Amalan Ayatul Kursi

Ayat ini diturunkan setelah Hijrah.Semasa penurunannya, ianya diiringi oleh beribu-ribu malaikat kerana kebesaran dan kemuliannya. Syaitan dan Iblis juga gempar kerana adanya satu perintang dlm perjuangan mereka. Rasulullah s.a.w. dengan segera memerintahkan Zaid Tsabit menulis dan menyebarkannya.

1) Sesiapa yang membaca ayat Kursi dengan khusyuk setiap kali selepas sembahyang fardhu,setiap pagi dan petang,setiap kali keluar masuk rumah atau hendak musafir,Insyaallah akan terpeliharalah dirinya dari godaan syaitan,kejahatan manusia,binatang buas yang akan memudaratkan dirinya bahkan keluarga,anak-anak,harta bendanya juga akan terpelihara dengan izin Allah s.w.t.

2) Mengikut keterangan dari kitab “Asraarul Mufidah”, sesiapa yang mengamalkan membacanya setiap hari sebanyak 18 kali, maka akan dibukakan dadanya dgn berbagai hikmah,dimurahkan rezekinya,dinaikkan darjatnya dan diberikannya pengaruh sehingga semua orang akan menghormatinya serta terpelihara ia dari segala bencana dengan izin Allah.

3)  Syeikh Abu Abbas ada menerangkan,sesiapa yang membacanya sebanyak 50 kali lalu ditiupkannya pada air hujan kemudian diminumnya,Insyaallah Allah akan memncerdaskan akal fikirannya serta memudahkannya menerima ilmu pengetahuan.

4)  Rasullullah s.a.w bersabda bermaksud:”Sesiapa pulang kerumahnya serta membaca ayat Kursi,Allah hilangkan segala kefakiran didepan matanya”.

5)  Sabda Baginda lagi:”Umatku yang membaca ayat Kursi 12 kali pada pagi Jumaat,kemudian berwuduk dan sembahyang sunat dua rakaat,Allah memeliharanya drp kejahatan syaitan dan kejahatan pembesar”.

6)  Orang yang selalu membaca ayat Kursi dicintai Allah dan dipelihara Allah sebagaimana DIA memelihara Nabi Muhammad.

7)  Mereka yang beramal dengan ayat Kursi akan mendapat pertolongan serta perlindungan Allah daripada gangguan dan hasutan syaitan.

8)  Pengamal ayat Kursi juga, dengan izin Allah,akan terhindar daripada pencerobohan pencuri. Ayat Kursi menjadi benteng yang kuat menyekat pencuri daripada memasuki rumah.

9)  Mengamalkan ayat Kursi juga akan memberikan keselamatan ketika dalam perjalanan.

10) Ayat Kursi yang dibaca dengan khusyuk,Insyaallah,akan menyebabkan syaitan dan jin terbakar.

11) Jika anda berpindah kerumah baru maka pada malam pertama anda menduduki rumah itu,eloklah anda membaca ayat Kuris 100 kali,insyaallah,mudah-mudahan anda sekeluarga terhindar dari gangguan lahir dan batin.

12) Barang siapa yang membaca ayat Kursi apabila berbaring ditempat tidurnya,Allah akan mewakilkan 2 malaikat memeliharanya hingga subuh.

13) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir setiap sembahyang fardhu,ia akan berada dlm lindungan Allah hingga sembahyang yang lain.

14) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir setiap sembahyang, tidak menegah akan dia daripada masuk syurga kecuali maut,dan barang siapa membacanya ketika hendak tidur,Allah akan memelihara akan dia keatas rumahnya,rumah jirannya dan ahli rumah-rumah disekitarnya.

15)Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir tiap-tiap sembahyang Fardhu,Allah akan menganugerahkan dia hati-hati orang yang bersyukur perbuatan2 orang yang benar,pahala nabi2 juga Allah akan melimpahkan padanya rahmat.

16) Barang siapa yang membaca ayat Kursi sebelum keluar rumahnya,maka Allah mengutuskan 70,000 Malaikat kepadanya,mereka semua memohon keampunan dan mendoakan baginya.

17) Barang siapa yang membaca ayat Kursi diakhir sembahyang , Allah azza wajalla akan mengemdalikan pengambilan rohnya dan ia adalah seperti orang yang berperang bersama nabi Allah sehingga mati syahid.

18) Barang siapa yang membaca ayat al-Kursi ketika kesempitam,nescaya Allah berkenan memberi pertolongan kepadanya.

*Jangan sekadar dibuat hiasan Ayatul Kursi tetapi diamalkan sebaik-baiknya.Insyaallah!

56 thoughts on “Amalan Ayatul Kursi”

 1. Kelebihan-kelebihan fadilat ayatul kursi memang baik dan menarik,tapi kita tidak mengetahui adakah kelabihan yang disebutkan diatas mempunyai hadis atau nas yang sahih.Jika ianya datang daripada dalil yang kukuh sila sertakan.wallhualam.
  Rasulullah bersabda : Kamu tidak akan sesat selama memegang al qur’an dan hadis

 2. Salam, pada hemat saya, kalau hadith2 fadhilat dan kelebihan amal, tidak perlulah ditanyakan nas, perawi, kesahihan dsb. lain lah kalau hadith mengenai bab feqah dan hukum ahkam. penganugerahan Allah melebihi atas segala-galanya, maka kita gunakan kata-kata tersebut sebagai motivasi untuk pengamalan.

  wallahualam.
  exzede´s last blog post ..Malu

 3. salam,pengalaman saya sendiri mengamalkan ayat kursi semasa mendapat ‘peluang’ melakukan zina dgn rakan saya,ketika dia sedang bersiap2 untuk mandi,saya menanti di atas katil,tiba2 terlintas ayat kursi lalu saya membacanya 2 kali,kemudian di baca lagi sehingga kali ketujuh,tanpa disedari saya sudah bersiap untuk keluar dari bilik seolah tersedar dari lamunan,alhamdulillah terlepas dosa besar,sejak itu saya amalkan ketika membeli belah terutama ketika sgt terpengaruh dgn nafsu

 4. sgt mudah sebenarnye utk kite meningkatkan dan memudahkan nilai kehidupan kite di sisi Allah SWT. cuma kadangkala kite sendiri lalai n leka. lebih prefer kpd hal keduniaan yg pyh dilakukan, berbanding hal ukhrawi yg walaupun sedikit n mudah, tapi besar manfaatnye..

  wallahualam.. terima kasih sbb sudi berkongsi..

 5. nice info..byk kelebihan nyer ayat ini…so beramallah kite bsama2..insyallah…

 6. Sallam’alaykum w.b.t. , Ya ana sudah mengamalkannya memang terbukti kekuasaan maha esa , Mula pada haty hinggalah pada wajah nampak berseri2 Alhamdulillah! Malam tady ana bermimpi bertemu satu cahaya yang sangat indah “Subhana’Allah!” Mimpi ana tidak menjadi mimpi yang buruk sudah jarang ana mimpi buruk , Alhamdulillah ! Ummi ana bicara (menceritakan kisah benar)pada ana : beliau berkata” Seorang wanita yang takut pada pembunuh yang duduk di sebuah gerai setiap kali orang2 yang lalu di persimpangan itu pernah mengalami kehilangan nyawa Masha’Allah ! (ana berkata sambil menitis air mata) , Seorang wanita ini ia takut tetapi di situ lah tempat ia balik n pergi dari menuntut ilmu ~ ” Wanita itu membaca di dalam haty “surat el qudsi ” lalu ia melalui depan pembunuh itu n ia berasa hairan mengapa(dlm haty b’kta: “Saya tidak di bunuh sedangkan orang pernah lalu jalan ini maty”) dan wanita tady pergi bertanya dengan pembunuh itu,Wanita bekata: “mengapa kamu tidak membunuh ku ” pembunuh itu bekata :” Ku melihat di sisi mu ada dua orang lelaki yang wajah nya garang ,tinggi saiznya serta badannya yang gagah”. Wanita itu terkejut n hairan dengan menyebut dlm haty nya “Ya Allah” , Lalu wanita itu tanya lagi pada pembunuh itu , lalu pembunuh itu menjawab ” ku pernah membunuh seseorang wanita yang lalu di jalan ini pada setiap kali ia melaluinya di jalan ini” Wanita itu mula meneruskan jalannya n menjauhi lelaki pembunuh itu… inilah kebesaran Allah “barangsiapa mengamalkan surah el qudsi akan ku berinya pelindungan arsy ku sepanjang hidupnya ” Dan sampai skrg ana pegang bicara ini sampai hari ini ~
  Muhanmade Rideha´s last blog post ..MenGatasI KesePiaN

 7. Muhanmade Rideha Submit on Sat Feb 12 2011 10:37:22 GMT+0800 (Malay Peninsula Standard Time):
  Sallam’alaykum w.b.t. , Ya ana sudah mengamalkannya memang terbukti kekuasaan maha esa , Mula pada haty hinggalah pada wajah nampak berseri2 Alhamdulillah! Malam tady ana bermimpi bertemu satu cahaya yang sangat indah “Subhana’Allah!” Mimpi ana tidak menjadi mimpi yang buruk sudah jarang ana mimpi buruk , Alhamdulillah ! Ummi ana bicara (menceritakan kisah benar)pada ana : beliau berkata” Seorang wanita yang takut pada pembunuh yang duduk di sebuah gerai setiap kali orang2 yang lalu di persimpangan itu pernah mengalami kehilangan nyawa Masha’Allah ! (ana berkata sambil menitis air mata) , Seorang wanita ini ia takut tetapi di situ lah tempat ia balik n pergi dari menuntut ilmu ~ ” Wanita itu membaca di dalam haty “surat el qudsi ” lalu ia melalui depan pembunuh itu n ia berasa hairan mengapa(dlm haty b’kta: “Saya tidak di bunuh sedangkan orang pernah lalu jalan ini maty”) dan wanita tady pergi bertanya dengan pembunuh itu,Wanita bekata: “mengapa kamu tidak membunuh ku ” pembunuh itu bekata :” Ku melihat di sisi mu ada dua orang lelaki yang wajah nya garang ,tinggi saiznya serta badannya yang gagah”. Wanita itu terkejut n hairan dengan menyebut dlm haty nya “Ya Allah” , Lalu wanita itu tanya lagi pada pembunuh itu , lalu pembunuh itu menjawab ” ku pernah membunuh seseorang wanita yang lalu di jalan ini pada setiap kali ia melaluinya di jalan ini” Wanita itu mula meneruskan jalannya n menjauhi lelaki pembunuh itu… inilah kebesaran Allah “barangsiapa mengamalkan surah el qudsi akan ku berinya pelindungan arsy ku sepanjang hidupnya ” Dan sampai skrg ana pegang bicara ini sampai hari ini ~
  Muhanmade Rideha´s last blog post ..MenGatasI KesePiaN

 8. Cara yang sebagai mana kah untuk dijadikan amalan untuk mendapatkan manafaat nya?? kalau sekadar membaca aja ….ta dak lah ..apa apa . Tolong beri penerangan yang sebaik2 nya untuk mengamalkan nya. TQ

 9. salam ceria sepanjang masa:>

  jika ada ilmu dan info bermanfaat, mohon inbox kedalan Face Book diyla :

  diyla magnet lariss
  (pic kaabah)

  semoga Allah membalas jasa baik kalian berkongsi ilmu Ilahi yg dapat dimanfaatkan utk kehidupan yg lebih baik, makmor, ceria lagi bahgia, amiin

 10. saye juge pernah kena santau tapi nasib baik santau nye tidak sampai masuk ke badan dam bisa terselamatkan kalau tidak habis lah badan saye nih terima kasih ya allah melalui ayat kursi mu ya allah menjadi pendinding bagi hamba mu yang lemah ini amin

 11. saye waktu mude pernah kena santau tak main-main sampai 7 kali namun allah masih melindungi dengan ayat kursi yang sering saya amalkan terima kasih ya allah dengan ayat kursi ini menjadi pelindung bagi hamba mu yang lemah dan tak berdaya amin 3x

 12. You can certainly see your expertise in the work you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.
  Anti Galau´s last blog post ..1

 13. terima kasih kerana sudi berkongsi ilmu ini… moga anda senantiasa diberkati dia yang satu…

 14. Ayat Allah bukanlah semacam jampi2 atau mantra….yang tiba2 memberikan faedah begitu saja jika dibaca.

  Ayat Allah harus dibaca dengan penuh keyakinan bahwa Allah SWT ada bersama kita…yakin akan arti dan makna yang terkandung di dalam ayat kursi.

  Sebagai contoh kata Qayyum… Sifat al-Qayyum (Allah) tidak sekedar berarti “Berdiri Sendiri” tetapi juga mengandung arti “Menjaga dan memelihara hidup.

  Semisal kita sedang menghadapi bahaya….bacalah Ayat Kursi…dan yakini di dalam hati bahwa kita sedang berbicara kepada Allah….dan berserah diri memohon perlindungan-Nya sebagai al-Qayyum….satu2nya yang memiliki kekuasaan untuk menjaga kita tanpa sekejap pun lengah dari semua apa yang Dia miliki di langit dan bumi… tidak ada satupun yang luput dari pengawasan dan penjagaan-Nya

  Insya Allah…..

 15. Untuk pengetahuan semua,,,nak share pengalaman sendiri kerana membaca ayatul kursi ini..
  ” Kami sekeluarga bercuti ke Melaka dan seperti biasa masuk waktu solat, saya solat (Asar)..dan saya mula membaca ayatul kursi minta dilindungi daripada segala kejahatan syaitan jin dan manusia..peliknya sebaik sahaja saya habis membaca ayat yg terakhir , dengan tiba tiba hidung saya terbau satu bau seperti benda terbakar..walaupun ketika itu saya berada di dalam bilik hotel yang berhawa dingin..saya terus membacanya berulang ulang kali sehingga bau terbakar hilang dan hati saya berasa tenang. Alhamdulillah..malam itu kami tidur nyenyak tanpa apa gangguan.

 16. subhanallah..begitu banyaknya…faidah dalam ayat kursi…mks ilmunya…sangat bermanfaat sekali untuk kami…mohon aq izin share…..syukron

 17. Alhamdulillah, syukran di atas ilmu yang dikongsi. Saya mohon share.

 18. Alhamdulillah dan syukur serta maha besar masih ada insan yang dpt memanfaatkan IT untuk ke jalan Allah dengan menyebarkan fadhilat ayatul kursi ini.

 19. Assalaamualaikum, saya sangat suka dan saya mahu banyak2 ilmu akhirat untuk di kongsi dgn anak/cucu dan kawan sesama Islam, terima kaseh kerana usaha yang baik ini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge