatnye utk riak atau seangkatan dgnnye mmg haramlah. soal telus air, setahu aku 2 benda saja yg halang air iaitu cat dan getah. so korang pikir2kanlah.semua ada akal kan….kalau ragu2 selidiklah sendiri s/ada perwarna tu ada campuran 2 bhn ni. tu pun susah ke. soal org pakai tudung ke tak itu isu lain.itu korang bincang kat tpt lainlah. lagi satu, kalau si perang tu kata dier kaler sbb suka2, itu dier punye pasal la.apsal korang nak pertikaikan perbuatan sdgkan isu skrg : adakah warna rambut itu satu perbuatan yg haram dan adakah pewarna itu dikategorikan sbg bhn yang tdk telus air!;
  aduh…penatlah korang nih.
  anyway…aku rasa si rambut perang ni bkn perempuan..then dier bkn riak or etc tapi dier ni jns panas baran, ehmm..mungkin pasal dier frust dgn org islam skrg ni yg hanya belajar stkt kulit jer.
  org melayu memang cam tu beb, dier kalau belajar stkt ala kadar je. u tgk kat universiti dah la…

 208. Apa yang aku baca dari entry ni menyatakan kita boleh kaler rambut jika ada sebab2 yg dibenarkan syarak.tp aku tertanya-tanya.
  sah ke wuduk kita kalau dah dye rambut?
  sebab if kita mengambil wuduk di seluruh badan and suddenly kita sedar yg ada sisik ikan melekat kat atas tangan kita, and of course kita kene amek balik air wuduk sbb air wuduk tu sbb air tak lalu kat kulit bahagian bawah sisik ikan tu. walhal sisik ikan tu bukannya benda haram.faham tak situasi kat atas ni?sama jugak dengan kaler rambut kan?
  walaupun pewarna tu halal,dia mengahalang untuk air lalu ke bahagian rambut kita.
  kalau ada jawapan,jawab dgn berhemah sbb setiap permasalahan adalah ilmu baru bg orang Islam.

 209. salam..
  oya ..apa yg menjadi persoalan u tu…ada jawapan kat sini..u perlu baca komen dr atas sampai bawah. pas tu…berfikir…………….jgn amik bulat2. fikir……

 210. itulah, saya sendiri kaler rambut dgn pewarna syurah. bertudung some more .so bukan niat menunjuk. but kat hati ni ada jugak tertanya tanya whether dosa ke tak.sebab banyak yg kata tak, and ada jugak sumber yg kata ia berdosa.

 211. rambut sy ni lahir perang if nak itam kan bole ker?? cam ne nak taw lut air ke x ek?? mcmaner dye yang kat salon tu… xde tulis halal mane kita tahu..

 212. SAYA SEBAGAI RAKYAT MALAYSIA MEMBERI CADANGAN SAYA KEPADA SEMUA PEMBACA NEGARA MALAYSIA ADALAH NEGARA KAFIR DAN TIDAK MENGHARAMKAN MINUMAN KERAS SERTA ROKOK KERANA MEMBERI RAKYAT DERITA HASIL CUKAI YANG HARAM…

 213. saye nak tnye la… mcm saye nk warnakan rambut tp tujuan nye sbb husbnad sye suke tgk kalau rambut sye dperangkan….boley ker????plzzzzzzzz bg jwpn….

 214. Kalau kita warnakan rambut walaupun hanya teramat sekit adakah itu tidak boleh sembahyang?

 215. kalau perempuan itu belum tua, tak sampai 25 tahun lagi tp rambut dia dah beruban. pastu dia nk tutup uban tu, warna rambut ngn warna hitam. pewarna tu ada tanda halal dan bukan brand terkemuka. pewarna tu mcm herba2. boleh kah?

 216. kalau lunturkan warna asal rambut dengan menggunakan buah lemon tu macam mane pula hukumnya? lemon adalah bahan semula jadi.. adakah ianya haram?

 217. Astargfirullah…. mcm2 perangai manusia ni…
  tak perlulah bergaduh dlm blog ni.
  nak kepastian silalah buat pertanyaan dgn golongan yang sepatutnya.
  “JANGANLAH KITA MENGHALAL KAN YANG HARAM dan juga SEBALIKNYA”

  Inilah dunia akhir zaman,
  Tapi bagi aku, terima je lah warna rambut yang Allah bagi pada kita, jika beruban itu tandanya Allah suruh kita cepat2 bertaubat..

 218. Kesimpulan yang saya dapat:
  1. Warna rambut bergantung pada NIAT…
  2. Sekiranya NIAT ok, kena tengok JENIS pewarna rambut
  3. JENIS pewarna rambut yang serap air adalah INAI dan juga pewarna yang ada COP HALAL JAKIM.

  Thanks for the info-sharing by those who wrote their comments and deep discussion on this topic… I admire Rambut Perang and Te Fir Rorist… :)

 219. tak paham la ngan Rambut Perang tu (yg atas2). Aiissshh..
  - kan elok kita pakai yg amat je. Rambut asal ciptaan Allah kan dah cantik, nak tiru barat, korea tu napa… Addduuhhh
  shaz lala´s last blog post ..Tabir Cinta

 220. salam,…macam2 ragam,..pe pun selepas bace n dengar ceramah ustaz azhar idrus ( youtube) paling aku rase tepat armiza lah,..nak kaler boleh dgn niat hati..niat nak menunjuk tak buleh,..jenis warne rambut pun kne tahu mesti yg telus air,..inai ke mane2 yg ade tande halal jakim,..manusia ni macam2,..ade yg suke rambut asal,..ade yg nak cube kelainan, citarase macam2,..ade sebab suami suruh,..nak pakse org terime kehendak hati kite sendri susah,..so ikut keiginan hati nak mane suke tp jgn terlebih2 lah,..islam tu utamekan dulu,..kadang hal cmni banyak versi or fahaman,..tp bg aku aku follow pe yg ustaz azhar idrus cakap,..simple,..bace dr atas sampai bawah,..pehhh migrain,..hehe ;’p

 221. Hmmm… search youtube, cari penjelasan Dr Asri (bekas mufti Perlis) pasal warna rambut ni. Penjelasan sangat jelas… ;)

 222. kesimpulan
  jgn nk menilaikan org yg mendyekan rambut
  mencari salah org lain,
  semate2 fikir awak tu dah BAGUS SANGAT
  x de seorang hamba Allah pun yg PERFECT
  semua dah sedia mklum hukum
  jadi
  jgn nk meragui sepertimane yg telah disebutkan
  kite hnye hamba di ats bumi ni
  bukan malaikat
  nk nilaikan org
  jadi kpd yg mewarnakan rmbt mempunyai sbb sendiri
  dan tidak perlu mempertikaikan
  manusia bukan malaikat
  soal amalan diterima atau x
  adalah urusan Allah

 223. tak perlulah nak berbalah pasai benda ni…bukan apa, da menjela sangat2 dah..apa-apapun tahniah kepada kalian kerana benar-benar mengambil berat berkenaan hal ehwal agama. semoga semuanya diredhai Allah insyaallah.

  artikel di atas sudah menerangkan semuanya. benar, lain ulama maka lainlah pandangannya terhadap perkara ini. ada juga hadis yang menyuruh kita mewarnakan rambut atas dasar mahu membezakan diri dengan kaum kristian dan yahudi(rujuk pandangan Dr. Asri dan Yusuf Qaradhawi)

  maka, klu sapa2 rasa die yakin mewarnakan rambut itu tiada masalah dan tidak bertujuan menunjuk-nunjuk silalah warnakan rambut. siapa yang rasa ragu-ragu maka tinggalkanlah perkara yang demikian. Allah jualah yang lebih mengetahui segala-galanya.

  sekian terima kasih.

 224. saya seorang suri rumah berusia 39 tahun. Memang dari sekolah lagi saya mempunyai masalah rambut beruban. Saya selalu mendye rambut saya tetapi sebelom saya Islam lagi ( agama sala cina buddha). Selepas berkahwin & memelok agama Islam saya sudah tidak mendye rambut saya lagi. Akhir-2 ini saya mendapati uban saya bertambah diseluruh kepala dan warna rambut seperti terhakis. saya merasa stress kerana apabila saya melihat rambut saya di cermin saya hilang keyakinan diri dan malu pada suami. Saya meminta izin suami supaya membenarkan saya mendye rambut saya demi untuk beliau supaya suami saya tidak merasa bosan pada saya. Memang beliau tidak kisah kerana katanya beliau mencintai saya kerana diri saya dan bukan kerana rupa saya.Walau apa pun saya memcantikkan diri saya demi untuk nya. semoga suami saya selalu mendoakan kesejahteraan dan keselamatan saya. Amin

 225. dilema: saya dah lama dye kan rambut saya ni….sekarang timbul rasa ingin kembali seperti asal,memandangkan sekarang saya ada berniat untuk pakai tudung,saya ingin tahu sama ada rambut ini harus dipotong atau dihitam kan kembali atau biarkan sahaja sampai ianya tumbuh kembali,tp bila di fikirkan kembali untuk kembali tumbuh rambut mungkin mengambil masa yang agak lama,,,,harap sgt ada yg boleh berikan nasihat n pandangan,,,,,,:)

 226. Assalamualaikum semua..mintak penjelasan sikit..kalau rambut saya beruban mmg lebih dari 10helai dh berhelai2 dh ni..kengkadang org ingat saya ni dh beranak bini..malu juga..jadi kalau sy nk warnakan rambut menggunakan pewarna rambut yg ade cop halal tu boleh ke?kalo haram kenapa ade cop halal???!!

 227. kaedah usul fikh- sesuatu ijtihad berberlawanan dengan nas(quran dan hadis) maka terbatal ijtihad itu.ijtihad yang mengatakan tak sah wuduk terbatal kerana ijtihad yang salah.kerana warna tak mengambilsesuatu ruang mengikut pendapat imam ghazali

 228. assalamualaikum saudara2ku..senang cerita mcm ni la..xperlu nak kusut2..jika perkara itu mendatangkan syubhah, xperlu la kita buat..mudah kan? xperlu nak bertegang urat nak menentukan sesuatu hukum..jgn suka2 meletak hukum itu dan ini..kesimpulannya,jauhi syubhah..simple as that..

 229. Berbincang itu baik tapi jgnla sampai gaduh2, elok2 baca tup2 dah gaduh2..kan baik kalau berbincang secara berhemah. Dapat berkongsi ilmu lagi. Ilmu untuk dikongsi, bukan masing2 pentingkan pendapat masing2. Kita sesama islam, x elok gaduh2..=)

 230. perghhh.. bukan maen panjang komen2 semua.. erm… migrain skejap dgn persoalan, perdebatan n jawapan2 yang diberikan… tapi di pengakhiran komen bawu nampak tenang skit, x der la bergelora sgt seperti di pertengahan komen bagai api disambar minyak…

  dah baca satu persatu komen2, rajin x ak.. dkt 1 jam setengah bawu abis baca :P

  p/s : thx 4 d info, dah faham n tau mana yang betul or tak.. jgn gadoh2 tau… kita semua nie sama jer… darah sama merah, dijadikan sempurna, yang menjadikan diri kita x sempurna adalah diri kita sendiri… jika seseorang memiliki sesuatu kelebihan, bukan bererti kita kekurangan, tapi kita x perlukan kelebihan i2, kerana allah lebih mengetahui hamba2nya akan lebih leka akan kelebihan yang dimiliki orang laen.. ketahuilah, semua orang punya keistimewaan sendiri…

  peace… n assalamualaikum

 231. Segala yang ada di langit dan yang ada di bumi adalah kepunyaan Allah. Dan jika kamu melahirkan apa yang ada di dalam hati kamu atau kamu memyembunyikannya, nescaya Allah akan menghitung dan menyatakannya kepada kamu. Kemudian Ia mengampunkan bagi sesiapa yang dikehendakiNya dan menyeksa sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya) Dan (ingatlah), Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

 232. Untuk mewarnakan rambut tu,kena pastikan sama ada dye itu menghalang air atau tidak.Kalau ia menghalang air maka tidak boleh,walaupun bahan itu halal sekalipun.Selalunya perwarna asli seperti inai dan katam tidak menghalang air,so boleh la guna. klu kita baca dgn ikhlas menambah ilmu artikel ni, insyaallh dipermudahkan pemahaman kita =) mmg ada yg telap air & menepati syarak, tp masha allah sgt sukar utk ditemukan..klu susah nak cari dan bila dah tebeli tp x sure telap air, halal or x, tu kan dah masuk SYUBHAH..better elakkan yg ragu2~
  Kalau orang botak, air wudhu confem jatuh atas kepala (ubun2 lebih tepat) tapi kalau ada rambut belum tentu lagi air wudhu mencecah ubun- ubun apatah lagi jika rambut diwarnakan dengan pewarna yang menghalang air untuk sampai ke ubun- ubun kepala. Selagi air wudhu tidak terhalang untuk sampai ke anggotanya, selagi itu sah wudhunya dan juga solatnya.
  #peace no war, pa2 pn rajin2lah kita rujuk alim ulama’ ye kawan2 ^_^..sama2 kita bangunkan negara islam..
  hamba´s last blog post ..Kolam berbentuk Hati..

 233. Bagaimana lak jika kita gunakan bahan2 tradisional mcm dlm petua2 melayu kita?

 234. Saya ingin bertanya… adakah boleh sebagai pelajar mewarnakan rambut yang putih(uban) ke warna hitam? Umur masih muda..20-an..tapi sudah beruban..maksud saya inai hitam.

 235. apalah nak jadi dengan kawan sy sore tu..dia dh kawin,tapi selalu melancap..,,,apa pendapaat anda..?

 236. haha sy baca almost each comments dr atas smpai ke bwah..and sy tertarik dgn komen2 rambut perang and seangkatannye.. mana mokcik patin? senyap dah..adoyaiii bukn nk kate, asyik kuarkn hujah yg same je yg sy perasan mokcik fatin ni..”air x smpai, xsah solat”..bukak minda anda k..trime kate2 org laen same..^^

 237. kalauu dhea mewarnekan rambut ,then dhea nakk solat .. adekahh solat nye diterime ? dheaa betol2 sudah bertaubat :)

 238. Minta tanya, ada satu method, guna air limau, boleh mencairkan warna rambut. Kalau buat, tapi untuk suami saja, and kalau keluar tutup aurat sepenuhnya, masih haram ke sbb ubah ciptaan Allah? Dia bukan dye dan tak halang air.

 239. sesiapa yang tahu, minta pendapat.
  mewarnakan rambut tu st perbuatan haram kcuali untuk menutup uban, kn?
  tapi dalam kes nie, mewarnakan rambut adalah supaya terhalang perbuatan sihir, mcm mane pulak? ade tak isu mcm nie?

  saya ade kenalan yg rpt dgn sy, dier pergi berubat cara islam, katanya.. tp yg mencurigakan sy adalah, tok imam trsbut menyuruh kenalan saya utk mewarnakan rambut supaya, sihir yg dihantar kepadanya tidak mengenali kenalan saya nie? saya curiga dengan penyataan tok imam @ustaz yg berubat itu. harap dapat bantu saya… sekian

 240. Alah, kan dah ade spray clour rambut yg temporary bila kena air dye boleh hilang, guna jelah tue ….

 241. ingin bertanya, rambut sudah beruban, kalau guna syampu yang merawat kulit kepala dan minyak rawatan (bukan pewarna tetapi syampu berherba seperti mengkudu,bunga raya,limau purut dsbnya). merawat akar rambut.hasilnya boleh tumbuh rambut baru. jika rambut baru itu warna hitam, apa hukumnya.

 242. gosh byknye pendapt, i nk warna rambut ni boleh ke tak, uban tak byk dlm 20 helai mcm tu, i nk warna kan rambut i’ll use the halal product like shurah

 243. Assalamualaikum..
  nk tnye la, sye tringin nk wrna rmbut tp cntik utk tgktkn keyakinan dri sndri (increase my self confidence) lgpn sye pkai tdung so xdela niat nk mnunjuk, puaskn dri sndri…bdose ke x?

  TQ

 244. Great web site. Plenty of useful information here. I’m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious. And certainly, thanks in your effort!

 245. Pakcik saya mufti johor yg sekarang. His wife warnakan rambut color merah lagi. First time nampak, mentaliti “ish ape bini mufti ni” . Tapi setelah diterangkan, faham. Mentaliti kita, rambut berwarna = jahat. Stop it. Tapi tapi makcik sy guna inai mekah. Bukan salut tapi serap. Kalau salut, mandi wajib tak sah. Dah tak payah pening2. Saya pun rambut da berwarna hasil guna inai. Tujuan : nak cantik untuk husband :) . Jangan gaduh2 sesama kita untuk tunjukkan kepandaian kita yg x seberapa. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.

 246. Hey there, just simply transformed into aware of your current web site by using Google, and located that must be definitely beneficial. I’m just just going to be very careful regarding the town. I am pleased in case you continue on this kind of in future. Some people is going to be took advantage of your current crafting. Kind regards!

 247. If you don’t desire a uniform Korean search therefore you just want a unique bit of outfits from Korea, here are several illustrations of attire and shirts that will increase an extra oomph on your wardrobe. Determine cardigan, Chiffon striped NB, T-shirt, Attractive dishevelled trousers, Rose top rated soar fit, Chiffon gown. Asian manner is something that attracts persons from many elements of your environment. In truth if you study a little bit then you definitely will come to understand that Asian manner is the speediest increasing industry in the present globe. Asian trend has its unique trend and models. The fabric and patterns are modern, stylish and simple to use. Between different types of types Korean trend and Japanese fashion will be the most tasty and rewarding for everybody. Beforehand the Asian manner field was limited inside their neighborhood marketplaces only. Matters are switching quite fast now and with that the Asian style has also turn into a well-known identify amongst the men and women belong to western countries.

 248. Sy bertudung. Berniat nk dye rambut ni becoz jmpa uban. Baru 20an. Uwaa.
  Then, so kira boleh la dye asal bukn warna htam, pewarnanya halal,suci n telap air.. Ok.tq ye.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge