HARAM menyambut hari kekasih/Valentines Day

Sambutan 14 Februari sebenarnya banyak berkaitan amalan ritual penganut Kristian.

TIBANYA 14 Februari tidak lengkap tanpa peringatan supaya umat Islam tidak menyambut Hari Kekasih atau Valentine’s Day yang sudah menjadi sebahagian budaya masyarakat khususnya generasi muda sekarang.

Ada berpendapat usah dibangkitkan isu itu kerana hanya akan menjadi pencetus kepada amalan bercanggah dengan syariat Islam. Namun, ada baiknya dibincangkan perkara ini sebagai peringatan kepada mereka yang sudah memasang niat untuk meraikannya.

Malah, ia sebagai penjelasan kerana ada yang cuba menghalalkan sambutan Hari Kekasih ini supaya perancangan meraikannya tidak dipandang serong dengan pendapat, ia adalah hari untuk menterjemahkan perasaan kasih sayang bukan saja kepada kekasih, malah juga keluarga serta sahabat handai.

Hakikatnya, apa juga alasan diberikan untuk membolehkan Hari Kekasih disambut terutama oleh golongan muda Islam, Panel Kajian Aqidah (PKA) dan Panel Kajian Syariah (PKS) Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) memutuskan bahawa amalan menyambut Hari Valentine adalah haram dan bertentangan dengan ajaran Islam.

Jawatankuasa Majlis Fatwa Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia kali ke-71 yang bersidang pada 22 hingga 24 November 2005 memutuskan:

“Bahawa amalan merayakan Valentine’s Day tidak pernah dianjurkan Islam. Roh perayaan itu mempunyai unsur Kristian, amalannya yang bercampur dengan perbuatan maksiat adalah bercanggah dan dilarang oleh Islam. Oleh itu amalan meraikan Hari Kekasih tidak digalakkan oleh agama Islam.”

Buku Elak Sambut Valentine’s Day terbitan JAKIM membincangkan secara lanjut alasan mengapa umat Islam dinasihatkan supaya tidak meraikan hari yang mengambil sempena nama paderi besar Kristian Saint Valentine.

Berdasarkan fakta dalam buku itu, bagi merungkaikan isu kenapa umat Islam perlu elak menyambut Hari Kekasih, ialah dengan mendalami dan memahami apakah maksud Valentine itu sendiri serta asal usul ia menjadi sebuah perayaan.

Valentine dalam bahasa Inggeris atau Valentino dalam bahasa Itali adalah berasal daripada nama sebuah keluarga berbangsa Rom, iaitu Valentinus yang juga berasal daripada bahasa Latin iaitu valens yang bermaksud: kuat, aktif, sihat dan seumpamanya (laman web Behind The Name: The Etemology dand History of First Name).

Menurut sejarah pula, perkataan Valentine diambil sempena nama seorang paderi besar Kristian pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu Saint Valentine. Jasa beliau yang berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Februari 270 masihi begitu bermakna bagi Ratu Isabella sehingga dianggap sebagai kekasih rakyatnya sendiri.

Justeru, 14 Februari disambut setiap tahun oleh rakyat Cordova bagi merayakan kemenangan itu dengan dinamakan hari Valentine.

Ada tiga pendapat mengenai asal-usul Hari Valentine. Pertama, Hari Valentine bermula ketika pemerintahan empayar Rom iaitu dengan menetapkan 14 Februari sebagai hari cuti orang Juno, ratu kepada dewa dan dewi Rom.

Hari berikutnya iaitu 15 Februari bermulanya Pesta Lupercalia iaitu perayaan tradisional masyarakat Rom iaitu mana pada malam pesta berkenaan, nama gadis Rom ditulis atas kertas dan dimasukkan ke dalam bekas. Setiap pemuda akan mencabut nama dalam bekas itu dan nama yang terpilih akan menjadi pasangannya di sepanjang pesta berlangsung.

Pendapat kedua pula menyatakan pada 14 Februari 270 masihi, St Valentine dibunuh kerana pertelingkahannya dengan Raja Romawi yang diperintah oleh Raja Claudius II (268-270 masihi). Pada waktu itu Raja Claudius membatalkan semua perkahwinan dan pertunangan kerana Rom banyak terbabit dalam peperangan.

Menyedari hakikat itu, St Valentine dan St Marius mengahwinkan orang Kristian dengan pasangan mereka secara rahsia. Akibat perbuatan itu, St Valentine ditangkap dan diheret, yang akhirnya dihukum belantan sehingga mati serta dipenggal kepalanya pada 14 Februari tahun 270 masihi.

Bagi memperingatinya sebagai simbol ketabahan, keberanian dan kepasrahan dalam menghadapi cubaan hidup, maka 14 Februari dijadikan sebagai hari memperingati kematian St Valentine sebagai upacara keagamaan.

Pendapat ketiga pula menyatakan Hari Valentine diambil daripada nama seorang paderi yang paling berpengaruh pada zaman pemerintahan Ratu Isabella dari Sepanyol iaitu St Valentine yang status kedudukannya adalah di tempat kedua tertinggi selepas Pope.

Apabila St Valentine menyatakan hasrat untuk berkahwin dengan pasangannya dari pengamal Protestan sewaktu kerajaan Sepanyol berjaya menumpaskan kerajaan Islam, timbul kegemparan rakyat Cordova kerana St Valentine adalah paderi Katolik yang tidak boleh berkahwin dengan pengamal Protestan, lebih-lebih lagi paderi sememangnya tidak boleh berkahwin.

Tindakan St Valentine yang mengambil keputusan berkahwin dengan pasangannya itu menimbulkan rasa murka Ratu Isabella, lalu memenjarakannya buat sementara waktu. Ratu menetapkan 14 Februari sebagai Hari Kekasih untuk St Valentine sendiri.

Sejarah di atas jelas menunjukkan bahawa Hari Valentine adalah perayaan keagamaan yang disambut orang Kristian. Malah jika merujuk kepada kenyataan pihak Kristian hari ini, mereka masih menganggap Hari Valentine sebagai satu ritual dalam agama Kristian.

Laman web Spiritrestoration.org : The Premier, Ecumenical Christian Website. A Resource For Mature Christians and Scholars di bawah tajuk Pengertian Hari-Hari Suci Keagamaan – indeks Saint Valentine’s Day menyebut: Perayaan Kristian terhadap kecintaan kepada Tuhan, dipersembahkan buat Jesus dan di kalangan penganut Kristian. St Valentine adalah syahid abad ketiga. Hari ini dilihat begitu meluas sekali dirayakan di Amerika Syarikat sebagai perayaan cinta di zaman sekular.

Termaktub dalam laman web Catholic Encyclopedia pengiktirafan bahawa walau dalam apa juga versi berkenaan dengan St Valentine, kesemua mereka dianggap sebagai syahid. Petikan menyebut: ’sekurang-kurangnya ada tiga orang St Valentine yang berbeza, semua mereka adalah syahid, ia disebut sebagai golongan syahid yang terawal pada tarikh 14 Februari.’

Berdasarkan fakta itu, jelas sekali Hari Valentine adalah perayaan yang menjadi amalan ritual agama Kristian. Ini sekali gus bercanggah dengan prinsip Islam yang tidak membenarkan umatnya meniru identiti atau cara hidup agama lain lebih-lebih lagi dalam soal membabitkan akidah Islam.

Islam sangat prihatin serta menginginkan supaya umatnya mempunyai identiti tersendiri dan berbeza dengan umat lain. Kerana itu penghayatan akidah Islam, pelaksanaan ibadah, muamalah dan akhlak serta tradisi yang ada pada umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain.

Dalam erti kata lain, umat Islam tidak boleh mencampur adukkan akidah dan amalan ibadat agamanya dengan akidah dan ibadat agama lain.

Firman Allah yang bermaksud:

“Katakanlah (wahai Muhammad): Hai orang kafir. Aku tidak akan menyembah apa yang kamu sembah dan kamu tidak mahu menyembah (Allah) apa yang aku sembah. Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat dan secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku.” (Surah al-Kafirun, ayat 1-6)

Demikian juga penampilan peribadi umat Islam tidak boleh sama dengan umat lain dalam hal bersifat individu seperti dalam hal berpakaian, minuman, hiasan rumah, gaya hidup, penampilan yang dikhuatiri bercanggah dengan identiti dan syariat Islam.

Hukum Islam jelas dalam hal melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam berdasarkan sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:

“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan daripada amalan kami maka ia akan ditolak.” (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

+ Artikel asal dari: http://nurjeehan.hadithuna.com

80 thoughts on “HARAM menyambut hari kekasih/Valentines Day”

  1. dah byk pesanan dan peringatan untuk kita semua tentang peristiwa ini. dari sejarah hinggalah ke hukum menyambutnya. hampir setiap tahun diperingatkan perkara ini. namun amat menyayat hati apa bila setiap tahun itu juga yg menyambut peristiwa ini kebanyakkannya org islam. harapan tahun ini ada perubahan………
    Azmi Khan´s last blog post ..Maulidur Rasul

  2. Rasanya ramai yang dah tahu haram menyambut V-day ni sebab ianya amalan penganut agama kristian..bagus juga skang kat tv pun ada bagitahu pasal perkara ni…moga tahun ini dan mendatang lebih baik dari yang sebelumnya…
    ain´s last blog post ..mimpi

  3. tolong ubah text artikel ini

    Tidak ada ST Valentine ketika kejatuhan cordoba. Ini falasi yang harus dihentikan

    berkenaan St Valentine yang mengahwinkan orang pula ianya cerita rekaan BARD (atau dalam bahasa melayunya penglipurlara) yang sukakan menceritakan cerita romantik di country fair

    Ianya cerita zaman medievel yang pengkaji kristian sendiri percaya adalah rekaan tanpa ada BASIS fakta yang sohih

    Samalah macam cerita Malim Deman dalam cerita melayu

    I expected more from OH ISLAM. Considering that u HAVE the platform to ENGLIGHTEN muslim and u still choose to PERPETUATE falaises and half truth

    Yes U may hate Valentine. It may be Christian in origin but please for the love of GOD tell the MUSLIMS actual facts not cerita rakyat dan cerita tanpa fakta soheh

    Please OH ISLAM dan OHMEDIA. U have the RESPONSIBILITY as a website with MILLIONS of hit to tell the truth when even JAKIM refuse to tell the truth

    Do you want to keep MUSLIM In the dark? tell me MADE UP FACTS so they will stay away from Valentine?

    Dalam islam ada pepatah, ” Niat tak menghalalkan cara”

    I am DISAPPOINTED with OHMEDIA for failing to ractify this BASELESS FACTS.
    Obefiend´s last blog post ..Serius Genius – How to Troll JAIS Masa Valentine

  4. saya agak bingung mengapa valentines day itu ‘haram’. apakah bezanya dengan sambutan krismas dan raya cina? kita memang haram menyambutnya tetapi sebagai rakyat malaysia dan islam yang berbilang kaum kita tidak seharusnya membangkang sepenuhnya. kita sepatutnya menghormati sambutan agam mereka. bagi saya ini adalah sambutan agama kristian sama seperti krismas. adakah salah kalau saya berkata ‘happy valentines day to the christians’? dari pandangan saya, tahun ini media telah berjaya membanteras dan mengurangkan sambutan vday dlm kalangan melayu namun natijahnya, kebanyakan yang saya lihat sekarang adalah memandang hina akan sambutan mereka. islam mengajar kita menghormati agama. saya bukan seorang yang arif tentang ini tapi kebanyakan di fb mengatakan ‘fuck valentines day’.

  5. @Obefiend – Hello! Saya sendiri keberatan untuk mempercayai cerita-cerita yang memburuk2kan agama Kristian. Terdapat banyak salah tanggapan bahawa agama Kristian mengajarkan maksiat kepada umat Islam. SALAH sama sekali. saya pengkaji sejarah Islam dan Kristian, melihat bahawa perkara yang buruk sama sekali dilarang oleh agama Kristian mahupun Islam. Mana ada agama suruh penganutnya buat jahat?

    Saya sendiri adalah umat Islam tetapi tidak memandang serong mana2 agama. semua agama mempunyai ajaran yang murni. tentang perkara diatas, MUNGKIN adalah tokok tambah dari pelbagai pihak. tak kata ia benar ataupun palsu, tetapi sesuatu pihak perlulah MENYAHIHKAN nya dengan segera kerana ia bercanggah dengan MAJORITI pendapat rakan2 saya.

    Maksiat dilakukan HANYA PADA NIAT DIRI SENDIRI. tak ada kena mengena baik dengan St Valentine etc etc et cetera. bagi saya semua orang berpotensi terjerumus ke lembah maksiat sekiranya tidak kembali ke pangkuan TUHAN.

    Kita mempunyai pendapat tersendiri, walaupun begitu, perlu hormat sesama sendiri. saya rasa perlu diperbetulkandan rasanya perlu ada pihak yang menggalas tanggungjawab ini, membuang segala konflik diantara kita.

    simply, Islam and Kristian = Friends :) berbeza agama, satu hati :) tak perlu berelagah kerana kita hanya lah manusia yang pati akan MATIIIIIIIIIIIII….

    Sekian :)

  6. Those valentine day and couple “male and female” or other word are bullshit .. aka. you gay if you dont watch out in a public manner. those well known as “HAPPY F**king Day” in some country should these word change? ooo my the world is changing ….. T.T

    sorry some rude word
    cheerrsss guys

  7. bagi pendapat saya, dalam islam setiap apa yang kita buat bergantung pada niat. saya pergi rumah jiran saya sambut raya cina, niat sya adalah untuk mengeratakan perhubungan. adakah itu bermaksud saya sedang membuat ibadat mereka? tidak.

    sama sja di sini. rasanya tiada salah apabila saya memberi sesuatu kepada orang2 yang saya kasihi, keluarga, rakan2. just spreading the love dengan niat yang baik dan pada masa yang sama tidak melintas batas2 pergaulan. lain lah kalau saya berniat menyambut hari vday untuk mengenang st. valentine or whatever. semua bende bermula pada niat kita. sebenarnya kita salah pandang tentang ni.
    adam´s last blog post ..dos or donts

  8. @Adam.. correct!!!!!! ada niat, jadi lah benda TU. tak boleh salah kan agama Kristian. Saya berusaha nak betulkan balik pendangan2 Islam terhadap Kristian ni.. anyway, back to the point, kalau nak terjadinya zina, apa2 hari pun boleh terjadi.

    apa kata (bagi umat Islam) bermuhasabahlah diri dan berdoa kpd Allah swt… elakkan diri drpd Maksiat :) dan jangan tergolong dalam orang yang melakukan maksiat.. simple. kita TAK akan buat itu ini dan tak akan salahkan sesiapa ;)

    saya juga suka naik batu caves kalau ada perayaan taipusam :) memang best, then turun balik.. memang penat.. tapi itu tak menjadi masalah bagi sesiapa kerana kita bukan beribadah cara dia ke, tak.. kita perlu betulkan pandangan kita.. baru boleh maju… say no to racisms..

    anyway, kalau kita sambut Valentine day secara biasa2 sahaja, ucapan ke, apa2 lah, tanpa NIAT nak melakukan ZINA. Insya-Allah, pasti tak berlaku apa2 … hihihihihii… salam. jangan bersangka buruk plak.. keep it open minded.. let’s be friend forever, although we are in different religion.

  9. dengar sini kepade sume orang yang tak faham2 lagi kenape valentine day diharamkan, tapi kenape tidak hari krismas dsb.

    obe, you too listen well. jangan liberal tak berasas sangat. esok ko dah mati ko jugak yang nak menanggung keceluparan jari jemari ko menaip opinions ko yang misleading tu.

    hari krismas, raya cina, etc., – ni sume perayaan agame. kt ni orang islam. we are not even invited to celebrate these eves. dan care penyambutan these eves is more to their devotion in their belief system.

    valentine day – ini telah dijadikan sebagai perayaan umum. oleh siape? hah carik la fakta korang sendiri. kenape nak dijadikan umum? hah carik la fakta korang sendiri. tapi yang penting nye, kenape hari ni diharamkan dalam islam, is due to its nature of celebration. ianya mengagung2 kan cinta sesama manusia yang frivolous. cintan2 ini plak selalunye berkaitan cinta antara lelaki dan perempuan yang tiada pertalian yang sah, dan selalunye they won’t just stop at exchanging chocolates or flowers when they celebrate it. sume akan bersambung di atas ranjang. dah sayang sangat. ape pon sanggup dibagi. itu adelah nature manusia biase.

    jadi, pendakwah2 yang diluar ni nak mengambil inisiatif sendiri, membantu budak2 yang tak boleh nak pikir panjang ni dengan care mengharam kan ia. memang la dalam quran takde kate valentine tu tak haram. ade ke pn sebut valentine dalam quran? hempok kepale karang. tu pasal ade ijma’ ulama’. next time, if you want to talk about religion, make sure you are a man of religion. don’t talk excrement if your knowledge of religion is lower than that of primary school kids. got it?
    xlanxdiablox´s last blog post ..Mr Azlans Teaching Philosophy this shit is serious

  10. slepas membaca komen2 kt cni…konklusi nya emmm valentine r suppose to be celebrated but with the proper intentions………….

  11. @xlanxdieblox hi rakan berapa umur abang? kita kat sini untuk berbincang dan bertukar pendapat. niat baik. saya baru 18 tahun tapi takde pun nak kurang ajar sangat. kalau nak betulkan pun, guna otak dulu baru cakap. bahas jaga.

    nak cakap pasal dosa jari jemari semua takde kene mengena dengan kau. lagi satu nak tanya sikit, tahu tak hukum fitnah orang berzina kalau takde empat orang saksi.

    kalau ikutkan saya nak bertukar pendapat dengan comment2 kau tu tapi bazir masa je orang macam kau ni. hilang rasa hormat dengan orang macam kau. harap maaf ye. saya dah bagi pendapat saya kat comment2 sebelum.
    adam´s last blog post ..dos or donts

  12. siapa ada tengok berita tv3 tadi 14 February , paling banyak kena tangkap kalwat/maksiat operasi jawi semalam di KL , johor , dan sekitar semenanjung sekitar 13,feb dan 14 feb , semua nya siapa ?? .. hmm ni terbukti c penceramah dan pendakwa tu salah kan… apa2pun itu adalah dari permikiran/perbuatan sesorang/setiap individu lah buat benda tu negatif atau positif… terpeluang pada diri sendiri sja tu… kita tak blh juga kaC buruk2 agama dorg/Islam kalau dangar begitu…kalau boleh kita bagi pengajaran lagu yang lebih bagus…kasih sedar2 lah…tp,jgn jak lh dorg kaC kaitkan lg pada hari kekasih ni yg membuat maksiat ialah golongan beragama kristian saja..huhuh… skrg pun sdh terbuktikan..

  13. siapa ada tengok berita tv3 tadi? 14February , Berkata. paling banyak kena tangkap kalwat/maksiat operasi jawi semalam d KL , johor , dan sekitar semenanjung sekitar 13,feb dan 14 feb , semua nya siapa ??.. hmh ni terbukti c penceramah dan pendakwa tu salah kan,. apa2pun itu adalah dari permikiran/perbuatan sesorang/individu sendiri lah buat benda tu negatif atau positif… terpeluang pada diri sendiri saja tu… kita tak boleh juga kasih perburuk2kan agama islam kalau dangar begitu…kalau boleh kita bagi pengajaran lagi yang lebih bagus..kasih sedar2 lah…tapi,jangan jak lah dorang kasih kaitkan lg pada hari kekasih ni yang membuat maksiat ialah golongan dalam agama kristian saja..huhuh… sekarang pun sudah terbukti…hmm dan jgn lg menghina agama lain sbb agama kita tdk pernah mengajar untuk menghina agama lain terutama yang VD ni untuk buat maksiat pada orang kristian dorang punya permahaman tu.. bukan juga kita mau cakap2 pasal agama dorang tapi sudah juga jelas2 kan so belajarlah daripada kesedaran.. Sekian… khas untuk puan Ustazah Siti Nor Bahyah…telah berkata demikian…

  14. peliklah baca comment2 kat atas ne.. mcm2.. =) Bagi pendapat sy semua tindakan manusia bermula dr niat masing2.. xada satu agama pun yg suruh penganutnya membuat bnda2 x elok.. dgn memburukkan agama lain x akan mjdikan kita lbh baik.. sepatutnya kita kena menjadi teladanyg baik jika hndak menjadi ikutan.. Rasulullah SAW mggunakan cara yg sgt halus untuk mnunjukkan kesucian dan kemurnian agama Islam.. and beliau x prnh mghina agama lain.. kan? kata2 kesat x berfungsilah.. pendek kata semua dari dr msng2.. selagi ada iman insya Allah kita akan terhindar dr dosa n maksiat.. sorry if ada tersalah ckp.. semua yg baik dtg dr Allah dan yg buruk pula semua dr kekilafan diri ini.. as salam.. =)

  15. haha, ni kita panggil mudah terpengaruh, terlalu percaya dengan fantasi.
    Memang patut kita betulkan cerita mengarut.
    Dah macam kepercayaan kolot seperti mandi bunga buang sial.
    Lepas tu boleh pulak ada yang fitnah kristian.

  16. @adam. i have to admit memang aku cakap kasar. tapi kalo dah cakap lembut2, penjelasan panjang lebar dalam artikel tu kate TAK BOLEH SAMBUT VALENTINE, tapi tak paham2 jugak, ko pikir la care ape ko nak.

    nak pendakwah yang cakap lembut dah ramai dah. tapi tak jadi jugak. dah siap ade FATWA kate haram sambut tapi nak jugak buat fatwa sendiri. bile aku cakap kasar, trase pulak. dah sampai merajuk siap. lantak ko la.

    and this is not directed to only you. for the others as well. ape bende lagi yang korang nak buat fatwa sendiri kate boleh sambut valentine? dah ustaz, ulama, mufti, kate tak boleh, tapi tak puas hati jugak? memang nais. ulama2 tu tak ape pn. belajar pn takat skolah pondok. mane nak compare dengan kt sume. belajar tinggi2 sampai ade phd. kt lagi layak kalo nak buat fatwa. otak kt lagi bagus. kan?

  17. ST. Valentine
    Let me introduce myself. My name is Valentine. I lived in Rome during the third century. That was long, long ago! At that time, Rome was ruled by an emperor named Claudius. I didn’t like Emperor Claudius, and I wasn’t the only one! A lot of people shared my feelings.
    Claudius wanted to have a big army. He expected men to volunteer to join. Many men just did not want to fight in wars. They did not want to leave their wives and families. As you might have guessed, not many men signed up. This made Claudius furious. So what happened? He had a crazy idea. He thought that if men were not married, they would not mind joining the army. So Claudius decided not to allow any more marriages. Young people thought his new law was cruel. I thought it was preposterous! I certainly wasn’t going to support that law!
    Did I mention that I was a priest? One of my favourite activities was to marry couples. Even after Emperor Claudius passed his law, I kept on performing marriage ceremonies — secretly, of course. It was really quite exciting. Imagine a small candlelit room with only the bride and groom and myself. We would whisper the words of the ceremony, listening all the while for the steps of soldiers.
    One night, we did hear footsteps. It was scary! Thank goodness the couple I was marrying escaped in time. I was caught. (Not quite as light on my feet as I used to be, I guess.) I was thrown in jail and told that my punishment was death.
    I tried to stay cheerful. And do you know what? Wonderful things happened. Many young people came to the jail to visit me. They threw flowers and notes up to my window. They wanted me to know that they, too, believed in love.
    One of these young people was the daughter of the prison guard. Her father allowed her to visit me in the cell. Sometimes we would sit and talk for hours. She helped me to keep my spirits up. She agreed that I did the right thing by ignoring the Emperor and going ahead with the secret marriages. On the day I was to die, I left my friend a little note thanking her for her friendship and loyalty. I signed it, “Love from your Valentine.”
    I believe that note started the custom of exchanging love messages on Valentine’s Day. It was written on the day I died, February 14, 269 A.D. Now, every year on this day, people remember. But most importantly, they think about love and friendship. And when they think of Emperor Claudius, they remember how he tried to stand in the way of love, and they laugh — because they know that love can’t be beaten!

  18. salam………..
    nak tye nie….
    apsal beria-ia sgt nak pertahan kan valentine’s day?
    da mmg confirm2 bende tue kristian punye,kite nak sambut kenape?
    lau btul2 Islam,jgn nak sambut pe yg agame len sambut….
    tak kesah la krismas ke,raye cine ke….
    jgn sambut at all…..
    lau fatwa tue kate haram,better dgr je la……..
    lau taknak dgr jgk,g cari fakta2 berasaskan al-quran n hadis n korang g gubal blik fatwa tue……
    profesional ckit……..
    lau bercakap,bergado kat laman sosial,ape yg dpt?
    memasing nak tegak kan pendirian memasing……
    ending gado…..
    dose dapat atas alasan yg konon2nya nak menegakkan kebenaran………
    and ade bende nie….
    confuse ckit……..
    kenape dikatakan penganut Islam menghina agama len?
    sbb bdk2 remaja tulis kat profile2,blog2 dorang F*** valentine’s day?
    sbb tue?
    jap k…….
    setahu saye……
    fatwa tue mengharamkan v/d……
    bkn suruh bdk2 tue wat camtue…….
    itu salah dorang…..
    tujukan spesifik kat dorang…….
    jgn tujukan secare am terhadap penganut Islam di malaysia nie…..
    saye kagum dgn anda2 sume…….
    jujur…..
    masing2 mempertahankan Islam………
    well,if artikel nie ade kekurangan……
    kite tambah la pape yg patut….
    atau pun tegur…..
    bkn menghentam secare membabi buta……
    kalo tak silap saye….
    ade komen ckp tentang “niat tak menghalalkan care”
    fikir baik2 tentang ayat tue…….
    jika niat kita baik…..
    untuk berkasih sayang secare Islam……
    kenape kene sambut pade hari perayaan kristian?
    ape keistimewaan ari tue?
    sedangkan dalam setahun,byk lg ari yg kita boleh pilih secara pilihan peribadi untuk meluahkan kasih sayang……
    malahan….
    hari2 pun boleh.,,,,,
    jgn la sambut hari perayaan agame len….
    kite ade agame sendiri…..
    igt tue je da cukup……
    mmg…..
    mmg maksiat tue boleh berlaku kat mane2 je…….
    tp Islam menegaskan……
    “jangan mendekati zina”
    maksud nye disini ialah,
    elakkan perkare2 yg boleh mendekat kan kita kearah kemaksiatan…..
    kalau kita menyambut v/d dgn kekasih yg masih belum halal untuk kita,peratus untuk maksiat itu berlaku da jd tinggi…..
    bygkan……
    jika kita menonton tv dirumah ataupun kita keluar dgn kekasih kite,mane satu yg syaitan akan cube hasut dulu?
    anda fikir2kan la……
    lagi satu……
    ye
    dunia da maju…..
    kite kene berfikiran lebih terbuka……
    tp kene tahu tahapnya……
    jangan la kita terlalu obses dgn penggunaan liberasi sehingga kan agama sendiri tergadai……
    saye tidak bermaksud untuk menyakitkan ati sesiape……
    jika ade salah silap….
    maafkan saye…..
    tulisan saye sekadar untuk renungan bersama……
    jika kita betul2 mahu berpandangan luas….
    jgn la kita still lg ditakuk lame…..
    bergado……
    itu sume bende yg org tak berfikir panjang je buat……
    and my personal opinion is…..
    jgn la sambut valentine’s day dan hari2 perayaan agama len lg……
    biar dorang je sambut……
    kite sebagai Islam…..
    sambut perayaan Islam…..
    selamat menyambut maulidur rasul…..
    salam….

  19. saye ade teringgal nak ckp satu perkare…….
    ye…..
    dalam Islam…..niat itu penting……
    mmg…kalo niat kite baik,nak mengeratkan silaturrahim sesama manusia,boleh…..
    kalo contoh,kite pergi melawat jiran yg wat open house raye cine….
    tak salah kite pergi…..
    sbb niat kite baik…..
    tetapi…..
    berkenaan valentine’s day…….
    ape niat kita nak sambut?
    nak mengeratkan kasih sayang?
    nak menunjukkan kasih sayang?
    kepada sape?
    jiran?
    family?
    rakan?
    anda fikirkan sendiri……
    berape peratus suami isteri yg sambut valentine?
    almost sume yg sambut,takde ape2 ikatan sah……
    fikirkan balik……
    ape niat kite?
    nak beli bunge?
    nal bg coklet?
    takkan tue je?
    boleh confirm ke tak pgg tgn kekasih masing2?
    tak bg kucupan mesra?
    ley confirm?
    ikut la pendapat masing2…..
    lau agak2 haram…..
    takyah la sambut…..
    lau agak2 tak haram….
    cube2 la renungkan balik……
    peace!
    salam

  20. Kenapa Perlu sambut Valentine walaupun pada ala kadar sahaja? walaupun Valentine bukan perbuatan yang Haram?… huhuhu.. Kalau hendak tahu ber”couple” pun haram kalau setakat berpegang tangan…sesuatu benda itu akan menjadi HARAM jika ia boleh mendatangkan maksiat, melekakan, dan sbgnya yang salah dari sisi Islam.

    ada sesetengah orang mempertahankan hari Valentine ini dan menyatakan niat yang tidak memesong dari akidah, TAPI itu untuk mereka sahaja yang dapat befikiran baik, bagaimana generasi baru atau mereka yang jahil ? apa akan jadi jika hari Valentine ini disambut macam hari good friday atau easter atau Halloween? … ADAKAH ANDA BERPUASA PADA HARI JUMAAT SAHAJA? fikirkan ayat ini jika kerana mempunyai persamaan dengan hari menyambut Valentine.

    Kenapa PERLU PERTAHANKAN atau MERAIKAN HARI YANG TIDAK PERLU KITA SAMBUT>>> T.T… hairan, sedih, dan takut, satu hari nnti akan jadi “HAPPY F**king Day” ..

    Cherrsss

  21. salam…
    lawak a bro2 ats uh yng bg fatwa sndri x haram…
    nie ulama negeri mane ea??? x pena dgo ag a,,,
    hahahaha….
    ckp psl niat lak…
    mcm la ari2 len x leh nk tnjuk ksh syg kt fmly, geng2 tu sume..
    nk gak 14 feb…pe ce???
    da org ulama ckp x leh diam je a…
    dorang ag ad ilmu dri korg
    bhahaha

  22. Judging from the ignorance of this article, calling Vday is a Christian holiday is the equivalent of calling Hari Merdeka is a Muslim holiday because Tunku Abdul Rahman is a Muslim.

    Funny how the “facts” in these article especially about Spain could be debunked in a simple google search.

  23. ignorance?huh?
    wait3……ignorance?
    i didn’t see where’s all the points and facts to say that this article is ignorance……..
    well,u see………
    HARI MERDEKA is a day that we celebrate to remember that this country gain its freedom……
    how come u say that hari merdeka is a muslim day?
    your point is weak man……seriously…..
    u must have strong fact and point to back that up…..
    not just some personal ideas and opinion…..
    and one thing……
    if u think this article is a distortion of facts,well feel freely to come up with your own and paste it here……
    in Islam,we have our ways and rules…..
    so if the mufti’s say that v/d is HARAM,it is only for muslim…..
    if your religion is not Islam,just ignore this…….
    don’t say that this article is ignorance since you didn’t give any one of your fact here…….
    and keep in mind,the article only focu is the v/d…..
    not history about spain…..
    peace brother……

  24. assalamualaikum…
    sy peliklah msh ada lg manusia yg mau menegakkan benang yg basah.
    dalam islam kte ada pemimpin.
    jika zaman dulu kte dpimpin oleh nabi dan rasul…
    tp zaman skarang kte dpimpin oleh para2 ulama.
    so nape x dgr ulama ckap bnda tu haram!!!
    besar dah ilmu dan pendalaman kte dlam islam.
    x bukan…setakat blajar sejarah islam..adik aku blh…
    tp pendalaman kte dlam islam..
    tnya dri tu…
    bpe kali kte khatam al quran dgn smpurna..
    sempurna ke tajwid kte???
    x tau kan….tp yg akan check bacaan kte sapa???
    para ulama bkn…
    YA ALLAH SAUDARAKU…
    sedarlah….
    kte bkn nye islam yg kolot…kte islam yg maju…
    tp pemikiran kolot yg korang pertikaikan nie mengelirukan org lain…
    tjuan utama v/d dharamkan dsebabbkan byknya maksiat…
    amal makruf nahi mungkar…
    jauhi kejahatan lakukan amalan kebaikan…
    x akan tu pun x blh pkir…???
    knapa nak letak 14 februari sbgai hari kekasih..
    adakah allah yg beri kte tarikh tersebut???
    JAWABLAH………..
    jgn la menyebar propaganda kata org islam mengutk agama len…
    x penah bukan…
    cme fahaman segelintir org kte je…
    mcm ne smua tu x terjadi..
    mana sepakat dan bersatu padu kte smua???
    org islam dgn org islam sendri btelangkah…
    hei…SUDAHLAH…
    jgn la dsebabkan valentine day kte bgaduh…
    kte dah besar bukan???
    dah blh pikir…
    so pikirlah saudaraku..
    SAYA X KNAL AND SEMUA….
    TAPI SYA ANGGAP KAMU SAUDARA SAYA…
    SAPA ANDA APA ADA AT ANDA???
    PIKIRLAH K…
    ASSLAMUALAIKUM………

  25. @Luj124 … O.o .. where’s the point? Vday is not to be celebrate for muslims only.. i hope you may understand and differentiated between religion related thing and “human made” thing … Merdeka dosent associate with religion .. wth.. T.T..
    if you arent Muslim go celebrate Vday and that dosent against Muslim Law or Malaysia Law and Act…=,=

  26. macam ni la. agama apa yang mengalakkan berzina? agama apa yang bagi pegang tangan semua dan lain2? jawapan die takde.

    bile die kasi fatwa haram tu sebnarnya tak berasas secara betul sangat. sebab semua sambutan agama lain kalau ikut haram pun jadi ni bende basic la. tapi dalam isu ni, sebenarnya dah membabitkan racism dan lain2. agama kita tak pernah mengajar hina agama lain. tanpa disedari kita telah menghina agama lain seolah2 mereka tak beretika dan beradab. jangan nak tuding jari kat agama lain macam tu je dan burukkan mereka. agama kristian mengharamkan zina. sama dengan agama2 lain jugak

  27. F**K to all liberal thinker like obe n etc!!…why dont just u guys follow the system??…

  28. dah la..nak bertekak pasal ni kenapa…kita kan orang Islam…dah orang nasihat jangan sambut sudah lah…kita da besar kan?leh nampak mana baik n buruknya sambutan v-day ni pada remaja zaman sekarang..berkasih sayang ada hadnya..orang Islam 5 kali sehari ‘bertemu’ dengan ‘kekasih’ yang sebenar2nya..so penting sgt ke v-day ni sampai nak membangkang2…udah2 le..malu kat orang je….
    ain´s last blog post ..Gatal Tangan

  29. “Dan aku tidak akan beribadat secara kamu beribadat dan kamu pula tidak mahu beribadat dan secara aku beribadat. Bagi kamu agama kamu, dan bagi aku agamaku”

    terpulang la kepada umat2 manusia ini.. tuhan menciptakan akal dan fikiran untuk manusia berfikir… tapi.. sebut pasal fikir.. korang tau kan.. ramai manusia ramai ragam.. jika dunia ada 1 billion penduduk dan lebih.. so… pemikiran dan ragam pun ada 1 billion dan lebih… bila dah byk macam ragam.. maka nak satu kan pemikiran manusia… Wujud la pekara yg korang hampir2 lupa… “LEADING” tanpa Leader… manusia tak kan ikut2 sape2.. sume wat dono je.. bila ada Leader.. jadi sume ikut je la ape org tu ckp..

    so its up to your opinion.. what is wrong.. and what is right.. ape yg betul.. ape yg salah.. terletak pada pemikiran masing2.. so jika nak protes komen ni.. aku da post awal2 perengan dlm komen ni… fikirkan lah… wallahualam bissawa..

  30. dok pung pang pung pang.
    sembang dgn fakta2 sekalian
    tp pnah ke kita tgur org2 yg berpegang2 tgn?
    pnah ke kita tgur org jgn wt maksiat?

    jari leh taip tp tindakan xdak bro.

  31. Nabi kita Muhd saw tdk pernah pun mengajar atau di turunkan oleh allah swt untuk menyambut hari valentine..
    fikir2kan lah

  32. Sambut Valentine mmg tak menguntungkn. Ia lebih bnyk membawa keburukan dan maksiat kepada umat Islam. Ulama kata Vday tu haram mestilah haram sbb amalannya bnyk bertentangan dgn amalan Islam itu sendiri. Kita tak bleh buat kesimpulan hanya kerana yg ramai kena tangkap mcm kat tv3 tu mmbuktikan penceramah dan pendakwa tu salah. Itu adalah pemikiran singkat. Dah mmg pegawai tu beragama Islam, takkan dia nak tangkap org bukan Islam yg melakukan maksiat, betul tak? Secara umumnya pengharaman tu adalah bg umat Islam utk tidak merayakan amalan2 yg bukan dari amalan Islam.

  33. Assalammualaikum w.b.t…..

    jgnlah gaduh2….
    sya nk citer ckit masa sya umur 19 thun bru sya thu ada hari kekasih yg dinamakan Valentine day’s,…n sya ada kekasih masa tu…bile dgr dri kwn2 semua citer pasal sambut valentine day’s…sya ingt boleh sambut mana lah sya thu tk boleh…sbb dri sekolah lagi cikgu2 semua buat tk kisah jer sampai siap suruh order bunga & coklat buat bisness utk sambutan hri kekasih….tpi mse sekolah pun sya tk dpt tngkap lagi itu rupanyer 14 februari hari kekasih almaklumlah sya tkder kekasih….umur 19 thun bru ada…dan bru thu apa itu 14 februari….dan dgn confidentnyer sya terus call kekasih sya…cume ckp..”abg selamat hari kekasih”(nada lembut) kekasih sya jwb…”hah ni yg tk suke kiter mana bleh sambut hari kekasih”(nada kasar tahap gaban)…sya ckp “aikk,knp tk boleh? (nada pelik)..dia pun citerlah “hri 14 februari tu sbnrnye mereka orng kafir yg dah hapuskan sebahagian orng islam semasa dlm peperangan” (nada tk kasar tpi kpd nasihat”…sejak hari tu baru sya thu & sampai sekrg sya akan ingtkn orng yg sambut 14 februari tu ORG ISLAM TDK BOLEH SAMBUT VALENTINE DAY’S……correct me if i’m wrong….Assalammualaikum w.b.t…
    tk nk gaduh2´s last blog post ..By- tk nk gaduh2

  34. Sambutan Valentine’s Day adalah haram.
    Namun masyarakat harus faham kenapa dan mengapa ia menjadi haram.

    Pada mulanya JIKA BENARah sambutan Valentine’s Day adalah sambutan peringati paderi Kristian maka ia jatuh haram namun keharamannya adalah bab tauhid kerana ia berkaitan iktikad sambutan memperigati paderi Kristian.

    Namun secara jelas Valentine’s Day menjadi haram adalah secara sahihnya di dalam kaedah fiqh di mana sambutan tersebut adalah sambutan yang penuh maksiat di mana pasangan bukan mahram memuaskan nafsu mereka.
    JIKA TIDAK BERZINA? Maka tetap haram ia menghampiri zina.

    Jika SUAMi ISTERI sambuat Valentine’s Day?
    Ia tetap jatuh hukum HARAM,kerana asal sambutan itu berkaitan maksiat.

    Semoga terus berkasih sayang dengan keluarga tidak kira masa dan tanpa tetapan masa,hari,tarikh.

    Tidak perlu berbalah,terangkan dengan hikmah.
    Jika ada kemampuan,maka sertai ngo Islam yang terbabit dengan program Anti Valentine’s Day.

    JIKA non Muslim sambut Valnetine’s Day?
    Maka biarkan mereka sambut selagi tidak memudaratkan umat Islam,fokuskan cengah dan rawat pada umat Islam.

    Kita perlu fahami bezakan amalan masyarat sesuatu agama dan amalan agama.Tidak semua amalan umat Kristian adalah amalan agama Kristian. Seperti sambutan Eid Fitri sepatutnya di sambut dengan niat ibadah dan cara ibadah namun dirosakkan oleh sebilangan umat Islam dengan mengotori Eid Fitri dengan hiburan yang melalaikan dan percampuran mahram.Sedangkan Eid Fitri adalah hari ibadah dan bukan perayaan.

    “Topup Ilmu,Topup Amal”
    FARISZ@AZ.Com´s last blog post ..Hamas- Juru Kamera Al-Jazeera Memang Sengaja Ditembak

  35. masing2 ngan fakta & kehebatan msg2. tp tgk couple2 pgang2 tgn, takut plak mau tegur, yg di dalam ni baru betekak..sowt

  36. Salam..
    Astaghfirullah hal azim…
    Sudah2 lar tu wahai saudara2 seislamku, jangan gaduh lg.. sakit ati bace komen korg bergaduh.. cube lar berlapang dada, pk, cari kebenaran.. ada sebab nape xboleh sambut VD tu.. kalo ia mbawa keburukan dan pemesongan akidah dan sahsiah, tinggalkan.. Not need all of that, itu bukan ajaran islam.. itu budaya org barat, jangan terikut2.. berpegang teguh pada ajaran Islam.. Bru hidup akan berkat dgn kasih sayangNya..

  37. Assalamualaikum saudara2 yg sy syngi..Kpd Safia n etc,hujah saudara smua jlas n tpat skali.trimakasih krana mnegakkan kbenaran.Kpd Obe/Farizluqman,pengkaji sjarah Islam n kristian n etc..anda dah baca ke 4 kitab malim deman tu sungguh2?..Mgenai..1-Smua agama mlarang pkara buruk?..2-Mana ada agama suruh pnganutnya buat jahat?..Sy jawab. Kbaikan ptama org2 briman brada pada LAILAHAILLALLAH..’kami dengar n kami patuh’..kmudian dibuktikan dgn takwa n amal soleh dgn bimbingan yg kukuh,ptunjuk Allah,AlQuran,Sunnah n ijmak ulama. ..Kburukan ptama seorg mnusia ialah x briman kpd ALLAH,jadilah mreka pyembah taghut.kmudian mreka pun hidup mrapu didlm kgelapan..Slepas sy mmahami Islam,sy dapati kbenaran didlm smua pkara hanya ada didlm Islam..selalulah mentlaah AlQuran moga kalian paham..didlmnya ada smua jawapan kpd smua soalan..Indahnya hidup sbagai muslim n mukmin.wassalam

  38. Baiklah kalau tiada sesiapapun yang masih memahami apa yang ditulis oleh saya:

    1. Valentine adalah perayaan bukan bersifat keagamaan. Orang Kristian berkecil hati apabila kita membenci mereka kerana ini.

    2. Saya tidak menyambut Valentine day

    Saya harap jangan lah terlalu membenci sesama agama. Saya disekelilingi oleh ramai orang Kristian, mereka semua marah apabila kita bersangka buruk terhadap mereka…

    Itulah sahaja yang saya nak sampaikan, kalau tak faham lagi, terserahlah.

    Lailahaillallah, Muhammad Ya Rasulallah.
    Saya meminta maaf kepada seluruh umat Islam yang tersalah faham.

  39. Saya tak suka valentine Day sebab saya tahu bahawa perayaan ini bukan bersifat keagamaan dan Jesus sendiri pun tak pernah merayakan nie..saya nie memang orang Kristian, tapi saya nie memang tak suka dengan dengan orang KRISTIAN yang menghina agama Islam dan Nabi Muhammad secara diam -diam..bukannya apa, saya nie pun kadangkala memang tak suka melihat cara mereka menyembah Tuhan mereka, macam tak ikhlas..Lagi satu, Valentine Day tidak sepatutnya dirayakan di negara kita yang majoritinya beragam Islam….

  40. salam ramadhan kepada semua umat islam..1st thing,ni ade lari sikit dari topik asal..by da way,tahniah kepada yg bersungguh sungguh menegakkan islam…sy nk bertanya beberapa soalan kepada pengkaji agama kristian…soalan:
    1.sejak bila Nabi isa(jesus)diangkat menjadi Tuhan didalam kristian??
    2.siapa yg membenarkan jesus diangkat menjadi Tuhan??
    3.hari krismas adalah hari maulid jesus(betulkan sy jika saya salah)kenapa hari krismas adalah 25hb 12???petikan daripada bible yg sy ambil….7 And she brought forth her firstborn son, and wrapped him in swaddling clothes , and laid him in a manger; because there was no room for them in the inn. 8 And there were in the same country shepherds abiding in the field , keeping watch over their flock by night(luke:2:7-8) ini bermakna Nabi isa bukan lahir di musim sejuk,so..bukan bulan 12…maybe around 8-10..sbb ape sy ckp mcm ni..8.AND THERE WERE IN THE SAME COUNTRY SHEPHERDS ABIDING IN THE FIELD…mustahil pada waktu sejuk dan bersalji shepherds akan keluar menjaga biri2 mereka…and why those santa claus and pine tree etc??palestine mmg xde mende2 mcm ni..
    jika saudara dapat menjawab soalan sy dgn penuh yakin…maka anda sepatutnya tahu kenapa valentines day perlu diharamkan…sekian wslm…

  41. Jesus telah diangkat menjadi Tuhan oleh beberapa pihak Konsili Nicea semasa pemerintahan pemerintahan Maharaja Constantine dan yang membenarkan jesus diangkat menjadi Tuhan adalah Maharaja Constantine sendiri dan juga beberapa pihak yang menyokong keputusan Maharaja Constantine. Saya memang tahu bahawa Jesus tidak dilahirkan pada 25 Disember kerana petikan dari Bible telah membuktikan bahawa Jesus mungkin dilahirkan antara bulan 8 -10 dan Santa Claus itu cumalah satu legenda atau mitos dari Amerika Utara sendiri.Pokok pain pula merupakan satu lambang bagi Hari Natal sendiri dan pokok pain sebenarnya telah digunakan pada zaman Firaun.

  42. thnks to non Muslim 2…jadi u boleh terangkan knp perlu diraikan hari natal ni??dan…knp kristian ada konsep trinity,dan apakah maksud matahari di atas kepala jesus yg kita boleh lihat di byk gereja2 kristian skrg ni……

  43. Perayaan Hari Natal diraikan oleh umat Kristian untuk memperingati kelahiran Jesus dan Hari Natal nie sebenarnya adalah bersifat keagamaan.Jesus dilahirkan oleh Maria (Virgin Mary) di Jurusalem. Penganut Kristian mempercayai bahawa kelahiran Jesus ini menepati ramalan-ramalan agama Yahudi mengenai kedatangan seorang penyelamat (Messiah) dari susur galur Raja David, yang kedatangannya adalah untuk menebus manusia dari dosa-dosa Adam (original sin).
    Perayaan Krismas pada lazimnya dirayakan setiap 25 Disember. Namun beberapa gereja (Gereja Ortodoks, Gereja Koptik dan gereja-gereja Timur yang lain) dan negara (Mesir (Egypt), Habsyah (Etiophia), Rusia dan sebagainya) menyambutnya pada 7 Januari disebabkan mengikuti kalender yang berlainan (kalender Julius berbanding kalender Gregory).Sebenarnya Kitab New Testament tidak mencatat tarikh sebenar kelahiran Jesus.

    Tritunggal merupakan doktrin dasar agama Kristian mengenai tiga peribadi asas Tuhan. Peribadi tersebut adalah Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Tuhan Roh Kudus.doktrin ini menyatakan bahawa Tuhan itu berupa tiga peribadi iaitu Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan seterusnya Tuhan Roh Kudus.Saya tidak berbepegang kepada konsep Trinity kerana saya percaya bahawa Tuhan itu adalah Satu.

    Simbol matahari di atas kepala Jesus adalah lambang Dewa Matahari. Kebudayaan Matahari merupakan kebudayaan kuno dari Suku Indian di Amerika Latin (Aztek-Maya-Inca) sampai Mesir Kuno. Penganut Kristian mempercayai bahawa simbol matahari di atas kepala Jesus sendiri menggambarkan Roh Kudus yang turun kepada Jesus sendiri.Bagi saya, saya tidak harus menyembah Jesus sebagai Tuhan kerana Jesus bukanlah Anak Tuhan kerana Jesus sendiri tidak pernah meminta dirinya untuk disembah sebab Jesus mengatakan bahwa yang harus disembah adalah Tuhan Yang Satu. Saya juga percaya bahawa Jesus tidak pernah menyatakan bahawa dirinya adalah Tuhan kerana Jesus adalah seorang manusia.

  44. dlm yg bnyk2 kat atas aq plg skg klu ad comment yg tls nabi s.a.w xda pun smbt@mngalakn kta smbt, so xyah la ikut, lbh cnderung kpada ssiapa yg ad mkwe@pakwe msti teruja nk ucap@smbt kn,bg sya kta xblh smbt sbb kta tumpang memeriahakn&mmeringati hari tersbt yg membwa ke arah keburkan untk yg beragama islam:)lbh baik kta engat hari kebesrn islam

  45. Saya ni tak arif juga pasal agama..tp utk pengetahuan, kita sesama manusia yg ada pegangan hidup, kita tak perlu diingatkan oleh sesama kita manusia setiap waktu sebab hidup kita ini berlandaskan pada ajaran yg terdapat dalam kitab masing-masing..klu setakat manusia shj yg bagi pendapat, adalah agak sukar utk kita nk ikut ajaran dia, sebab kita pun manusia juga..apa kata kita ikut seratus peratus dalam kitab.selalunya, klu manusia ia ikut perasaan utk mengajar dan bkn berlandaskan kitab..tentang agama Islam, ikut shj apa yg diajar oleh manusia yg berlandaskan pada pendapat itu..bagi Kristian, kita ikut ajaran dlm kitab spenuhnya..berkaitan dgn Valentine tu, dlm Bible tak ada tulis Kristian perlu buat sambutan utk raihkannya.Dlm Kristian jg, klu blm sah dlm hubungan mmg tidak digalakkan dan takde ckp plak itu haram…sbb yg menentukan halal dan haram hanyalah TUHAN yg satu..Tp selagi kita blm begelar suami isteri, itu mmg salah dalam 10 hukum Rohani dlm Kristian..Itu adalah Zina dan hukumnya dosa..Klu nk komen psl agama Kristian, kena dtg jmp sesama kita spy benda tafsiran salah mcm ni tak kan berlaku..

    Semoga Tuhan memberkati…

  46. apa2 pun,sila lah rujuk al_quran kerana apa yg dinyatakan dlm al-Quran adalah benar kerana sumbernya dari Allah Yang Maha Benar

  47. Bismillahirahmannirahim…

    In The name of Allah,The most Gracious n The Most Merciful..

    Nabi Muhammad saw berkata,
    “Aku memohon kepada Tuhanku 3 perkara,2 permohonan itu diperkenankan dan 1 ditolak.Aku memohon kepada Tuhanku supaya umatku tidak dihapuskan(dari muka bumi ini) dan Dia menerimanya.Aku memohon umatku tidak mati kelaparan,Dia menerimanya.Aku memohon supaya umatku tidak berselisih pendapat dan berpecah-belah antara mereka,tetapi Dia menolaknya.”-Direkodkan oleh Muslim-

    Wahai saudara2 seislamku,takutlah kita dengan kata2 Rasullulah saw ini..Ayuhlah kita bersatu-hati,membina kekuatan ummah agar mencapai kegemilangan Islam seperti Zaman Khulafa Ar-Rasyidin,Zaman Bani Umaiyah dan Zaman Abbasiyah serta Turki Uthmaniyah..Ingatlah Islam melarang umatnya menyerupai agama lain,menghina mereka supaya islam itu tidak dihina..,melaksanakan amalan makruf dan mencegah kemungkaran..Ayuh!!kita BANGKIT!!!Penuhi dada dengan ilmu yang bermanfaat dan mendapat keredaan-Nya..Ingatlah janji Allah..Islam itu akan kembali bercahaya..perbetulkan diri kita..SHIFT YOUR PARADIGM..
    Fikirkanlah,Renungilah dan Insafilah………..(ana mintak maaf jika ada kekhilafan pada diri ini..^.^)

  48. Thanks , I’ve recently been searching for info about this topic for a long time and yours is the greatest I’ve found out till now. But, what in regards to the conclusion? Are you certain about the source?
    suku bunga´s last blog post ..1

  49. yg haram tetap haram…korang smbut skit ker,bnyak ker..lau dh haram tetap haramlahh….

  50. memanglah tidak salah untuk memberi hadiah kepada kawan kawan , keluarga pada hari valentine dengan niat untuk mengeratkan hubungan.
    tetapi harus diingat , kenapa perlu kita memngeratkan hubungan pada 14 februari ..? kenapa tidak memberi hadiah pada hari hari yang lain . kenapakah kita perlu menetapkan hari untuk menghargai orang lain?

  51. Jasa beliau yang berjaya menumpaskan kerajaan Islam di Cordova, Sepanyol pada 14 Februari 270 masihi begitu bermakna bagi Ratu Isabella sehingga dianggap sebagai kekasih rakyatnya sendiri.?????

    tahun 270M, Nabi Muhammad tak lahir lagi la weh… adoyai! epic failed!

  52. adakah 14 hb adalah haram utk berkasih sayang? JIKA bukan utk atas nama Valentine?

  53. Terang dan jelas…Dunia hampir kiamat….Benda yang HARAM disisi agama cuba diHALALkan sendiri oleh orang Islam….Walaupun sy tidak luas pengetahuan tentang agama, tetapi sy tahu ”apabila kita meniru agama lain, ia diibaratkan menyokong atau mengagung2kan agama tersebut yg boleh meruntuhkan akidah kita sbg umat Islam..TAK KISAHLAH SAMA ADA IA ”HUMAN MADE OR RELIGION MADE”…..Itu je…Yang HARAM tetap HARAM….Matlamat Tidak mengHALALkan Cara….:)…Wallahuaa’lam…

  54. selepas membace perkare diatas. sy masih kurang jelas kenapa umat2 Islam tidak dibenarkan memberi bunge atau bergembire di V-Day. sbb fakta2 diatas semue mcm just another myth. sy membesar di America dan sy dikelilingi dgn org Kristian. bile tibe V-day, dorg hanye distribute gule2, giving flowers. dimanekh symbol keagamaan Kristian utk kite sbg umat Islam melakukn bende2 ni…Mungkin kite sebagai umat Islam di Malaysia dh salah tafsir n menyalahgune V-Day sebagai zina day. Love doesn’t always means you have to have sex with someone. Love doesn’t always means love to lover, how about mom dad sibblings and most important ALLAH SWT. sy bkn menghalalkn bende yg haram atau menegakkn benang yg basah. org ckp yg penting niat kite. sekadar have fun bertukar2 hadiah. like christmas, Kristian akn meraikan dgn pergi ke church and seek for forgiveness, tp kite sbg umat Islam tau limit kite so xyah la sampai ke c2. exchanging gifts doesn’t mean ur supporting. if niat dlm hati tuh was-was xyah nk buat. if niat dlm aty cume sekadar exchanging gifts then why not. V-Day = Zina = totally misleading n totally western-culture shock.

    tp org selalu ckp “dlm byk2 ari,kenape mesT exchange gift on ari V-Day?”
    is it wrong? flowers and cute bears and balloons are only being sell on V-Day. its like finding snowmen stuff on April, memang tak la kan. sy bagi flowers and teddy, bknnye sy bg awak cross and bible and free ticket to church. Allah SWT tak suke umatNye mengeluh and berduke. as long as bende tuh tak melampaui batas, Allah itu Maha Mengetahui…

  55. Slm sume..erm melihat komen2 anda sume membuat ati sy sedih..nape kita sesama islam harus bermusuhan hanya kerna isu hari v…please la…bersatu kita teguh bercerai kita roboh…

  56. btol2 memang haram org yang meyambut hari kekasih ialah org kafir tau!!!! :p ingat btol2……

  57. memang susah bagi fhAm kpda yg TIDAK pNdai2x fhAm ,….

    kLaw sdah memang ISLAM , bwAt La cAra ISLAM ~~~~ abis cEta !!!!

  58. Generally I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to check
    out and do it! Your writing style has been
    amazed me. Thanks, very nice post.
    Penny Stocks´s last blog post ..Penny Stocks

  59. Astaghfirullahalazim…..Saya dah baca semua artikel diatas..dan saya sedih segelintir umat yang dikatakan Islam masih lagi mengiakan fatwa yang telah jelas dan sahih bahawa UMAT ISLAM tidak dibenarkan menyambut Hari Valentine Day..kenapa kita terlalu mendambakan benda yang telah diHaramkan dalam Quran dan Rasulullah telah menjelaskan bahwa kita tidak dibenarkan mengikut budaya dan adat-adat agama lain..Betul ..kita memang tidak boleh memandang hina agama lain..tapi kta harus menghormati sebilangan besar majlis Fatwa mengHaramkan bahawa umat Islam dilarang sama sekali kerana takut menimbulkan rangsangan terhadap pasangan Muslim yang bukan MUhrim kerana persekitaran disekelilingnya…yang membantu mereka utk leka dan tanpa disedari ia adalah satu Dosa yang Allah telah sebut dalam Quran berdua-duaan adalah Haram jika yang ketiga iaitu Syaitanyang menghasut utk melakukan keMaksiatan walaupun sekadar menonton wayang belum lagi ke tahap Zina….Jadi apa yang nak kita cuba buktikan di hari Valentine ini..Biarlah agama lain meraikannya…tapi Tidak utk umat Islam…Rupa-rupanya sekarang kita sudah berada di akhir zaman kerana umat Islam sendiri tidak menghiraukan pendapat ulama….Maafkan saya jika catatan saya sangat menimbulkan kemarahan kalian tetapi saya tidak mahu kita terlibat dalam hal yang berkaitan dengan hukum Halal Haram ..Semoga kita semua berlindung takut dengan Azab Allah yang pasti kita akui kita akan kembali kepada-NYA..Wallahualam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge