Bagaimana Wardina mendidik anak solat 5 waktu

Ini antara artikel yang ditulis selebriti dikenali ramai, Wardina di Facebooknya dengan tajuk “BERBALOI PENAT LELAH KU…

Dear Mama, Ummi, Mum, Ibu, Bonda…

I have to share this with you… because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off…I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday…we had a talk…(check note lama) tapi preparation since 6 la…

tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat….she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that – because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti….But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal – kena make sure – every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2) l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together….kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the surau) -lepas solat time tu lah peluk cium, senyum – i always kiss her at the head and say “Barakallahufiha” Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah….make her never miss her solat Ya Allah…..kuat2 bagi dia dengar….

ps:- kalau kena amik cuti ambillah – bukan waktu exam je amik cuti – buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! “mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!”

3) Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us… how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah…..TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat…acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat….itu semua kerja SETAN! Fight them off….! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that….we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat…..

4) Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5) kalau dia tinggal – DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember – and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok…but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah….tadi memang datang lambat…i was loking for her..and guess what????
She was actually praying her Asar prayers…sorang je kat dalam surau tu….i wanted to pengsan and cry…she did all by herself…. i pun told her how happy and how proud i was of her…i tanya dia kenapa? dia kata “Amna ingat apa Ummi cakap”…..cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia….and called nenek at Australia…now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is – to start them off right – solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!I love you all!!! Good night….. But the key to all this IS Mak Ayah KENA dan WAJIB solat dulu…anak ketam tak boleh diajar berjalan terus…fahamkan?

94 thoughts on “Bagaimana Wardina mendidik anak solat 5 waktu”

  1. best2.

    memang terbaiklah Wardina neh. dah la transform sikit punya bagus, pastu pandai ajar anak plak.rugi tak kawin ngn dia dulu. hahahaha

  2. bestnye… i hope i can be a good mother too in the future…. dsamping ank2 yg soleh n solehah….

  3. I thought it was impossible to start at age 7 but then this tell me dat i was wrong. Tanx a lot for sharing this.

  4. Ya Allah…syahdu hati sye,besar tanggungjawab kte sbgai ibu bapa….sye pn punyai ank yg brumur 8bln….stelah bce cre wardina mendidiik ank..trdetik hati sye utk ikut cre wardina…yg paling penting kte kne ade mase penuh dgn ank2 dn rapat dgn ank2…..trharu sye…. ;)

  5. Alhmdullh sy pn tlh dpt melakukn sprtmana yg dilakukn Wardina..Bezanya anak sy lelaki..dr umur 7 thn sy latih smpai skrg 8 thn dia tak tinggal solat syukur kehadrat Allah Subha Nahu Wataala ats limpah hidayatnya..”"Lastly congratultns Wardina..May Allah bless us as a true Muslimah’s always

  6. ya, mmg kena start dr diorang kecik.n of coz, parents adalah contoh terbaik utk anak2. alhmdlh, anak saya br 4 thn pun sudah pandai semua gerak geri n blh baca beberapa surah lazim dlm solat berdasarkan apa yg kami ajarkan eg alfatihah n 3 qul. belikan jugak telekung utk dia n sembhyg sama2. dlm masa bermain2 dgn dia pun blh baca sekali.lama2, dia akan hafal n lancar bacaannya. insyallah, budak2 mmg enjoy kalau kita ajak diorang participate dlm apa yg kita buat.

  7. as-salam kak dina.

    what you did…is exactly the way it is supposed to be done. well done kak ^_^ proud of you-on behalf of other muslimah ;-)

    i’m getting married this november. moga saya juga mempunyai kekuatan untuk mendidik anak saya seperti itu nanti, insyaAllah. amiin..

  8. congrate to wardina…btl ckp die..paling ptg mak and ayah tu sendiri yang kene solat…org zaman sekarang ni rame yang tak solat…amek mudah…tau x yang solat tu perkara pertama akan dihisap oleh Allah di akhirat…kantoi soklan first mne leh skip bang..huhuhu…renung2kan…

  9. Assalamualaikum,
    alhamdulillah, memang kenyataannya begitu, anak2 terdidik dgn contoh. Utk para ibubapa yg masih muda pesan saya sediakn sejak anak dah pandai berjalan ie > 2-3 thn letakkan sajadah telekung/ kopiah utk dia di sebelah kita setiap kali kita bersolat, lama kelamaan dia akan ikut gerak geri kita . Ini berlaku pd anak2 saya yg 6 org, sehinggakan yg kecil 4-5 thn akan tanya telekung dia mana kalau kita berhenti solat dlm perjalanan.
    Memang manis melihat zuriat kita solat & berdoa ketika masih kecil. Salah satu tips lain kalau ada hajat tertentu beritahu anak abah/umi doa adik aminkan yaa…….maka nyatakan hajat tadi insyallah makbul sebab anak2 kita ni bersih tiada dosa sedangkan kita yg dewasa ni byk dosa.Wassalam

  10. panduan yg sgt brguna dlm mndidik anak2 bersolat… smemang nya betul… kdng2 mngugat kesabaran… tetapi amatlah besar hikmah disebalik nya….
    syabas tu wardina…

  11. As salam Dina, Ya Allah terharunya bila membaca cerita ini.syabas dan moga Dina sekeluarga beroleh keberkatan, petunjuk dan hidayah darinya sentiasa..Aminnnn.

  12. thanks, rsa nak jatuh airmata… i belum kawin by it always be my wish to have my kids y mnjaga solat… another thing i wanna shara is .. slain tanamkan menjaga solat, kita juga kena tanam kan rasa kekaguman yang amat sangt dalam diri anak2 kita ttg betapa HEBATNYA ALLAH ITU…wish we can build a true muslim generation together amin ya ALLAH…

  13. Saya pun ada ank berumur 4thn dan 1thn8bln..yg menariknya mereka suka ikut kami melakukan solat dan mengaji,smpaikan ada st masa ank saya menangis sebab saya berhenti membaca al-quran sebab dia nk saya terus membaca..kita kena didik mereka spt dilakukan oleh wardina kpd anknya..,InsyaAllah may Allah alwaz bless us..

  14. alhamdullilah…terharu dan syahdu bila membaca tulisan wardina.Terasa sungguh betapa tidak sempurnanya tanggungjawab saya sbagai seorang ibu dalam mendidik anak2 untuk membesar.Terima kasih wardina kerana sudi berkongsi dengan kami disini..Insyallah akan saya mula praktikan apa yang wardina lakukan kepada amna untuk anak saya yang msih kecil ini.Thanks and may allah bless you always…

  15. Ya Allah….terharunya saya membaca…bertuahnya k.wardina dapat mendidik anak menjadi anak yang sebegitu.bertuah dan bersyukur saya rasa kalau anak saya pun begitu jgak.tahniah k.wardina.

  16. Hi dear… I really love your story on how you taught your kids to pray 5 times a day. Insya Allah i will try to trend my kids as well. I agree with you that to train a kid we have to start early… Thanks for sharing your story…

    Allah Bless your Family Always!1

  17. salam wardina…saya rasa bangga jadi awak…saya mempunyai 3 org cahaya mata dari 5-2tahun setiap hari ank saya akan tanya saya mumy boleh ke klu kita sembayang tapi xpakai telekung…anak saya sembahyang ikut abah,nenek aktuk dan saya…dia ckp klu dia xsembahyang dia akan masuk api neraka….ada kala saya tesenyum bila dia cakp mcm tu…

  18. alhamdulillah…sejuk hati ibu mengandungkannya..ibu mana yg tak bangga kalau punya anak sebegini..insyaallah saya akan cuba cara wardina.keep up the good work being the best teacher a child have ever had!

  19. Anak saya 18 April ni masuk 7 tahun, sekarang ni, dia solat mengikut saya solat jer…bukan solat betul2….kadang telekung pun tak pakai….

    Memang saya nak tekankan betul2 lepas dia masuk 7 tahun ni…saya nak ikut cara you….insyaAllah…semoga dia lembut hati dan dapat mengamalkan solat 5 waktu without fail, amin
    Aleyn´s last blog post ..Kampung Squad

  20. i’m so worry how to teach my children to pray…but now i think its not a problem… I akan cuba lakukan seperti wardina lakukan…maybe sukar but parents perlu berkorban untuk pastikan anak-anak selamat dunia akhirat… solat adalah tiang agama yg akan membentuk peribadi anak-anak… tqvm to wardina.

  21. alhamdulilla satu contoh yang sangat baik. begitu juga kalau nak suruh anak pakai tudung, jaga adab dan berpakaian sopan, mak ayah kena pakai pakaian yang sopan dan tidak ketat (maaf, perempuan terutamanya). Ramai yang menghantar anak ke sekolah agama tetapi ibu-ibu ‘daring’ saat masuk ke kawasan sekolah. Patutlah anak-anak cabut tudung bila kuar sekolah. Pendidikan harus bermla dari bawah.

    Remember, Prenvention is better then cure!
    Hafizi Tajuddin´s last blog post ..Murid Belasah Guru

  22. teringat pulak masa sy umur 8 tahun…sgt takot miss solat subuh sebab takut kena rotan ngan ustazah kat skolah agama….that time maybe tak berapa faham sgt kenapa kena solat n so on..tpi yg pasti mak tak penah jemu teman n ajar saya solat subuh2 pagi..love u mummy..
    ain´s last blog post ..Seni Pasir

  23. alhamdulillah.memg terbukti.mak ayh sy jgk ajar mcm ni dari kecik lg.adik2 lelaki dari kecik di bawa solat berjemaah ke masjid even solat subuh…ayh selalu ckp,lelaki yg xpergi solat d masjid,kena bakar rumah dia d zmn Rasulullah SAW dlu..pastu pas Isyak kami dibacakan hadis2 n kisah2 nabi.kami kene baca jawi ikot turn..melentur buluh biarlah dari rebungnya.InsyaAllah.

  24. sy kdg2 x smpi ati nk kejut anak bgn pagi,tapi ble bce statement ni i have to.thx wardina share wif us..

  25. salam. sy shrp, sy mampu jadi kuat, rajin dan xputus asa mendidik anak seperti kak wardina.

  26. kak dina..i’m proud of u..
    i want to be like u when i’m become a mom..insyaAllah..

  27. insyaAllah, i will adopt this method when my son is 7 years old. Thank you for sharing, ive been wondering how to do it but its good that you have guided us.

  28. Nice tips & Boleh dicontohi serta diperbaiki mengikut keadaan masing-masing.

    Ada org komen “TUNGGU LAGI 20 THN APA CITE”. Siapa yg lebih mengetahui masa hadapan, melainkan ALLAH? Yg penting iktihar kita dari awal &berterusan sehinggalah kita tidak lagi dipertanggungjawabkan ke atas mereka (anak-anak) lagi. Sekurang-kurangnya apabila mungkin “20 tahun yg akan datang” kita tidak menyesal kerana telah melakukannya “20 tahun yg lepas”

    wallahualam

  29. Sgt setuju…Allah Maha Tahu..janji kita da buat apa yg terbaik sekarang dan tdk lagi nyesal kerana tlh jlnkan tgjwb kita..
    Sapa kita mahu ckp/ramal apa akn berlaku ms depan..

  30. MENANGIS tatkala selesai membaca artikel ini dan sungguh mengharapkan malaysia mempunyai suatu suasana “mesra solat” di mana-mana sahaja kita berada.

  31. Tahniah buat wardina, we should contoh how she trys to teach her daughter..alhamdulillah she share this knowlegde with us…syahdu sangat..bukan senang nak ajar anak solat…
    syabas dan tahniah buat Wardina…

  32. Alhamdulillah, sejuk hati ibu mendapat mendidik anak yg mahu menurut kata.Sebagai ibu, kita telah mendidik dan mengajar mereka pentingnya SOLAT ,tp mereka mengabaikannya.Di mana silapnya.

  33. the true story of me..

    dlu sy seorg budak yg baik, rajin solat n bce Al-Quran stiap kali lepas solat magrib.. ntah ape puncanye sejak memasuki sekolah asrama dan berjauhan dari famili, sy selalu tggl solat dan melakukan perkara ditegah.. dan berterusan hingga ke menara gading bahkan melakukan perkara lg teruk dari itu.. ape yg merasuk sy pn xtahu, mgkin masih muda byk bende xleh dipikir secara rasional dan hanye mengikut emosional.. pernah nak berubah tp xkekal.. sehingga semalam sy mencari panduan utk membuat solat istikarah dan menjumpai blog ni.. Alhamdulillah, sy btol2 berterime kasih kepada pembuat web ini, ckup2 menginsafkan sy.. sy dh berubah sejak dr semalam.. doakn sy agar usaha ini akan berterusan sehingga ke akhir hayat, jangan mudah terpedaya dgn dugaan dan tetapkan hati kepada Maha Pencipta, jangan pernah putus dr petunjuk dan kasih sygNya.. Please pray for me, ckup2 lar dosa2 yg sy dah buat selama ni.. Musibah yg Allah dah tunjukkan kepada saya benar2 membuka mata dan hati sy untuk kembali kepadaNya setelah lama leka dan lalai dgn dunia yg fana ini hingga melupakanNya.. Mengejar sesuatu yg tak kekal abadi, mengharap sesuatu yg bukan ditakdirkan untukku.. Ya Allah, kuatkan lar imanku, jangan biarkan aku tersesat lg, ampunkalah segala dosa2ku.. Aku memohon kepadaMu Ya Allah agar aku tetap menjadi hambaMu yg setia tika suka dan duka.. Amin…

  34. Syukran2…ill will try to do it with my 3years old son the same things…
    so sweeeetttttt…..:)…Alhamdulillah…

  35. TERIMA KASIH ALLAH KERANA BERIKAN KESEDARAN KEPADA KAMI BAHAWA BUDAK KECIL LAGI TAK TGAL KAN SOLAT…
    WANT 2 BE GOOD FATHER 2 WENT I GOT MARIED…

  36. assalamualaikum,, terima kasih atas perkongsian ini,, terharu sebak rasanya,, saya juga ingin mencontohi kakak menjaga anak dan menjaga solatnya, terima kasih..

  37. sedih dn gembire..alangkah indahnya jika semua insan mgerti kpentingan solat dan mghayatinya..jdlah generasi yg mmntingkan solat bermula drpd institusi keluarga..insyaAllah :)

  38. Ya Allah seronok nya kalau boleh didik anak2 mcm Wardina..alangkah sejuknya hati apabila dikurniakan cahaya mata yang semasa kecilnya sudah beriya-iya mengenal Allah SWT dan pada Rasul Nya..harapan nya nanti kalau sy dah kahwin, sy pun nak didik anak-anak mcm tu jugak..for the time beings, biarlah berbakti untuk mak abah and keluarga yang tersayang..Semoga kita sentiasa di dlm lindungan dah di redhai Ilahi..

  39. syukur alhamdulillah…anak saya bln 11 ni msk 7 thn,,ngaji quran dah lancar tp solat msh lg tak sempurna,,mcm2 cara dh pujuk srh dia lengkapkan 5 waktu,,kakak n abang dia ms umur 7 thn dh blh sembahyang ,mgkin sikap saya yang krg tegas sbb ank bongsu,,lps bc story Wardina,,sy akn cuba mulakan dr skrg,,harap diberi kekuatan oleh Allah dlm mendidik ank menjaga solat dan aurat..

  40. ALHAMDULILLAH.i like this article.i even adore semangat wardina. sejak dia remaja,sy selalu ikuti kisah hidupnya.esp family life dia.my kids pun dah terikut2 solat wpun baru 3 dan 2 tahun.i buy them telekung and sejadah.i let them pray with their own style (tetap ikut cara kita).bila solat berjemaah, rhey follow.then, they do it themselves.now, mrk sdiri request baca Muqaddam.I do hope and pray to ALLAH my kids will be good Muslimahs.

  41. assalammualaikum..semua…
    saje je nak.. citer sikit…
    dan betulkan kesilapan…
    kalu rasa2 ada..
    wardina pun sama yerk…
    Solat.. ramai ibu bapa imam ustaz guru acik2..dan yg aldult boleh memastikan anak2 kecil bersolat 5 waktu bukan itu saja.. malah solat jumaat pun tak tinggal… ada jugak yg + solat sunat selalunye solat sunat masjid… TETAPI SAYA KECEWA TAK ADA SEORANG PUN DARI YG SAYA KATAKAN DIATAS TU MENERANGKAN ERTI SOLAT.. YER ERTI SEBENAR2 NYER MACAM MANA SOLAT ITU…. RAMAI YG TINGGALKAN BAB KHUSYUK…MACAMNER NAK DAPAT KAN KHUSYUK DALAM SOLAT.. TANPA KHUSYUK UMPAMA BANGSA2 LAIN JUGAK… IANYA NAMPAK MACAM BUKAN JE ISLAM JE PADA KETURUNAN TETAPI.. SOLAT JUGAK TERIKUT2…. TOLONG LAA SAMA2 KITA MENDIDIK KEARAH MENKHUSYUKAN SOLAT JUGA… INGAT TANPA SOLAT YG KHUSYUK… KITA MASIH SAMA MACAM BANGSA2 LAIN BERSEMBAHYANG…..

  42. ina_aril_aleesya… SYHADU…. BARU DENGAR WADINA… CITER PASAL DIDIK ANAK… PENAH TAK RASA SYHADU MASA SOLAT…ATAU PALING KECIL BACA FATIHAH.. LAGI SATU NIE… LAK PENAH TAK MENITIK AIR MATA ?? MSA SOLAT ATAU BACA FATIHAH….
    norul shuhaida on 06/04/2011 at 7:14 AM said:
    nak menitik air mata sdgkan adult pun liat nak wat solat
    Safia on 13/05/2011 at 9:33 AM.. MSA KECIL2.. MMG RAJIN ADA ORG JAGA… TAPI ADA TAK ORNG AJAR UNTUK MENGHAYATI/ SOLAT DENGAN KHUSYUK… MASA KECIK TU… KALU ADA PASTI SAFIA TAK AKAN TINGGAL SOLAT LAGIK… BERMULA DARI 13/5/2011.. TU SYA HARAP SAFIA CARIK LAA KEKHUSYUKAN DALAM SOLAT.. SENANG JE.. HAYATI TIAP2 PATAH AYAT2 YG SAFIA BACA DALAM SOLAT…. DAN MESTI TEKANKAN BACAAN DI DADA…( KITA BERKATA DIBIBIR TETAPI TERASA GETARAN DI DALAM DADA..) PASTI.. APABILA SAFIA BERKATA “ALLAH HUAKHBAR..” “ALLAH MAHA BESAR.” DAH CUKUP UNTUK BUAT SAFIA MENANGIS….

  43. tq bagi ingatan n tunjuk ajar…i2 contoh2 org berjaya utk sma2 kt contohi…kdang2 kt xtau camne nak mula…smoga sma2 kt berjaya dunia akhirat…amin…

  44. salam, cara yg bgs… :) mengikut sunnah.. :) berkesan lak tu.. yelah apa2 yg mengikut sunnah pasti berkesan.. :) well, nk share ckit kt cni, sy ad anak sedara n pd mereka lah sy cuba kebolehan mendidik ni.. dari kecil, mmg salu sy jaga, so, nk share sal solat ni, ms along umur 5 tahun, sy pastikan dia solat, sampai umur 6 tahun, sy ajar dia solat berimam dgn adik2 dia.. alhmdllh, even dia xpandai pun tp ciri2 tu ad dah…. yg klkrnya budak ni, yg masih xfhm lg kepentingan solat ni, kdg wt sesuatu diluar jangkaan masa solat, habis 1 rumah gelak… tp kami xmrh sbb mereka xtahu then ajar yg betul.. lps umur dia 10 tahun, mula dah pandai solat patuk ayam dgn adik2 dia.. sy dpt tahu, sy pegang rotan ms mereka semua solat.. alhmdllh, even xsalu pun dgn mereka ni, tp dalam bab solat ad perubahan ckt… mereka ni lelaki semua, tu yg liat skt… kalau yg perempuan pulak, saya salu igtkn dgn amaran tuhan kalau kita xsolat… just want to sahre here… :) thanks kak wardina cz share another good way to teach child to solat…

  45. masyaallah…semoga anak2 kite semua akan sentiasa mendekatkan diri kepada allah dan tidak pernah meningalkan solat…

  46. tips tu sangat munasabah,ank sy baru 2thn n kami dah dedahkan dengan solat..bila dia tengok kita solat dh pandai ikut pergerakan kita..happy,sampai sy ambil telekung lama saya kecikkan ntk dia..diapun sronok sampai nk kuar rumah pun dia akan cari tudung.Katanya xpakai tudung macam’ beak beak’(kambing)..

  47. Perkongsian yg baik untuk dicontohi. Sangat terharu, rasa nk menitis air mata. Semoga sy juga dpt mendidik anak yg soleh, solehah, baik budi pekerti dan moga jd anak yg cemerlang. Amin..

  48. salam semua,
    sungguh terharu sgt2 bila baca cara didikan Kak Wardina…saya ada anak yg berusia 6, 4, 3 dan 8 bulan..so, my target skang nie ialah pada anak yg berumur 6,4 dan 3 thn utk didik diorg spy syg dan cintakan diri sendiri dgn bersolat. Anak yg berumur 6 thn ni, kira rajin la solat tp kena selalu suruh la, maksudnya kena rajin memerhatikan dia agar solat mengikut waktunya…kadang2 dia jd imam utk adik2 dia…so, rasa sejuknya hati saya sbg seorg ibu bila melihatnya…insya Allah, saya amat berharap dia akan dpt mengerjakan solat dgn sendirinya tanpa disuruh bila berusia 7 thn nanti…cuma kdg2 dia suka tangguh solatnya hanya utk perkara2 yg remeh dan ini kdg2 menduga kesabaran saya sehingga saya marah dan pukul dia…saya tak nak dia bersolat kerana takut saya marah dia tapi ingin tanamkan dalam diri dia supaya bersolat kerana ALLAH…terus terang saya ni seorg ibu yg kurang penyabar dan suka marah2 pada anak2 yg tidak mendgr kata…saya cuba ingin menjadi ibu yg dpat mendidik anak2 agar patuh segala suruhan ALLAH dan anak yg baik.

  49. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.”
    She placed the shell to her ear and screamed.

    There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is totally off
    topic but I had to tell someone!
    Chauffagiste 92´s last blog post ..Chauffagiste 92

  50. alhamdulillah.sejuk hati dan setiap ibubapa ingin jadi dan mendidik anak2 seperti wardina… saya sendiri sedang menanamkan didikan itu pd anak yg berumur 6 thn.tp kdg2 tu anak plak yg ingatkan saya…mama dah solat?

  51. Salam… k.dina,

    Sy besarkan & didik anak seorg diri slps berpisah dgn suami.. Bukan suatu perkara yg mudah utk sy tempuhi.. Sy juga punyai impian utk melihat anak sy sbg anak soleh, brpegang teguh pd ajaran ISLAM… Namun ingin sy luahkan isihati dgn harapn dapt sokongan& pndangan..
    Impian sy dpt tentangn dr pihak ibubapa sy, wlupn kami melayu islam tapi malangnya kefahamn berbeza.
    Spt k.dina, sy juga pernah rotan anak sy umur 7 thn krn tinggalkn solat dgn sengaja.. dgn alasannya, (tuk@nenek pun xsolat).. sebaliknya, sy pula yg di rotan krn marahkan anak sy.. sy sekadar utk ingatkan anak sy bhw solat itu penting & wajib… skrg, sy trpaksa tinggal berasingan dr ibubapa, krn bimbang akan mempengaruhi anak sy.. krn itu, ibubapa sy berkecil hati, lalu anggap sy anak durhaka, malah memutuskan sy bkn anaknya lg.. namun, sy xberputus harapn.. sy selalu mgziarahi mereka bila masa lapang.. wlupn, sy mndapat layann buruk.. harapn sy moga suatu hari nanti kami bersatu kmbali..
    Ekoran peristiwa itu, anak sy memandang remeh ttg solat.. pilu hati sy.. brmcm2 sy lakukan.. hantar kelas agama, tukar sek ke sek agama.. keadaannya tetap tidak berubah.. nasihat sy, teguran sy hanya digunakan pd ketika itu saja.. esok nya sy pasti nasihat& teguran lagi..
    sy juga pernah tawarkan hadiah klu solat cukup 5 waktu.. masyALLAH, tidak dipedulikan…
    mohon k.dina bnatu saya

  52. Tersentuh rasa bila baca pengalaman Wardina. Tertanya2 boleh ke saya didik anak saya seperti itu. Perkongsian yang sangat menarik & sangat berguna. Insya Allah akan saya cuba praktikkan.

  53. This put will take some time, so please be patient there are a lot of files to be transferred.
    Expertise: The web designers who are experts in this latest technique have the
    ability to offer the best services regarding theme and plug-ins customization.
    Once its done (shouldn’t take long at all) click the Activate Plugin link and the plugin will become live.

    Feel free to visit my homepage :: wordpress developer
    wordpress developer´s last blog post ..wordpress developer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge