ohislam-couple-haram

Couple adalah Haram?

Timbul suara-suara orang jahil yang mempertikaikan hukum agama yang mengatakan couple adalah haram. Bagi mereka, couple ini tidak haram sebaliknya sebagai jalan untuk mengenali pasangan masing-masing dengan lebih dekat lagi. Itu memang ada benarnya jika anda tidak fikir dalam-dalam. Mengapakah Islam melarang penganutnya untuk bercouple-couple ini?

Dalil yang lebih kuat menetang hubungan percintaan ini terdapat dalam Surah Al-Israa’(17) ayat 32:

“Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk.”

Ini adalah dalil-dalil daripada Al-Quran. Bagaimana pula dengan hadis rasul kita, Nabi Muhammad S.A.W.? Dalam hadis, baginda rasulullah telah memperincikan jenis-jenis zina. Daripada Abu Hurairah r.a katanya, Nabi S.A.W. bersabda:

“Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti.”..

Cuba renungkan ini:

1. Org yg bercouple tak mungkin menundukkan pandangan terhadap kekasihnya.
2. Org yg bercouple biasanya berdua²an dgn pasangan kekasihnya, baik di dlm rumah atau luar rumah.
3. Wanita akan bersikap manja & mendayukan suara saat bersama kekasihnya.
4. Bercouple akan membuatkan saling menyentuh antara lelaki & wanita, meskipun hanya berjabat tangan.
6. Org yg bercouple, boleh dipastikan selalu membayangkan org yg dicintainya (zina hati)

yg haram tetap haram…

Bagaimana ingin mengelakkan semua ini? Ianya dipanggil Ta’aruf. Lihat video sedutan dari Ayat-ayat Cinta ini segalanya jelas telah disampaikan.

P/s: sudah terang lagi bersuluh. Nak lawan perintah Allah? Berubah sahajalah apa yang kita mampu*

122 thoughts on “Couple adalah Haram?”

  1. baru sy pham….ptutlah ramai kwn sy yg sma umr ngn sy terjerat………….fham dah sy…

  2. pada mulanya saya berpegang kpd prinsip bukanlah menjadi kesalahan bercouple asalkan jaga adab… tp realitinya, ia amat sukar dan terlalu byk fitnah akan berlaku jika bercouple ni.. dan merasakan ianya amat berbahaya… alhamdulillah sy membuat keputusan untuk berkhwn hujung tahun ini…. harap Allah izin kan…

  3. cuba kalian yg menghalalkan couple terangkan couple dalam islam? setahu saya memang couple itu haram, mustahil pasangan bercinta dapat mengelakkan diri drpd mengingati antara satu sama lain.(zina hati), mustahil pasangan tersebut boleh mengelakkan dari melontarkan panggilan manja seperti sayang, manja, honey yg boleh menaikkan syahwat(zina lisan), islam telah menganjurkan bertunang(untuk berkenalan sahaja) untuk kita mengenali bakal pasangan kita. islam mengharamkan bukan mahram keluar berduaan. artikel yg membenarkan couple itu nmpk kelemahan dalam menyokong couple ini… justeru saya tidak termakan oleh hasutan yg sedemikian, syaitan mempunyai pelbagai cara dalam menghasut hati manussia, diingatkan bhw hawa dan adam juga termakan hasutan syaitan….

  4. 6 tahun xder awek…proud to be odds… bla aku ckp aku xder awek semua pun xcaye….mcm la awek tu wajib sgt.. kawin ye la..sape xnk kawin oi…

  5. Maksudnya: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Zina mata itu adalah pandangan, zina lidah itu adalah ucapan, nafsu mengharap dan berkeinginan, dan kemaluan itu mengiyakan atau mendustakannya). Hadith riwayat Bukhari (6/2438, no 6238), Muslim (4/2046, no 2657), Abu Daud (2/246, no 2152), dan Imam Baihaqi dalam Shu’ab Iman (4/365, no 5428).
    Dan dalam riwayat Imam Muslim: (Sesungguhnya Allah mencatatkan bahagian zina yang tidak dapat tidak berlaku ke atas anak-anak Adam. Mata itu zinanya pandangan, telinga itu zinanya mendengar, lidah itu zinanya ucapan, tangan itu zina melakukan kekerasan, kaki itu zinanya langkah, dan hati itu mengharap dan berkeinginan, dan mengiyakannya kemaluan atau mendustakannya)
    Hadith pertama menggunakan istilah zina nafsu, manakala hadith yang kedua pula menggunakan istilah zina hati. Hadith inilah yang menjadi hujah tentang wujudnya zina yang dinamakan dengan zina hati dan tidak syak lagi hadithnya adalah hadith yang sahih.
    Tidak dipertikaikan kewujudan istilah zina hati dan asasnya dalam Islam, tetapi apa yang dipertikaikan adalah kegagalan ramai daripada kalangan mereka yang bercakap tentangnya untuk mengupasnya secara ilmiyyah sehingga adakalanya membuatkan remaja dan pemuda salah faham yang seterusnya menyebabkan berlakunya pemikiran yang tempang dalam beragama.

    “فإن صدقه بفرجه كان زانيا وإلا فهو اللمم” أخرجه البيهقي في شعب الإيمان (5/393، رقم 7060
    Maksudnya: “Jika dia mengiyakannya (kehendak berzina) dengan kemaluannya maka dia menjadi penzina, jika tidak maka itu adalah Al-Lamam (dosa kecil)”. Dikeluarkan oleh Imam Baihaqi dalam kitabnya Shu’abul Iman (5/393, no 7060).

    Jadi, zina kecil yang disebutkan itu adalah yang mengarah pada hubungan kelamin luar nikah. Oleh itu, melihat bukan mahram bukanlah serta-merta boleh digolongkan sebagai zina mata. Yang tergolong “zina mata” adalah pandangan yang menggoda dan penuh syahwat.

    Dengan itu juga, menyampaikan kata-kata mesra kepada bukan mahram bukanlah semestinya tergolong sebagai “zina lisan”. Yang tergolong sebagai “zina lisan” adalah kata-kata pujuk rayu dan godaan kepada nafsu berahi.

    En Fendi, yg ni dah ada skali dgn perawinya… Mengapakah anda menyatakan bahawa ia adalah lemah? jangan jadikan ini satu fitnah ilmu… benar yaitan mempunyai pelbagai cara dalam menghasut hati manusia, igt menyesatkan manusia di ataas jalan allah juga 1 drpd caranya… jgn kita sampai fikir kita berpegang pd tali allah atas logik firkiran dan sedikit keupayaan kita mentafsir hadis, kerana takut kita berpegang pd tali syaitan tanpa di sedari… jika nak membidas, biarlah dengan fakta yg jelas…. terima kasih

  6. takrifan “kata2 mesra” sbb saya kurang jelas.. kalau saya berfikir atas kelogikan tidaklah saya protes couple ni.. jika betullah couple ini diharuskan bagaimana cara couple mengikut islam TANPA pasangan terbabit berduaan untuk keluar(tanpa mahram), bergayut ditelefon tanpa sebarang tujuan, siwanita bermanja2 dalam percakapan… saya tahu couple ni mesti menjerumus untuk pasangan terbabit selalu berjumpa.. kenapa jika suka tidak teruskan niat untuk berkahwin dan kenapa terus kekal dalam hubungan yang TIDAK HALAL ini?

  7. memang dosa kecil, dosa ibarat titik hitam dihati.
    sikit sikit lama lama jadi bukit. apabila dah berbukit lagi cerah la peluang syaitan nak menyelit. Allah kurniakan akal untuk kita berfikir. jgn pandang apa yg zahir, guna mata hati untuk melihat.
    Wallahualam :D

  8. masih lemah dalam hukum hakam bercouple…dan masih x ckop kuat menolak untuk bercouple..masih jauh perlu belajar tentang agama..tamu terus tenggelam gelap dibawah..erghhhhh~

  9. tambah lagi…

    Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan. [24:30]

    Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah seorang lelaki berdua-duaan (khalwat) dengan wanita kecuali bersama mahramnya.” (H.R. Bukhari & Muslim)

    Rasulullah SAW bersabda: “Janganlah salah seorang dari kalian berdua-duan dengan seorang wanita, kerana syaitan akan menjadi ketiganya.” (Hadis Riwayat Ahmad & Tirmidzi)

    Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya kepala yang ditusuk dengan besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya.” (H.R. At-Tabrani dan Baihaqi)

    Rasulullah SAW bersabda: “Kedua mata dapat berzina, dan zina keduanya adalah melihat. Kedua telinga dapat berzina, dan zina keduanya adalah mendengar. Lidah zinanya dengan bicara. Tangan zinanya dengan menyentuh. Kaki zinanya dengan melangkah. Hati zinanya dengan berhasrat dan menginginkan. Dan kemaluan akan membenarkan atau mendustakannya.” (H.R. Muslim)

    Rasulullah SAW bersabda: “Tidak ada suatu fitnah (bencana) yang lebih besar bahayanya dan lebih bermaharajalela selepas wafatku terhadap kaum lelaki selain daripada fitnah yang berpunca daripada kaum wanita.” (H.R. Bukhari, Muslim, Imam Ahmad, Tirmidzi)

    Kesimpulan: Couple (berpasangan) dalam Islam adalah haram jika pasangan belum bernikah. Ini kerana mereka akan terjerumus melakukan maksiat (bersentuhan dan zina). Mempunyai rasa cinta adalah fitrah manusia yang diberi Allah dan ia tidaklah salah. Bermanja-manja dengan orang yang dicintai, keluar bersama tanpa mahram wanita tidak dibenarkan dalam Islam walaupun sudah bertunang. Adapun bercinta jarak jauh (tidak bertemu dan hanya sms dan chatting) bukanlah dinamakan couple, namun masih perlu menjaga batas-batas.
    syahirul´s last blog post ..Tanpa Islam- jadilah bangsa yang rendah dan hina

  10. terima kasih atas ilmu penjelasan yg telah diberi oleh saudara dan saudari sekalian… jazakallahukhayran..:)

  11. nak tnye oh islam…..kesalahan zina mata,lidah dan hati tu same berat x dgn dosa zina ( seks ) ? sekadar nak hurai kemusykilan

  12. asalamualaikum …nak tnye oh islam atau sape2 yg betol2 tahu shj yer…yg xtau jgn bg jwpan nnt dpt maklumat slh….kesalahan zina mata,hati dan lisan tu same x berat die dgn dosa zina seks?

  13. keterangan soalan yg atas ni ada dah kat komen terdahulu. akan tetapi jangan mengambil ringan perihal dosa. kerana Allah menjanjikan azab yg amat pedih kepada orang yg fasik kelak.
    “فإن صدقه بفرجه كان زانيا وإلا فهو اللمم” أخرجه البيهقي في شعب الإيمان (5/393، رقم 7060
    Maksudnya: “Jika dia mengiyakannya (kehendak berzina) dengan kemaluannya maka dia menjadi penzina, jika tidak maka itu adalah Al-Lamam (dosa kecil)”. Dikeluarkan oleh Imam Baihaqi dalam kitabnya Shu’abul Iman (5/393, no 7060).

    wallahualam :)

  14. kita dok surf internet nih pn bahaya gak..ada laman yg boleh mndekatkan zina..surf internet=dh dkat nk mnghampiri zina…tu pn kita duk men intenet gak…ishk3

  15. manisnya madu slpas dimakan,manisnya percintaan slps di ijab kabulkan..o_0

  16. alhamdulillah..sy dr kecik smpai skg xpnah ade mkwe…cz tkut prkare2 yg mendtgkan maksiat brlaku..

  17. berdasarkan kajian saya, kesimpulanya couple banyak mendatangkan mudarat, kepada yg bercouple, sy tidak suruh kamu breaklah, tapi, cepat – cepat nikah!, kahwin belakang cerita!,
    jangan risau, allah maha pemberi rezeki. ..
    saya nasihatkan diri saya dan juga kalian, ikutlah kaedah yg diajar oleh islam dalam usaha mencari pasangan hidup, perdalamkan ilmu agama,
    sentiasa bersabar ketika naluri ingin bercinta datang menerkam hati, ketika ia datang, tenangkan hati, muhasabah diri ,
    jangan menonton wayang2 cinta dan jangan lupa delete dendangan lagu2 cinta yg ada dalam computer, mp3 player .. dan sebagainya . .. , ( kalo dah kahwin takpelaa. ..)

    jzklh

  18. Asalamualaikum…Syabab moslem…maaf ya, nak kongsi pandangan…couple memang haram…walau apa cara sekali pun…bukan sunnah…tapi zaman sekarang ni mana da orang kawen tak bercouple…dan jarang la yang bercouple tu halal couplenya….sebenarnya didikan keluarga itu paling bagus penyelesaiannya…kalau keluarga tak berapa bagus, kenalah didik diri sendiri ikut syariat betul-betul…mudah-mudahan kita semua tak termasuk dalam golongan orang-orang yang rugi.. semoga kita termasuk dalam golongan orang-orang yang mendapat petunjuk Allah..Amiiin.

  19. assalamualaikom……..couple ttp haram….wlaupn zman skrg mmrlukn couple sblm kawin itu cara barat sbnrnya….kita orng islam.Orang islam dngn orang kafir tak sama…walaupun saudari mngatakn zmn skang mmrlukan couple itu salah sbnrny ….kita xblh tukar yg halal kpd haram begitu juga sblknya yg haram dtkrkn kpd yg halal.sy beri saudari satu contoh laa….Allah swt surh kita solat tp kita tk nk solat.. brdosa bkn.Larngn Allah swt tntu ada hikmah seblaknya.

  20. assalamualaikom….maaf ali pndngn anda ttp mleset…couple ttp haram…….anda kata x der orng kawen sblm couple tp kita kena ingt semua jodoh sudah ditntukn olh Allah swt untk kita sjk azli lg.Ingat ini…. Islam adlh agama yg SYUMUL…..sesuai pd zaman dn tmpt……LARANGAN ALLAH ADA HIKMAH YG BAIK UNTUK KITA SEMUA

  21. jgn bertelagah hnya krn ilmu… kerajaan abasiyah jth slh satu faktornya juga krn ilmu yg terlalu hebat ketika itu sehingga bertengkar hal2 furu’ (cabang) sdgkan usulnya (pokok) lbh pntg… berbicara hal2 cabang2 sdgkn kita bt ka kerja2 DAKWAH, amal mkrif nahi mungkar…??? sdgkn mreka ini mlakukan dlm keadaan tidak ketahui @ kejahilan….??? sdgkn dpn Allah, HAKIM yg maha adil ini, mereka akan mendakwa kita2 yg faham hal ini tidak menyampaikan… Wahai Tuhan kami mereka tidak pernah menyampaikan 1 ayat pn kpd kami… mereka hnya mencerca & mencaci… back to basic, AQIDAH… merasakan Allah itu wjud di mn2 akan membuatkan kita takut melakukan sekecil2 keburukan… di mn kita yg ingin membimbing… kita sbg dai’e bkn utk menghakimi…. msing2 check iman, check amal, check hati… krn ilmu tnpa amal hnya pohon yg x bmnfaat utk musafir berteduh… maaf skiranya ada yg tersinggung… skdr pndgn…

  22. manusie makin lame,makin sukar dikawal,,
    ape yg prlu dilakukan skang,,,
    idopkn la prasaan yg mmbimbng dri kearah yg benar dn yg sebaek baeknyer….

  23. salam..couple nie mmg haram..allah dh mlarang kiter da..tp kiter buat gak sbb tmkn hsutan syaitan..klo xda iman,ssh nk hlang hsutan syaitan nier..dr kiter couple ngn mnusia baik kiter couple ngn alquran…bcinta ngn alquran,sunnah nabi,nabi muhammad saw n ALLAH dh tentu mbhagiakn kiter..klo nk wt gak,bak kata ustazah ct ba’yah la,ANDA BUAT,ANDA DAPAT..

  24. btul ka kapel tue haram??haha,,iya2..mmg haram pn..bgus pie nikah kn..drpd bwat maksiat.btul tak3??nak tnya nie..klu ckp sayang ngan org yg kta suka, .apa akan jd??paham2 lar arr..

  25. Masya Allah,hebat khai.Ini yg sy nanti2kan dr anda.Sy tau bukan mudah nak berubah ke arah kebaikkan. Bring islam back,may jannah be ours.

  26. Sesunguhnya jodoh yang terbaik adalah jodoh yang ditentukan-Nya..buat pa lah kita couple jika kita tahu Dia yang akan berikan jodoh untuk kita???betul tak?…Itu sama saja macam kita tidak yakin dengan Qada’ dan Qadarnya….

  27. Dah 3tahun aku single..ok jer..duit pun saving,dosa xdpt..couple ni bnyak xelok sbnarnye..kawin je la sng kan..kalo mse couple da biase sgt couple ptus,couple ptus..mse kawen nnti da biase sgt dgn putus last2 cerai..pandandangan aku je ni yek

  28. Ya.., sebaiknya kita kahwin… Jika soal, ingin mengenali hati budi masing2.., berkawan pun boleh.., tapi bila bercouple kita akan lebih terdedah dengan gejala zina2 ni… Hmm, berkawanLah, kemudiannya, bertunang, dan berkahwin… Saya rasa itu yg terbaik, InsyaAllah… Video ni.., bagus :D Alhamdulillah…

  29. sekadar nk mencelah n sdikit peringtan…biala ape yang kita lontarkan dari mulut tu sama dengan perbuatan kita ye tuan2 dan puan2….jangan sampai kite didakwa sbg hipokrit….InsyaAllah, Allah s.w.t nmapak n tau ape yg ade dalam ati kite….

  30. Yup,ade betol nya. tapi kita xleh berat sebelah.. Perkara yang mendekatkan diri kepada zina.. highlite kan.. byk cara sebenarnya..
    antara nya,cokelat! ye,coklat.. kenapa? sbb coklat mampu menaikkan dorongan seksual kite. Bukti? contoh? kenapa valentine day,bagi yg bukan agama Islam,selalu bg cokelat kat pasangan mereka? .. Cari fakta ttg cokelat kt google. Then,haram ke kte makan coklat?.. Then,movie atau rancangan yg ade pelakon yg buat adegan / pakai pakaian ketat / bercinta sebelum kawin.. yg boleh mendorong kite sbgai penonton. Haram ke kalo tgk? byk cerita fav. kte kt tv yg ade unsur2 seperti ini. Saya bukan sokong couple. saya cuma skong bercinta sahaja. couple = berdua. sah2 la haram. suara mendayu? suara mengoda? pergi la mana2 salesgirl/salesman atau kaki kencing,kompem diorg pon suara ayu+gedik+mengoda abg.. Yg penting sekarang. Perlu ada kesedaran. Bercinta tidak pernah haram di sisi Islam. Cuma perlu Batas dan Pegangan. Islam tidak pernah susah,dan tidak akan pernah susah. Bercinta tapi satahun sekali jumpa. Kalo jumpa pun bwk rakan2 lain. bkn 1,bkn 2,tp ramai2. jgn nk ade sentuh2..susah? itu la sebabnya iman diakhir zaman macam kulit bawang.Bercinta sebelum kahwin akan ajar kite bersabar,mcm mane nk idop dgn org,berkomunikasi,kepercayaan,kejujuran. akhir sekali,tahu batas,tahu undang2.. insya`Allah akan diberkati. Ini pendapat aje,bole je kalo nk didebatkan =)
    pencinta´s last blog post ..To My Dear Stateless Palestinian

  31. menghalalkan couple,, seumpama nak menghalal kan babi,sedangkan babi 2 haram dmkan,diesentuh dan dipelihara,,

  32. Salam…
    Apa yg dimaksudkan dengan perkataan “COUPLE” dekat sini?
    Bukan apa, kembali kepada manhaj ulama’2 terdahulu. Mereka akan mentakrifkan dahulu ‘madhu3′ (tajuk) sesuatu masalah sebelum diperbincangkan. Apa yg saya lihat di sini, permasalahan dikalangan pemikir-pemikir dan penulis-penulis, mereka tidak meletakkan takrif yg jelas ttg apa yg sedang diperbincangkan. Menyebabkan sebahagian puak memahami secara lain, dan sebahagian lain memahami dengan cara yg lain. Ini menimbulkan perbalahan yang berpanjangan dlm perbicangan masalah ini. Masalah ini seperti terlalu lama dibincangkan, kerana lokeknya seseorang penulis itu dalam mentasrihkan terlebih dahulu takrif kompenen yang ingin dibincangkan..

  33. Assalamualaikum,,
    sy nk tnye cket berkenaan couple ni ..
    kalaw kite ad kwn yang saket , tp dalam mase yg same nk bercouple dgn kite ,, mcm mane nk elakbnde ni .. kita mgkn akn rase kesian kt org yg saket 2 ..
    mcm mane nk buat?
    mntk pndangan ustaz/ustazah .. :)

  34. alhamdulillah….sye bertemu blog ini…terima kasih sangat sangat…
    syukur saya dijauhkan istilah bercouple dalam hidup saya…tersentuh hati melihat video ini….terima kasih penulis blog…semoga Allah S.W.T melindungi diri saya ,keluarga saya serta kawan-kawan saya daripada pengaruh duniawi…aminnn

  35. Salam…wah hebat btol topik ni..masing2 ada hujah yg hebat disokong pula oleh potongan ayat Al-Quran dan hadith. Bagi orang yang jahil macam aku memang sangat menyakinkan sampai aku pun confuse haram ker tak haram ni…tapi disebabkan aku tau akunyer tahap iman macam mana so better aku single sampai aku mampu nak kahwin…hantaran mahal sangat nyer pon….buat kenduri doa selamt jer xboleh ker…dari bayar hantaran 10 20 ribu baik buat donwpayment beli rumah…

  36. alhamdulillah… topik nie telah mendidikku ke jln yg benar… mmg btol couple tu haram! ia boleh mnyesatkn stiap hamba allah.. jika xkuat iman dan xtaw batasnye… mmg xdinafikan lagi couple boleh membuat seseorang tu lalai ingat allah s.w.t.. coz fikiran dah beralih kpd sang kekasih…. sy xda bercouple dah skrg.. biarlah kasih dan cnta brmula slepAS nikah.. dan moga allah mmberikan kita pasangan yg soleh dan solehah dan ABADI! AMINNNNN….

  37. dlu sy pena bcuple . .myb sbb xmatured,ble org ajk cuple on je . .tgok kwn2 ada bf/gf cam bes . .alhamdulillah stelh dsedarkn oleh kakak sy,sy da xcuple skang .. i’allah,apbla tbe mseny bru lh cri seorg lelaki sbg suami yg sah . .:)

  38. Khas untuk prmpuan (Jgnlah carut2 lps bace nih, this is reality and we need to accept it, kay? chill…)
    Hmmm, cakap berkali-kali, masuk video kat youtube, ceramah sane sini.. Orang2 melayu Islam kejap je insaf, 3, 4 minit lepas tu mesti ah ulang balik. Bukan nk burukkan org mlayu tapi klau ckp psal Cina or India, for what? Dorang bkannye Islam pun (kecuali mualaf). Bile bcinta uh semua line takde buffer cm tgk movie tak sekat2 tpi bile dah breakup sia2 je bgi badan, kasi sentuh sne sni pstu kte “Aku mnyesal sgt2. Aku ni bdoh btul… bla, bla,bla”.. Pstu kte “Say No To Love! Love is fake la, love is bla bla bla” and ble jmpe laki, buat balik……….
    MissEpicFayul´s last blog post ..Video Klip Pergi Buat Selamanya – Sam Kuman

  39. As salammu’alaikum…wbrkth
    sbaik2x kmbli adlh kmbli k ajran agama yg kta anut,krn sngguh ta’da celah tuk d cari2 kslhnx…..
    Tp mri qta intropksi diri,sbg s’rang muslim sdhkh qta mnjlnkn syari’at dgn bnr?krn dlm realtasx bnyk dr qta mngaku mslim tp dlm khdpn shri2 mnganggap dnia brat sbg kiblat,bkn ka’bah…&bgtu mnyanjung orng brat dgn kultur & bdyax…waallahu’alam…
    (mmmf jka comment q tdk benar,krn mngkin kajian sobat lbh dlm ttng hkm islam)skli lgi mmmmf bribu mmmf

  40. I do not even understand how I finished up right here, however I thought this post was great. I don’t recognize who you might be however definitely you are going to a well-known blogger if you aren’t already ;) Cheers!
    YOUR CSR DEVELOPMENT PARTNER´s last blog post ..1

  41. Salaam… harap korang semua minta pendapat pada guru yg mursyid bab hukum hakam ni.. jangan hanya ambil dari internet sahaja…. penjelasan dari guru yg mursyid adalah lebih baik menurut kes dan tempat… jangan nnt kita tersalah menghalalkan yg haram atau mengharamkan yg halal….

    harus diingat, islam agama yg syumul sesuai utk semua zaman dan umat… tidak bercanggah dengan naluri manusia normal dan menitikberatkan keharmonian individu, masyarakat dan negara.

    Timbalah Ilmu….

  42. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a leisure account it. Look complicated to far introduced agreeable from you! By the way, how could we communicate?
    Foredi´s last blog post ..1

  43. salam… saya ni hanya seorang hamba Allah yang sememangnya cetek soal ilmu agama… tapi saya tertanya-tanya bagaimana dengan konsep bertunang sebelum kahwin yang menjadi adat dalam masyarakat kita sejak dahulu lagi?

  44. salam…sy ingin brtanye…zina mata,pndgan mengoda n mendtgkn syawat? sy x phm la…boleh tolong jelskn lbh lnjut…sbb sy ad mint 1 laki ni,kami x penh brckp pn,tp melalui pndgn mata yg spintas lalu mnyebbkn wujudnye perasaan yg mgkin boleh dkatakn cinta @ suka…jd adakh ini zina mata jgk?
    ingin tahu´s last blog post ..14 Perkara Sunat Dilakukan Pada Hari Asyura

  45. Assalamualaikum.
    Pada dasarnya couple pada pandangan islam adalah HARAM.Ini krna ada caranya utk menbina hubungan yg berlandaskan islam.

    Saya cadangkan sila baca buku saifulislam ‘aku terima nikahnya’.It’s good.Saya sudah selesai baca ketiga2 buku ini.

    Jika kita berkawan,sudah tentu kita ingin akhiri dgn perkahwinan.Dan perkahwinan itu bkn akhir hidup tapi permulaan hidup.

    Bagaimana jika permulaan kita sudah tidak diredhai??

    Tak pe mari kita fikir sama..-)

    brings islam back,may jannah be ours.

  46. bru sy thu npew couple itu hram. . . mmg btol kbnyk kn remaje skrng da mmpnyei ank..krne brzina mmg ikot kmahuan pkwe nyew. . phm222

  47. tak salah nak bercouple…jgnlah bercouple kat tmpat glap…cube bercouple tu dpan mak ayah,,,insyaallah x jadi ape2……Boleh slamat kan keadaankan?

  48. assalamualaikum,,saya nk tny,kalau kita ske dy n dy ske kite,tp kita anggap dy cm kwn bese,bleh kn? tp pndgn,lisan n hati sume dijaga spy xmghmpiri zina,,

  49. assalammualaikum..saya just nk bgi pandangan..thn ini sy akan berumur 29 dan masih bujang….saya pernah bercinta beberapa kali dan sumanya putus hya kerana saya mempertahankan apa yg dituntut di dalam islam (keluar beramai2,tidak pgg tgn, dll)..kebykan bekas kekasih saya dlu sering memaksa saya untuk mengikut budaya org2 bercouple spt kuar berduaan,berpegangan tgn dll….alhamdulillah Allah menyelamatkan saya dri terjerumus ke arah maksiat..sekarang saya sedang mengenali hati budi seorg lelaki..walaupun kami jrg berhubung(even thru sms) dan tinggal jauh(jauh di sdut hati,terdetik rasa takut dipermainkan)..alhamdulillah akhirnya dia menyatakan hasrat memperisterikan saya dan insyaAllah dlm masa terdekat dia akan membawa keluarganya utk berjumpa dgn keluarga saya..doakan smoga jodoh saya dan dia kuat..smoga cinta n kasih kami berdua akan bersemi selepas bernikah..sesungguhnya Islam itu Indah..

  50. Hello my loved one! I want to say that this article is awesome, nice written and include almost all significant infos. I’d like to see more posts like this .
    Poredi´s last blog post ..1

  51. assalamualaikum… saudara dan saudari yg dirahmati Allah. ini merupakan pandangan sy sahaja. Dpt dilihat konteks yg dibawa nabi Muhammad pd zamannya adalah praktikal dengan segi pembangunan ketakwaan dan keagamaan yang menyeluruh. malah cinta atau dengan memilih agama, agama seseorang itu lebih penting. menganggap pernikahan itu suatu ibadah dan bukan nafsu semata-mata tg berlaku pd hari ini. syariat dan pematuhan byk yg dilanngar pd hari ini dan menjdikan budaya nafsu itu tujuan asas utama drpada ibadat sebagai pegangan. bercinta utk berkahwin hanya semta-mata ditanam mengikut nafsu pun x kemana, lebih2 lagi byk kes berzina sebelum kahwin dan buang bayi. pembangunan akhlak dan ketakwaan pd hari ini agak kurang bg melihatkan kes pembuangan bayi. malahan budaya mengagungkan hiburan dan cinta pd manusia menjadi no.1 didunia dengan barat org yg kafir mengeksploitasi akan keyakinan keduniaan dengan mengungkapkan bercinta itu nafsu semata-mata dan melangkahi ke alam perkahwinan seterusnya menjadikan artis role model penceraian plg unggul dan pd pandangan umat islam ianya lumrah untuk hiburan? dan kes mahkamah syari’ah yg bertimbun hingga berpuluh ribu serta kes pemurtadan org islam…org bercinta tidak lain hanya menjaga hati pasangan malahan sedikit jauh dr pintu Allah dengan mengabaikan seedikit perintahnya, ianya memberi input terjadinya zina hati, mata dan lain2 lagi serta zina yg besar. jika ade seseorang yg menyukai seorang yg lain maka solat istikharah ataupun hajat dan tahajjud. insyaAllah, Allah akan berikan petunjuk. berapa rmi pasangan diluar sana keluar dgn tidak ada mahram?? rmi sgt! dan dgn adenya perhubungan cinta inilah yg menjadi lesen.. mmg haram!! tetapi budaya ni mak bapak da mcm x kisah, klau berlaku perkara2 yg besar barulah merintih serta budaya ibu-bapa sendiri yg memperkenalkan budaya ‘ takrobul zina’ ini.. islam itu mencegah.. bertahun lame cinta pun jika bercerai tidak gune krn asas takwa sudah tidak ada dengan pemahaman erti sebenar ibadah perkahwinan itu. berusaha mcm mane sekalipun jika Allah menentukan yg sebaliknya maka ianya terbaik untuk kita. cinta itu fitrah tetapi cinta itu terletak pada kesucian hati nurani yg sudah makin lama berkawan dgn syaitan apatah lgi disogokkan dgn sejumlah hiburan melampaui bts dan budaya cinta diatas nafsu dan bukan memandang agama krn itulah lumrahnya sekarang ini. islam semakin tidak dijaga oleh ibu-bapa sendiri. para saudara cubalah ke kedai dan sy menyarankan anda membeli buku ‘ bila cinta bertasbih’ karangan Dr Habibuarrahman El-Shirazy. anda nilailah sendiri cara hidup yg dijaga. percintaan yg dijaga tidaklah seperti pasangan kini umpama suami-isteri lenggok bicaranya tetapi hakikat hari ini mengalahkan ibu-bapanya yg sudah berkahwin dahulu kala. bercinta pd hari ini melebihi cinta Allah dan rasulnya jika tidak percaya berapa yg tidak bersentuhan tgn sekalipun semasa bercinta dan berkapel di malaysia pd hari ini? serta menjarakkan badan bila bergambar?hakikat memandang kpd usaha manusia semata-mata dan tidak menginginkan keredhaan Allah yg jauh itu hasilnya dptlah apa yg diciptakan manusia itu sendiri. jodoh,rezeki dan ajal rahsia Allah malah jika kita menyukai seseorg,kalau ibadah kita bertambah barulah betul dan lagi2 jika kita sudah jauh dariNYA. knp tidak secara berkawan sahaja? nk luahkan isi hati? luahkan saja pd Allah krn ayat2NYA memberikan ketengan kepada setiap punca masalah, krn perlu diingat akan bertawakal dan menanti keredhaan Allah semata-mata itulah thp iman yg sebenar contoh Saladin Al-ayubi yg minum racun tetapi tidak mati dan menikah semasa di medan perang hidupnya diberkati krn ketakwaan dan syurga menanti. yg kita ni x pergi berperang tetapi bercinta mengharap kasih pd manusia semata-mata dan bukan ibadah. Baginda tidak menerangkan sebagaimana bentuk bercinta itu yg pd hari ini hanye dgn membina nafsu dan bukan ibadah disebabkan umur,sosial dan agama. yg mana semuanya tidakk mengikut islam tulen dan cerita mengenai Barirah dan Mugith pada zaman Rasullullah S.A.W. yang pernah mnjadi suami-isteri dan bercinta, ini melihat pd perspektif bhw nabi memujuk kasih syg yg suci, yg pernah wujud didalam ikatan yg halal dengan menandakan cinta itu suci bukannya berksud bercinta pd zaman sekarang. jika berlaku penceraian pun boleh merujuk kembali dgn mengikut proses idah. suami dan isteri adalah amanah Allah. pd zaman dahulu ada seorg pelacur yg telah menginsafkan diri pergi dia untuk meminang dan terus berkahwin seorng lelaki iaitu lelaki yg beriman jika hajatnya dipersetujui dan diterima. lelaki beriman itu dahulunya ingin berzina dngnnya bkn krn cinta uci tetapi nafsu krn langkah pertama beliau tidak menjaga pandangannya bila mengetahui yg dipandang adalah aurat. tetapi lelaki itu belum sempat menyentuh pelacur tersebut tersedar akan kesilapan lalu balik dan bertaubat. pd hari perempuan itu hendak meminang dan terus melamar lelaki berkenaan maka lelaki itu menjerit sehingga menemui ajal. selepas itu perempuan berkenaan pergi mencari jika ade saudara lelakinya yg soleh yg boleh dikahwininya, ade seorg sudara lelaki beriman td seorg lelaki dan miskin dan soleh dan die terus menikahinya- mereka hidup bahagia hingga ke akhir hyt dan dikurniai ank2 (terjadi pada zaman umat sebelum nabi Muhammad). adakah mereka bercinta? nafsu? iman? keredhaan Allah itu lebih penting melihat keimanan dan ibadah, bercinta yg dimaksudkan baginda tidak semestinya berlaku mcm zaman sekarang..cinta itu adalah perasaan suka sama suka diantara berlainan jantina tnpa bercinta walaupun hanya bertemu sekali dua ataupun pilihan ibu-bapa dimana perasaan cinta itu jodoh , rahsia perkahwinan yg tepat dan kekal lama ialah dengan mendapat keredhaan dan pegangan kita terhadap janji Allah..bhw akd-nikah itu ibadah utk membentuk institusi yg bertakwa yg dpr memimpin negara dan masyarakat utk mendapat redha Allah seterusnya ke syurga. nabi Muhammad S.A.W. pun menyuruh Ali menjaga pandangnnya…adakah Ali pd masa itu bercinta?? org yg tidak bercinta pun hukum sebegitu krn bukan mahram atau muhrim. serta, perempuan berkenaan yg menolak pilihan jodoh org tua adalah melihat disini perkahwinan bukan dibuat atas paksaan bahkan mungkin juga dia tidak ada niat utk berkahwin berdasarkan niat yg dibuat, contoh.. rabiatul adawiyah..krn apa pertunangan dan perkahwinan harus dicepatkan? takut timbulnya fitnah patah lagi pd zaman sekarang boleh saja lelaki dan wanita keluar tiada mahram? dan duduk2 berdekatan dgn tiada mahram jika mahramnya pun dua kali lima suka berbuat begitu dimanakah tercatatnya bukti keimanan generasi pd zaman sekrang para pemuda yg soleh dan solehah yg menjadi kebangkitan islam pd zaman dahulu dan bukan dgn merosakkanya. budaya takrobul zina ini telah byk merosakkan hati dan terjadinya dosa kecil dan besar sterusnya bercinta berlandaskan hawa nafsu dan bukan ibadah. berkeluar berduan sudah tidak diambil kisah dengan ibu-bapa krn ceteknya agama dgn tidak mengambil sabda baginda dr mengelakkan zina mata , hati dan tgn apatah lagi asas ketakwaan dan keimanan sudah goyah oleh situasi zaman sekarang ini. adakah nabi bersabda ‘didalam islam ada konsep teman lelaki dan wanita?” yg dimana teman ini bermaksud pasangan iaitu yg sudah berkahwin. definisi cinta perlulah ditetapkan garis panduan. dan tidak terhad hanya jika perlu mnjd teman wanita dan teman lelaki barulah boleh bercinta. cinta hati, ade juga berkawan memendam rasa cinta seterusnya dgn masa yg sesuai mereka akan meluahkan rasa cinta dan bertunang serta berkahwin. perkra ini sudah terbalik pd zaman ini dimana semuanya nafsu! nafsu tercipta dr pndangn filem2 dan pendedahan aurat yg wajib ditutup oleh wanita islam ianya wajib tp ade yg melanggar bahkan menutup aurat secara keseluruhannya tidak mengikut ajaran nabi dengan menampakkan tubuh badan. mereka hanyut bercinta dan hanya mengikut nafsu dan membentuk perkahwinan berdasarkan nafsu. ini berlu pd sebahagian besar para remaja dan golonngan dewasa krn lemahnya pembangunan islam. statistik ank luar nikah, ank yg dibuang dan zina berleluasa. pembangunan agama yg lemah serta byk godaan syaitan terhadap nafsu iaitu perempuan dgn 9 nafsu dan lelaki 1 nafsu pun boleh hanyut krn? tidak mnjaga pndangan, keluar tnpa mahram berpakaian tidak menurut ajaran nabi. wanita islam diwajibkan menutup aurat pun krn elakkan fitnah,zina,rogol dan memberahikan syahwat lelaki. sedangkan kisah diantara pelacur dan lelaki yg beriman td sudah dijelaskan. kita bercinta tgk agama, menutup aurat atau tidak perkara kedua walaupun ianya wajib dan menjadikan perkara perkahwinan itu wajib pula secara asasnya ianya as-sunnah dan menutup aurat itu wajib. seolah-olah memilih nafsu dr melihat keteguhan agama dgn membelakangkan ia. kerinduan tidak semestinya bercinta yg dimaksudkan dgn zmn skrng ini yg sy telah terngkan uslnya telah dilanngar sama sekali. seolah kita pd zaman sekrang menolak satu hukum yg lain dgn yg lain. meninggalkan yg wajib dan mengambil sunnah dan perkara yg berat hukumnya jika tidak betul caranya seperti terjebak kpd zina mahupun kelemhan iman yg nyata boleh menimbulkan dosa lain. berapa rmi yg seblum kahwin atau bercinta menunaikan solat istikharah dan hajat meyakini 100% ketentuan Allah…kamu akan dpt dr setiap apa yg kamu hasilkan.. kita solat istikharah dan tiba teman wanita kita bukanlah jodoh kita??!! tetapi kita sgt menyayangi dia adkah rela dilepaskan?? dan ramai yg tidak percayakannya tetapi hanya membuat perhitungan hubungan cinta tanpa meminta bantuan dariNYA , serta jika didalam ibadah kita tidak mendatangkan hasil maka perlulah nilai perkara dan amalo yg kita buat sama ada tertinggal ataupun tidak dilaksanakan… tetapi hari ini solat istikharah bukanlah intipati sebenar dlm perhunbungn yg hanye mahu mendapatkan keredhaan Allah semata-mata tetapi dengan menjaga hati pasangan bkn menjaga hati utk Allah.. kehidupan hanya sementara…iman dan takwa semata-mata krn Allah dpt menyelamatkan dr dari azab Allah… mndekati zina itu bermula dengan zina kecil dan boleh ke zina yg sgt dimurkai Allah, jesteru pilihan sudah ada ditgn anda. perkara2 yg mndekati zina seperti keluar berduan tnpa mahram yg boleh berlakunya maksiat dan zina. Terkumpulnya zina kecil dan dosa2 boleh terjadinya seseorng lemah iman dan ditakuti akn berlakunya dosa besar. suara perempuan yg menimbulkan perasaan cinta dan syg pun sebenarnya haram. krn suara itu aurat tetapi org bercinta pd masa kini bertelefon suara manja2 kucing.. dan suara yg menimbulkan syahwat serta kerinduan adalah melalui perhubungan yg sah sahaja. perutaraan cinta nabi mengungkapkan sgt luas yg bukan diambil contoh teladan org zmn skrang.Siti khadijah R.A. mempunyai perasaan suka dan cinta kpd nabi sebelum berkahwin tetapi bagaimana nabi dan khadijah menjg batas dan perasaan murni td dgn ikatan yg sah dan tidak perlu melahirkan perasaan cinta bagaikan sudah bersuami dan beristeri malah perasaan cinta lahir dr keikhlasan dan bukan nafsu semata-mata (nabi ikhlas bekerja diatas Siti Khadijah sebagai majikan dan Siti Khadijah tertarik krn sikap yg terpuji baginda yg melahirkan rs syg pd hak2 yg benar setelah berkahwin). mmg kita bukan nabi utk menjadi seperti baginda tetapi ingatlah siapa yg mengikut Al-Quaran dan As-Sunnah maka mereka tergolong dr org2 yg selmat di akhirat sana dengan tidak menolak sedikit pun hadis yg ada dan menilainya secara kritis. bercinta tnpa pegangan iman dan menolak sekecil-kecil hadis adalah sgt dilarang. org yg beriman pun boleh hanyut inikan sy,saudara dan saudari sekalian..iaitu dengan mengikut ajaran dan gaya hdp nabi Muhammad S.A.W. krn utk mnjd umatnya yg mendapat syafaat baginda krn semua org adalah pemimpin islam setelah nabi Muhammad S.A.W. wafat ianya sunnah dan ajaran Al-Quran yg unggul utk direnungkan bersama. marilah merenungi kembali perbuatan kita. kita perlu bagkitkan kembali ajaran yg sebenar dimasa kiamat wustha yg sedang berlaku utk menjaga iman masing2 insyaAllah.perkahwinan itu ibadat bukan nafsu dan perasaan cinta bukan semata-mata nafsu tetapi ibadat. ibadat dpt menundukkan nafsu dgn melalui ketakwaab seseorg itu..adakah keluar berduan hanye tertumpu utk org yg bercinta?? tidak sama sekali..malah kawan perempuan yg memerlukan pertolongan atau tunang kita…memandang itu sudah ada zina dan perlu dikawal supya dpt menglakkan dr terjadi solat tidak khusyuk dan keinginan nafsu syahwat yg tebal. mendekati zina itu adalah perkara2 yg boleh terjadinya zina seperti keluar berduan dan zina kecil itu perlu dititik beratkan krn syaitan musuh utama manusia akan berdamping ketat dgn org2 beriman. sperti kisah pelacur dan lelaki beriman td krn tidak mnjaga pndangan apatah lg yg bebas keluar sana dan sini duduk rapat2 tersentuh badan ini semua boleh terjadi fitnah dimana akhir zaman fitanh ini byk dan senang kita dpt seperti dosa2 kecil sehingga memikirkan perkara yg bukan2 terhadap saudara yg lain sehingga kita menyuruh org lain beriman dgn hari akhirat kita membuat dosa lain. adab bila berjumpa dgn bukan mahram dan berkawan apatah lg bercinta yg adabnya sudah diterangkan didalam islam? bercinta dan mendekati zina itu sama kerana terjadinya mukaddimah zina dengan bercinta. bercinta boleh tetapi ikutlah cr nabi Muhammad S.A.W. dan bukan budaya org kafir yg mahu menjahanamkan org islam.. knp kamu berzina?? penzina- krn sy sygkan dia encik kami bercinta atau dan mahukan mendirikan rumah tangga dalam sebulan lagi!…pnjagaan zina kecil itu td hati dan anggota kita kerana dpt merangsang nafsu syahwat kita dengan bercinta…jglah pndangan, hati dan akal sekali pun jika bercinta… tidak timbul zina besar tetapi dosa lain berbaloi juga bila dpt.. nasihat para imam yg terkenal ahlul-sunnah.. jgn lah kamu men dekati maksiat dan zina krn ianya boleh menutup ilmu kamu. bercinta tidak semestinya berpasangan, berkawan (mempunyai sifat cinta tetapi tidak lebih suka sama suka dan bukannya penyatuan yg sah dan tiada hak disitu utk memandang aurat dan mekukan perkara2 yg dilarang rasullullah seperti zina kecil yg terlalu kerap dilakukan) kerana pertunangan adalah hanye perjanjian dan seterunya mempercepatkan proses pertunangn dan perkahwinan..sifat ‘cinta suci’ yg dilahirkan hanya kepada pemilik yg sah..sifat cinta yg sah seperti suami isteri. kita yakin pada Allah maka mengapa perlu terlalu takut dengan mengadakan percintaan pnjang lebar dan bukan hanya berkawan krn sifat ini belum tentu hubungan cinta itu berakhir di akad-nikah..jika kita yakin pd Allah maka tidak kiralah kawan kita ke, janda sebelah rumah kew…jika benar ingin beribadat dgn mendirikan rumah tangga maka akan mendapat keredhaan Allah dan akan ditunjukkan jalan bg org2 yg soleh dan bertakwa dikalangan kamu..bercinta pnjang tp tiada guna jika tidak mendapat keredhaan Allah krn syaitan sgt suka utk meneruskan percintaan ke arah perzinaan yg haram..terjadinya fitnah adalah permpuan maka itulah islam mnjaga batas2 diantara lelaki dan perempuan..disini bukan menyatakan perempuan haram dipandang dan tidak boleh berinteraksi tetapi ada garis pnduannya iaitu menjaga pndangan dan tingkah laku.. syaitan pun sgt suka bila umat Rasullullah melakukan zina krn tidak mnjaga batas ke arah zina kecil didalam suatu perhubungan walaupun ianya mengikut cara islam..sambutan hari kekasih adalah haram!! kekasih itupun haram..jika kawan untuk berusaha menjadikan ia isteri adalah harus…bercinta hanyalah sebagai kwn dan nabi tidak bersabda bercintalah kamu sebagai pasangan kekasih, baginda tidak menyatakan sebagai kekasih malahan yg penting adalah mnjaga islam dan laranganNYA dgn mengikut cara nabi (walaupun hanya berkawan didalam bekerja tetapi jodoh dan ketentuan Allah yg maha mengetahui dan manusia perlu berusaha berdasarkan panduan Al-Quran dan As-Sunnah), serta nabi tidak menyatakan berpasangan krn pasangan adalah merujuk kpd mereka yg sudah berkahwin maka jatuhnya cinta boleh sebagai kawan,pilihan org tua dan sebab tertentu membuatkan kita tertarik yang mengikut perhubungan Rasullullah S.A.W. dan Siti Khadijah R.A.. Baginda pernah bersabda: bagi mereka yg mengikut sunnahku merekalah umatku dan akn diberikan syafaat yg mulia.. kekasih itu ungkapan org barat dan tiada didalam islam..inilah usaha org kafir utk menarik akidah dan pegangan org islam lebih2 lagi di zaman teknologi dan org muda yg hanya menyatakan ‘ cinta yg merasakan matlamat itu menghalalkan cara’ dan pelbgai hadith tanpa rujukan ulama masyhur dan as-salafussoleh yg sebetulnya membuatkan ramai menganggap hadith yg tidak diperlukan diangap perkara ringan yg tidak perlu difikirkan dan menyalah ertikan jihad agama tersebut untuk sama2 menjaga setelah diberikan garis panduan oleh Rasullullah S.A.W. dan bukannya menetapkan suatu hukum YG BARU (bercinta itu boleh tapi jgn melanggar hukum syarak ianya sama seperti kita bertanggungjawab untuk mengawasi perkara ini tetapi jika budak bwh umur melahirkan ank, kita nk slhkan siapa? mereka? lagi2 perkembangan internet dan teknologi serta terkeluar perasaan cinta adalah untuk nafsu bukan yg suci dan dijaga islam itu sendiri… perkara sudah terjadi dan mereka belumlah cukup mtg utk berfikir dan siapa harus dipersalahkan?? maka kitalah yg menghalalkan ia dari mengikut kepentingan kita sahaja dan tidak melihat kpd remaja zmn sekarang- syaitan akan berjanji utk menyesatkan anak adam hingga ke hari kiamat tidak kira yg beriman ataupun tidak) DAN TIDAK KISAH JIKA MANUSIA ITU KELUAR BERDUAN (krn siapa yg akan mengawasi mereka setelah mengikut bisikan syaitan walaupun mengetahui laranganNYA malahan kebanyakan ibu-bapa tidak kisah jika mereka keluar berdua-duan atau sibuk dgn tanggungjwb masing, krn serba serbi hari ini adelah nafsu mendorong pd cinta bukan ibadat yg bertujuan mengawal lau pun sudah bertunang mahupun belum bertunang dengan ditemani mahramnya) seterusnya zina kecil dan seterusnya terjadinya ZINA dr bercinta disebabkan tuntutan nafsu yg disebar oleh media yg byk berlaku pd hari ini.. didalam islam pangkat tunang tu ada dan bukan kekasih dan zina itu bukan paksaan tp merelakan krn itu bercinta adalah kerelaan untuk menghampiri zina dan perlu dijaga batas padahal yg wajib secara terang2 ramai yg tidak ambil pusing. sy telah merujuk byk kitab dan cara hdp para tabi’in zaman dahulu. usaha manusia adalah terhad dgn mematuhi panduan yg ditetapkan oleh Al-Quran dan nabi, tetapi berdoa dan beramal soleh tiada terhadnya krn dunia adalah jambatan memnuhi amal soleh dengan perjalanannya menuju ke akhirat yg kekal abadi.jika mengikut perspektif masing2 pun jika ada kekasih makin bertambah atau berkurang amal kita?? serta ramai yg menganggap sumi yg soleh tidak diperlukan..ingatlah utk menuju ke syurga bknnya mudah tp ianya mudah jika kita memilih agama yang mudah ini, islam menjaga semua krn sesungguhnya tahap keimanan dan nafsu seseorng itu berlainan maka mencegah lebih baik sebelum merawat… insyaAllah. :) wallahhua’lam..

  52. subhanallah…syukur kepada Allah kerana menyedarkan aq bahawa couple ini haram…semoga Allah mengampunkan segala dosa2ku!!!terima kasih Ya Allah kerana memberi kesempatan kepadaku untuk bertaubat kepada-Mu

  53. cinta selepas kahwin mungkin lebih menyeronokkan dan membahagiakan…..insyaallah,amin….

  54. cinta selepas kawin pasti mlebih menyeronokkan dan membahagiakan…insyaallah,amin..

  55. Assalamualaikum…sy nk tnya kpda sesiapa yg mmpunyai ilmu agama yg tinggi spya mghuraikn soaln sy nie…sy stdy di tmpt pngjian islam dn sy ada blajar tntg hukum haramnya bercouple..bla sy cakap dn bg hujah tntg haramnya bercouple sblum ada hubungn ikatan yg sah, seorang kwn sy nie ckp klau x couple mcm mna nk brknalan dn mmbina rmh tangga…sy explain lg tp dya ttp dgn pndirian dia jg smpai nk tinggikn suara bntah sy…dya ckp knapa kta nk hiraukn sngt tntg couple sdgkn org yg x solat kita x hirau sbb solat prkara prtama yg akn dihisab..bla sy trgkn lg, dya ttp dgn pndirian dia jg…minta tlg bg jwpn

  56. Hm. Interesting debate. Thing is, if people can’t “ber-couple”, how on earth are people going to find love? If you look at happily-married couples, they’ve all “ber-couple”‘d before. I personally think it’s not a crime if people want to have pre-marital sex. I don’t believe in it, but I’m a human. Who am I to tell people what to do?
    God gave us minds for a reason. I believe that people should be free to do what they want to do, as long as they know they’re responsible. We’re humans, not Gods. We have no right to be telling people what to do and what not to do.

  57. time ksih sbb brkgsi pndpt..sbnrnya islam itu indah dan mudah.. ssngguhnya sy hnya manusia yg lemah..sy ingin mndekat kn diri kpd allah SWT..

  58. trm ksh ye share ilmu ini… saya sdr kini… smg kita semua mdpt rahmat dr Allah swt….

  59. Alhamdulliha ya allah….aku dbri pluang utk trima kerdaan Mu Ya Allah……alhmdlah sgt2…..Kaple Haram….i2 yang aku pegang2 kan…

  60. assalamualaikum , bagaimana jika saya mahu untuk jadikan dia yang halal untuk saya ??
    saya tidak mahu menanggung dosa ini terlalu lama … saya mahu menjadikan dia yang halal untuk saya ,
    yang memberi pahala ketika melihat sidia ,
    seorang yang akan saya bimbing ke arah yang lurus , insya allah
    dan menyambung tanggung jawab ibu dan bapa si gadis tersebut …
    saya mohon , tunjuk ajar kepada semua …
    saya ikhlas untuk bersama dia dan benar2 mahu menjadikan sidia sebagai isteri … walaupun usia kami baru mencecah 18 … boleh ke ??

  61. Tiada jalan melainkan berkahwin…

    tapi zaman skang…nak kahwin pun susah…sedangkan kahwin atau nikah tu mudah…tak perlu pun duit beribu ribu

    ibu bapa si perempuan risau anak anak berkahwin dengan orang yang tak tentu arah..dengan alasan itu, kalau lelaki yang tak cukup duit boleh diconsider belum layak untuk bimbing dan beri nafkah kepada anaknya, sedangkan dalam firman Allah, Allah akan buka pintu rezeki orang yang berkahwin diberikan rahmat…hurm, kalo akar pokok tak kukuh macam mane nak laksanakan hukum yang lain…nih sume salah sekularism…kalau zaman khilafah…dah selamat semua umat islam…

  62. sbnrnya couple coz snyi…couple skdr mh knl seseorg lbh rpt…first mmg tension secont x…sj men2 jewr coz kt leh th org yg ikhls…wlaupn cm 2 sy ttp mnjg bts n sk mngur couple lau x slt,tp parents n ap2 yg sy x sk…couple sy pun 2 org jewr jump..sorang dkt psr,n sorang lg at tmn p’mainn knk2 sk mguji psgn bla diorg kt serius tp sblknya tiad cri2 kmtgn org dwsa..x thn lm gan sy cos x nk jump n x nk lyn sgt…alhmdllah Allah 2 mh kuasa setiap yg sy jump sy lbh memhmi lelaki n mtgkn dri sy sndiri…couple best bla kt ad ats lndsn jln allah n x best bla dh kuar dr lndsnnya…hope Allah sllu mlmphkn ksh syg nya wat sy…cos couple yg sy knl slps break lbh baik drpd couple sblmnya bg2lh strsnya…hrp sy akn dpt jdh yg baik yg dpt membmbg cos sy jg ad klmhn dlm agm n khdpn…jk dberi plhn kli ke-2 sy akn lbh memilih u tngl d akhirt…x nyesl jg tgl kt bumi allah skrg sbb sy leh th cnt makhluk ciptaannya x shbt cnt Allah wat kt semua mkhlukny…n pd semua cinta i2 x buta…cos Allah jdkn bmi n nb adm krn cntnya yg mh suci…setiap yg t’jd pst ad hikmahnya….inshaallah

  63. assalammualaikum? saya telah share perkara ini kepada seorang rakan fb saya.. namun jalan ini tidak berkesan.. dia masih mahu yang bercouple itu benar dan boleh sehinggakan sanggup mencerita tentang Nabi Musa alaiisalam dan Siti Khatijah.. bagaimana pula tu? banyak sangat yang telah saya huraikan kepadanya tapi masih xmenjadi.. patutkah saya berputus asa?

  64. assalamualaikum…mtk kbnran tuk n share copy artikel d website ni…trima kasih……

  65. couple???haram??xde bezanya.sama saje smuanya..berjuta kali orang sebut couple haram pun xde orang nak ambik tau pun..so?don`t know n what ever!!!!!!

  66. Alhamdulillah..stakat nie sy x penah couple…nk bercinta lps kawen je… lg sweet kn…lg barakah….

  67. saya penah couple sekali je..itupun seminggu je couple sebab semasa saya couple tu byk benda saya fikir.. saya fikir tentang dosa.. sebabkan itu saya clash dgn ex bf..
    sekarang memang ikut hati nak couple,tapi fikir dosa di akhirat saya redha..
    Insyaallah jodoh ditangan tuhan..nti jumpa jgk..;))

  68. sy stuju sgt dgn jaja..sbb sy pon penah jgk hmpir ke arah couple, tp nsib baik ALLAH msih melindungi sy…lgpon sy msih brpegang pd jnji dgn mak ayah sy…

  69. nanges tgk video tu…
    “Sesungguhnya Allah Ta’ala telah menetapkan nasib anak Adam mengenai zina. Tidak mustahil dia pernah melakukannya. Zina mata ialah memandang. Zina lidah ialah berkata. Zina hati ialah keinginan dan syahwat,sedangkan faraj (kemaluan) hanya menuruti atau tidak menuruti.”..

    hati ak kotor sgt….:’(

  70. Dah haram, haram lah….Susah sangat ke nak faham…. bercinta untuk yang muhrim je.. yang halal….. kalau nak sangat…..kawin dulu… then bercinta…. Ingat orang tua kita dulu… yang veteran zaman 60an, orang tua yang carikan jodoh, bila dah kawin baru tengok wajah. Tengoklah usia perkawinan mereka…. hingga ke ajal tak tukar ganti. Berkat, bahagia, harmoni, banyak zuriat, tak cerai berai. Sekarang ni…. dah tau kan……. hari ni kawin esok cerai…. fikir fikirkan lah…. syariat dan hukum Allah…. jangan dibantah…jangan dilawan… Ampun Maaf…..

  71. owwh,, confuse cket,, penah sy mmbayangkan seorg yg amat sy minati,, rupanya itupun trgolong dlm zina hati,,, bahkan zina mata n zina lidah astaghfirullah byk sungguh dosa anggota bdn nie..

  72. assalamualaikum, saya bersyukur dan suka sangat kita smua membincangkan perkara baik sebegini. Dalam pada masa yg sama ia banyak menyedarkan, sekarang saya tengah bercouple dgn kekasih saya sudah 1 tahun 9 bulan, saya belajar di UiTM dUngun dia pula di UiTM ShAh Alam,,,,

    Kami tidak selalu berhubung dan tidak semesra couple yg lain. Sekarang ini saya tengah berusaha untuk mewujudkan cinta kami hanya kerana Allah. InsyaAllah, saya masih bersabar dan terus mengekalkan hubungan ini kerana selepas belajar terus masuk kerja dan terus kahwin. Doakan kami kawan-kawan :)

  73. sekarang baru saya tahu ape itu couple..tapi bile saya terang kan kpd kawan2 saya mereka endah x endah je…sakit hati kekadang..tapi saya yakin saya sudah lakukan ape yang saya patut lakukan…

  74. i pnah kapel ngan sorang mamat ni…dr dye i byk bljr sal agama… he teach me alot…. n satu ary tu i mintak clash..i x tau nape i mintak clash …then dye ckp sal kapel ni haramm.. n dye x sdr jgak mse kteorg kapel…n lps tu brulh i sdr sme ni …then lps ni , i promise that i never back to couple again…. i nk thankks sgt kat dye sbbb sdrkkn i..but i still love him…pape pown kalau ad rezeki n jodoh , i tau yg dye akn blik kt i jgak…and i hope so…AMINN..

  75. saya pernah couple…bila sye tau couple tu haram jdi sye couple semata2 untuk keseronokan…masya’allah

  76. couple itu memang haram…..kcuali kita menjaga adab2…contoh nya…..tidak boleh berhubang atau berckap kecuali benda penting

  77. Bagi saya bercouple boleh terbahagi kepada dua:
    (1) Haram – membuat perkara2 haram seperti yang anda ketahui sekalian.
    (2) Harus – Tidak melakukan perkara2 haram seperti yang kalian sebutkan.

    Ini kerana, orang tidak couple pun boleh melakukan zina pelbagai macam. zina hati, zina mata, zina pendengaran, zina lisan, zina nafsu dan sbagainya. Tidak

    Tidak semestinya orang yang bercouple melakukan perkara haram seperti yang kalian katakan. Itu hanyah “Kebiasaan” bagi orang bercouple melakukan benda2 haram. Tetapi ada yang tidak seperti demikian.

    Manakalan, orang yang tidak bercouple tidak semestinya tidak melakukan zina seperti yang kalian katakan. Mereka boleh secara diam2 melakukannya, zina hati, memikirkan orang yang mereka diam2 cintai, zina nafsu, timbul rasa syahwat melihat wanita dan sebagainya.

    Ingatlah, perkataan “Couple” itu hanyalah perkataan semata-mata. Yang penting erti perkataan tersebut berdasarkan apa yang kalian nilai. Dan saya menilainya harus dan haram.

    Sedangkan Mazhab lagi terbahagi dan mempunyai hukum tersendiri, apatah pula kita tidak boleh? Islam itu menjaga kemaslahatan manusia, yang pentingnya manusia itu sendiri tahu berfikir mana yang betul dan mana yang salah berdasarkan ilmu2 agama yang mereka fahami dan pelajari betul2.

    Apapun yang kalian katakan, tidak akan mengubah pendirian saya kerana inilah dari pemahaman saya.

  78. .hahax ,, yg still nx brcouple ue ,, g jmp ulama’ truz mnx jwapn dry dyorg .. biar korng puas .. mmndngkn org-2 yg bg hujah dyorg at cny nyh juz org-2 biasa jep en ,, g lha jmp dgn mne-2 ulama’ ,, pyah ckap dgn org yg xfhm bhse nyh ,, ad jep hujah dyorg nx tolax ,, mcm yg sy ckp td .. g jmp ULAMA’ okay ??

  79. .n one more thing ,, tym zamn nabi dulu ue ,, ad er dyorg brcinta dlu .. x en ? but what ? khwin jgx ,, so xad istilah kalau xbrcinta cner nx jmp our love or whatever lha .. hello ,, jgn jdikn bisikn syaitn sbagai hujah kita ok ?

  80. . trtarik bce 1 komen ue ,, “ad dlm quran er yg mngatakn couple ue haram ?” ,, sng mcm nyh lha ,, ad jmp ayt quran x yg mngatakn makan tikus ue HARAM ?? ad ?? xad kn ~~~~~~ so ,, sme lha jgx mcm nyh ,, tp kalau stil nx tegax en benang yg bsh ,, never mind ,, your right ,, t buat lha tikus panggang tw ~~ hehe ,, fhm-2 lha sndry …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge